Güncelleme Tarihi:
Piyasaya henüz sürülen PS4 Pro, tahmin edebileceğiniz gibi mevcut PS4 konsoluna oldukça ilginç geliştirmeler getiriyor. Bu yeni konsol HDR playback özellikleri ve güncellenmiş dahili bileşenlerin yanında 4K olanağına da sahip.
Bu sayede geliştiriciler de PS4 temel modu ve Pro Mod olmak üzere oyunları iki mod için üretebilecekler. Kullanıcılar için de önemli değişikliklere sahne olacak bu yeniliğin ardından her iki cihaz arasındaki temel farklılıkları birkaç başlık altında ele aldık.
Orijinal PS4 ve PS4 Pro arasındaki en belirgin fark, yeni cihazda ekstra bir katmanın yer alması. Orijinal PS4 disk sürücü ve iki USB girişi için, bir boşlukla ayrılmış iki katmana sahipken, PS4 Pro'da üç katman mevcut. Diğer yandan boyutlarda da bazı değişiklikler söz konusu. Yeni cihaz biraz daha büyük; 2 cm daha derin ve yine 2 cm daha geniş bir gövdeye sahip. PS4 Pro ayrıca yarım kilogram daha ağır.
Kenar bağlantıları açısından her iki cihaz da, PS4 Pro'daki USB 3.0 girişini saymazsak neredeyse birbirinin aynı. Ekstra bir USB girişinin harika bir yenilik olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında PS4 Pro ayrıca bir optik ses girişi barındırıyor. Bir diğer fark ise, HDMI 1.4 girişi bulunduran PS4'ün aksine, PS4 Pro'nun 4K çözünürlüğe olanak tanıyan HDMI 2.0 girişi barındırması.
Sony'nin bu yeni konsolunda özellikle vurgulamamız gereken bir unsur da optik sürücü. Daha önceki söylentilere rağmen PS4 Pro'da bir Ultra HD Blu-ray player bulunmuyor. Cihaz tıpkı orijinal PS4'te olduğu gibi Full HD 1080p Blu-ray diskleri oynatabiliyor. Sony'nin bir Ultra-HD Blu-ray diske yer vermemesinin nedeni ise aslında bunu yolda olan başka bir konsol modeline saklaması olabilir.
Her iki konsol da bir AMD Jaguar x86-64 8-core CPU barındırıyor, saat hızı açısından 1.6 GHz'den 2.1 GHz'e bir artış söz konusu. GPU'da ise çok daha büyük bir performans iyileştirmesi var, iki katına çıkarılan GPU gücünün yanında buradaki saat hızı da 800 MHz'den 911 MHz'ye çıktı.
Pro modelin Wi-Fi bağlantı özelliklerinde de önemli geliştirmeler mevcut. Yine Pro'da ayrıca ekstra bir 1 GB DDR3 RAM eklemesi yer alıyor.
Standart PS4'ten PS4 Pro'ya geçmek istemenizin belki de en önemli nedeni 4K çözünürlük olanağı. Yeni konsol, Ultra HD Blu-ray sürücü eksikliği yüzünden fiziksel 4K medyalarını oynatamayacak olsa da Netflix gibi oynatma hizmetlerinde size 4K deneyimini yaşatabilecek.
Oyunlar açısından da tablo biraz daha karışık, zira PS4 Pro'nun bu ekstra özelliğinden yararlanıp yararlanmamak geliştiricilerin kararına kalmış durumda.
PS4 Pro hiç kuşku yok ki PS4'ün ardından oldukça dikkat çekici geliştirmeler sunuyor. Henüz konsol üzerinde doğrundan bir inceleme yapmak için biraz daha beklememiz gerekecek olsa da, hem donanım özellikleri hem de ekran kalitesi açısından PS4'ün yerine almak isteyeceğiniz bir konsolla karşı karşıya olduğumuzu şimdiden söylemek mümkün.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: DÜNDEN BUGÜNE OYUN KONSOLLARI