A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2010 11:07
Türkiye'ye 3,5 yaşındaki bir çocuğun hareket özelliklerini taşıyan ve Japonların “Asimo” robotu benzeri iCub isimli “robot çocuk” getirildi.
Robot çocuk, 53 değişik eklemini hareket ettirebilme yeteneğiyle, sadece 34 eklemini hareket ettirebilen Japonların insansı robotu Asimo'dan çok daha karmaşık yapıya sahip.
Avrupa Birliği projesi çerçevesinde geliştirilen 250 bin Avro değerindeki robot çocuktan dünyanın sadece 9 ülkesindeki 20 laboratuvarda bulunuyor.
Robot çocuğun yetenekleri, Türkiye ve diğer ülkelerdeki laboratuvarlardaki araştırmacılar tarafından ortaklaşa geliştirilecek.
ODTÜ, robotun aynen bir çocuk gibi belli bir gelişimsel süreçten geçip insanlarla iletişim kurmasını sağlamada görev alacak.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Şahin, yaptığı açıklamada, insansı robot çalışmalarının, dünyada robotik konusunda yapılan en ileri düzeydeki araştırma konuları arasında yer aldığını vurguladı.
İnsansı robot alanındaki araştırmaların daha çok Japonya'da yapıldığına işaret eden Şahin, AB ve ABD'nin ise son 5 yıldır bu alandaki araştırmalara ağırlık verip çalışmaları desteklediğini anlattı.
Şahin, AB 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen “RobotCub” projesinde 3,5 yaşındaki bir çocuğun hareket yeteneklerine sahip olarak “iCub” adlı insansı robot platformunun geliştirildiğini söyledi.
İlk aşamada iCub robotlarının geliştirilmesi için yapılan çağrıya 11 ülkeden 31 proje önerisinin geldiğini ve ODTÜ'nün bu çağrıya verdiği projenin ilk 6'ya girerek, her biri yaklaşık 250 bin avro değerindeki robotlardan birini ODTÜ'ye kazandırdığını bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Şahin, “iCub” robotunun bütün donanım ve yazılımının “açık kaynaklı” olacağını belirterek, robot üzerindeki tüm geliştirmelerin gelecekte de açık kalmasının bir lisans anlaşmasıyla garanti edildiğine işaret etti.
“ÇOCUK GİBİ ZAMANLA ÖĞRENECEK”Robot çocuğun dünyadaki en karmaşık insansı örneklerden biri olduğuna işaret eden Şahin, robotun özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Robot üzerinde 53 değişik motor, 53 değişik eklemini hareket ettirilmesini sağlıyor. Bu robotun en karmaşık yerlerinden bir tanesi elleri. Parmaklar ve ön kol tek tek hareket edebiliyor. Gözlerinde hareket edebilen kameraları ve kafasında bir bellek içinde işletim sistemi var. Robot gözlerinden gelen görüntüleri ve vücudundan gelen algıları bilgisayarında işleyerek insan gibi hareket edebiliyor.
Robot, el, ön kol ve parmaklarını hareket ettirme yeteneği bakımından Asimo'dan çok daha karmaşık bir yapıya sahip.
Çocuğa benzer şekilde yapılmasının nedeni de bir çocuk gibi robotun nasıl öğrenebileceği, zamanla nasıl bir akıllı sistem haline gelebileceğini göstermek. Bu yönleriyle robot, açık bir insansı robot araştırma platformu olarak standart bir platform olmaya aday.”
250 bin avro değerindeki robot çocuktan dünyanın sadece 9 ülkesindeki 20 laboratuvarda bulunduğunu bildiren Şahin, her bir ülkenin, robotun farklı bir sistemini geliştireceğini söyledi.
Projede, ODTÜ'nün öğrenme algoritmaları üzerinde çalışacağını ve bunun sonuçlarının iCub sahibi diğer laboratuvarlar tarafından da doğrudan kullanılabileceğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “ODTÜ, robot üzerinde, çocuk gibi belli bir gelişimsel süreçten geçip insanlarla nasıl etkili iletişim sağlayabileceği üzerine çalışmalar yürütüyor. Robotumuzu kullanmaya başlayalı daha altı ay olmasına rağmen, şimdiden robot karşısındaki insanın hareketlerini daha hareket bitmeden anlayabilip buna karşılık vermeyi öğrendi. Ayrıca robot, nesnelerle oynayarak hem daha önceden hiç görmediği nesnelerle ne yapabileceğini öğrendi hem de bir çocuk gibi karşısındaki insanın ne yaptığını anlayıp bunları tekrarlama yeteneğine kavuştu.
Projemizin sonunda robotumuzla, 'Kutuyu ver' ya da 'Bardağı kaldır' türünden isim ve fillerden oluşan cümlelerle iletişim kurmayı ve robotun daha önceden hiç görmediği nesne ve aletleri kullanabilmesini hedefliyoruz.”
Şahin, iCub'lardan birinin Türkiye'ye getirilmesinin önemini ise “Bu robotun ODTÜ'ye verilmesi, ODTÜ'nün robotik konusunda sahip olduğu yeteneğin ve potansiyelinin göstergesi. Robot çocuğun gelmesiyle ODTÜ, robotik konusunda Şampiyonlar Ligi'ne girdi” sözleriyle anlattı.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin, robot çocuk üzerinde yaptıkları çalışmaların AB 7. Çerçeve Programı'ndaki ROSSI projesi ve bununla ilintili yürütülen bir TÜBİTAK araştırma projesi çerçevesinde destek almakta olduğunu söyledi.
ROSSI projesi içinde insan ve maymun beyinleri üzerinde çalışan grupların da bulunduğu 4 ayrı ülkedeki araştırmacılarla beraber çalıştıklarını dile getiren Şahin, ayrıca Japonya'da insansı robotlar konusunda ünlenmiş ATR araştırma laboratuvarında çalışan Dr. Erhan Öztop ile sıkı bir iş birliği içinde olduklarını ifade etti.
Robot teknolojilerinin gündelik hayatımıza girmeye başladığına işaret eden Şahin, bunların yakın geleceğin en kilit teknolojilerinden biri olacağını belirtti.
AB, ABD, Japonya ve Kore gibi ülkelerin robot teknolojilerinin geliştirilmesi için yıllardır çok büyük destekler verdiklerini ve bu konularda çalışan büyük laboratuvar ve merkezler oluşturduklarını ifade eden Şahin, Türkiye'nin bu konuda çok zayıf bir konumda olduğunu söyledi.
Robotlar konusunda yapılan çalışmaların iyi bir mekatronik altyapıya, deneyimli teknisyenlere ve değişik disiplinlerden gelen araştırmacılardan oluşan büyük gruplara ihtiyaç duyduğunu bildiren Şahin, ulusal düzeyde verilen araştırma desteklerinin yetersiz kaldığını kaydetti.
İcub robotu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de tanıştırılmış ve robot çocukla Merkel'in fotoğrafları basında yer almıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE 100 MÜTHİŞ DUVAR KAĞIDI