Güncelleme Tarihi:
Dünyada milyonlarca kişinin tutkunu olduğu internet üzerinden oynanan strateji oyunlarını Türkiye’de de 6 milyon kullanıcı takip ediyor. Oyuncuların yıllarca uğraşıp para harcayarak geliştirdikleri, internetten 150 bin TL’ye kadar alıcı bulan sanal kahramanların satışı ise ayrı bir sektör. Ancak internetin suç şebekesi hackerlar burada da devreye giriyor. Bugüne kadar sadece Türkiye’de çalınan sanal kahraman sayısı 100 bin. Bilişim uzmanı avukat Gökçe Gökçen söz konusu oyunları, kahramanı çaldırmamak için ne yapılması gerektiğini ve kahraman çalınırsa izlenecek yolları şöyle anlattı:
KARAKTER 10 YILDA
“Knight Online, Wolfteam, Metin 2, League of Legends (LOL) gibi çok kullanıcılı oyunlar Türkiye’de çok popüler. Bu oyunlarla bir sanal dünya yaratılıyor. Ortaçağda, uzayda ya da herhangi bir mekanda geçebiliyor. Karakterler sizin oradaki bireyiniz oluyor. Oyuncular 5-10 yıl boyunca karakter geliştirilebiliyor. Ciddi bir zaman ve para harcıyorlar. Karakterler birbirleriyle savaşıyor. Oyunlara internet üzerinden girip oynamak ücretsiz ancak karakteri geliştirebilmek içi ekstra eşya aksesuar satın alınıyor. LOL dünyada 70 milyon kişi tarafından oynanıyor. Hatta o kadar gelişmiş bir sektör ki turnuvalar yapılıyor. Mesela Türkiye sunucularındaki oyunlar için Türkiye ligi düzenleniyor. Sonra kazananlar dünya turnuvasına katılıyor. LOL turnuvasında birinci olana 1 milyon dolar veriyor. Bir oyun firmasının aylık ortalama geliri 1 milyon doları bulabiliyor. Oyun sözleşmelerinde yasak olsa da, sanal karakterlerin satışı da ayrı bir sektör. Knight oyununda bir arkadaşımın 12 yıllık karakterine bir ev ve otomobil teklif edildi. Ancak karakterini satmadı.”
BUNLARA DİKKAT
“Hesabın çalınabilmesi için bilgisayara illegal bir müdahale olması lazım. Genelde bunun için trojen ve key logger kullanılır. Mail atabilirler, link yollayabilirler, bağlantıya tıklayabilirsiniz, size bir virüs dosyası gönderebilirler. Klavye hareketleri, dosya içindeki bilgiler, ekran görüntüsü alınabilir. Bu şekilde şifreyi ele geçirebiliyorlar. Sonra şifreyi değiştiriyorlar. Bu kayıplar, sanal mülkiyete girer. Ancak sanal mülkiyet kavramı henüz hukuk sistemimizde geçmiyor. Kabul edilmedi. Tartışmaları sürüyor. Çünkü sanal mülkiyet elle tutulur, somut bir mal değil. Bunun kanunda tanımlanması gerekir. Bu yüzden hırsızlık suçuna girmiyor. İnsanlar genelde ‘çalan bulunamaz’ diye başvurmuyorlar. Ama başvursunlar. Başvuruların çoğalması hukuktaki eksikliğe de dikkat çekebilir. Süreci hızlandırabilir.”
ÇALANLAR NASIL CEZALANDIRILIRLAR
AVUKAT Gökçe Gökçen, çalan kişilerin nasıl yakalanacağına ilişkin şöyle konuştu: “Çalan kişinin bulunması oyun firmasının tuttuğu kayıtlara bağlı. Firmanın kayıt yapısı müsaade ediyorsa o hesaba girilen IP adresi belirlenir ve mahkemeye bildirilir. Mahkeme de IP adresinin izini sürerek o saatte kimin girdiğini bulur. Tabii yurtdışındaki firma ‘Yardımcı olmuyorum’ da diyebilir. O zaman çalınan e-posta hesabı üzerinden gidilir. Mail adresinin firmasına başvurulup çalan kişi bulunabilir. Kişiye ulaşıldığında bilişim sistemine girme (virüs), verileri değiştirme (şifre değiştirme) suçundan dava açılır. Çalınan karakter başkasına satılırsa haksız çıkar sağlanır. Buna da 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açılır.”
NASIL KORUNUR
Karakterleri hızlı geliştirmek için hile programlarını yüklemeyin.
Bilinmeyen linklere tıklamayın.
İçeriğinden emin olmadığınız hiçbir programı bilgisayara kurmayın.
Doğum tarihiniz, ardışık sayılar gibi şifreler koymayın. Şifrenizi kimseyle paylaşmayın.
Şifrenizi girerken mutlaka ekran klavyesini kullanın.