Şeklini doğadan alan Biyo Zırh

Güncelleme Tarihi:

Şeklini doğadan alan Biyo Zırh
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 17:42

Amerika’da tam 140 yıldır yayınlanan popüler bilim ve teknoloji dergisi Popular Science, Doğan Burda Dergi grubu bünyesinde Mayıs ayında Türkiye’de okurlarıyla buluştu. Dergide işlenen konulardan biri de Neri Oxman'ın tasarladığı insan teninden ilham alan yapay ten ve vücut zırhlarıydı.

Haberin Devamı

MIT Media Lab’in Mediated Matter (Aracılı Madde) araştırma grubunun lideri olan Neri Oxman, insan teninden ilham alan yapay ten ve vücut zırhları tasarlıyor.

“Doğadaki çoğu desenin -ister pullar olsun ister örümcek ağları- ardında hesaplamalı modele dönüştürülebilecek bir mantık vardır,” diyor Oxman. Bunun yaygın bir örneği olarak reaksiyon difüzyon, yani RD sistemlerini gösteriyor. Kimyasal maddeler, tenimizdeki pigmentleri oluştururken tepkimelerinin gücü pigmentlerin dağılımını etkiliyor. Oxman da zırh yapmak için meslektaşı Craig Carter’la çalışıyor ve RD sistemlerini temel alan denklemler formüle ediyor. Oxman bu denklemler sayesinde kompozit malzemenin (fotopolimer) konumunu ve miktarını belirleyen bit haritaları oluşturuyor.

Ardından bu bit haritalarını bir yazıcıya göndererek işlevsel derecelendirilmiş malzemeler (yani FGM’ler) üretiyor. İnsan yapımı çoğu malzemenin (örneğin beton sütunların) aksine, FGM’ler homojen değil. Zırhları 16 mikronluk parçalar halinde katman katman yapan Oxman’ın çalışmaları, tıpkı tenimizdeki gözenekler gibi çok amaçlı. “Tenimizin yapısı FGM’lerinkinden pek de farklı değil. Gözeneklerimiz yüzeyde süzme amaçlı olduğundan geniş, ancak alttaki gözenekler koruyucu bir engel oluşturmak için daha küçük.” Oxman’ın işlevsel koruyucu plakalarını tanıtacak olan RD esaslı yapay ten ve zırhlar bu ay Paris’te Centre Pompidou’da görücüye çıkacak.

40 yıl önce bugünü gören dergi Türkiye’de

Amerika’da tam 140 yıldır yayınlanan popüler bilim ve teknoloji dergisi Popular Science, Doğan Burda Dergi grubu bünyesinde Mayıs ayında Türkiye’de okurlarıyla buluştu.

/images/100/0x0/55ea0a1ef018fbb8f86607e4


Bilim, inovasyon ve teknoloji konularında keyifli makalelerle bilgi veren Popular Science, geleceğe her zaman pozitif bir bakışaçısıyla yaklaşıyor. Popular Science, her ay farklı yazılar ve yazarlarla  “yeni ne var?, gelecek ne?”yi veren vazgeçilmez bir rehber niteliği taşıyor.

ABD tirajı 1.3 milyon

Dergi, bilim ve günlük hayatın kesişmesini yakın geleceği vererek irdeliyor. Herkesin her gün severek okuyacağı bir içeriğe sahip olan derginin en önemli özelliklerinden biri de illüstrasyonları. Yarının dünyasında bizi neler bekliyor; yaşam biçimimiz ne yönde değişecek merak ediyorsanız, sadece ABD’de 1.3 milyon satan Popular Science makalelerine kendinizi bırakın.

Popular Science yazdı, gerçek oldu

DERGİNİN önceden gördüğü bazı bilimsel adımlar şöyle: Yüz Nakli: 1934’te, estetik cerrahinin burunla sınırlı kalmayacağını ve tüm yüzü kapsayacağını Popular Science okurları biliyordu. Tam 76 yıl sonra 2010’da ilk tam yüz nakli gerçekleştirildi. Ayda su: 1892’de ayda su bulunabileceğini yazdı. Bu teorinin 2009’da gerçek olduğu ispatlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!