Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır? Araç Alırken Ve Sonradan Plaka Değiştirme Ücreti Ve Şartları (2022)

Güncelleme Tarihi:

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır Araç Alırken Ve Sonradan Plaka Değiştirme Ücreti Ve Şartları (2022)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 20:34

Plaka yenileme ve değiştirme işlemleri genellikle ikinci el araç alım satım işlerimden sonra ya da ikamet değişikliği nedeni ile sıkça gerçekleştirilen bir işlemdir. Aynı zamanda hasar kaydı gözükmemesi için de sıkça plaka değişikliği işlemi gerçekleştirilir. Plaka değiştirme nasıl yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Plaka değişikliği, aslında tamamen farklı bir plaka numarası alma işlemidir. Ama plaka yenileme işlemi sayesinde mevcut plakanızda meydana gelen delinme, deformasyon, kırılma gibi işlemlerden dolayı gerçekleştirilen eski plakanın alınarak yine aynı plakanın yenisinin verilmesi işlemine denir.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka, araçlara ait bir çeşit kimlik numarasıdır. Plakadan araç ve araç sahibi hakkında detaylı tüm bilgilere de kolaylıkla erişilebilir. Bu nedenle de doğrudan kendi istediğiniz ile boşta bulunan bir plakayı satın alarak aracınıza kafanıza göre takamazsınız. Halletmeniz gereken bazı işlemler bulunur.

Araç alırken ve Sonradan Plaka Değiştirme Ücreti ve Şartları (2022)

İkinci el araç alımı sonrasında yapılan plaka değişikliği işlemleri şu şekildedir;

İkinci el bir araç satın aldıysanız ve araçtaki mevcut plakayı değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Sıfır araçlarda yeni plaka çıkarma işlemlerini aracı satan kurum gerçekleştirir. Ama ikinci el araç alımlarında bu işlemleri yapan herhangi bir şirket yoktur. Bunun için bunu doğrudan sizin gerçekleştirmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Çünkü ikinci el bir araç satın aldıysanız plakayı değiştirmek için önce noterde araç devir işlemleri yaparken “plakamı değiştirmek istiyorum” şeklinde notere bilgi vermeniz gerekir. Noter plaka değişimi talebini alarak plaka değiştirme ücreti sizden tahsis edilir.

Noterde araç satışı yani diğer bir deyişle devir işlemleri gerçekleştirildikten sonra 1 ay içinde plaka değiştirme talebi ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne sizden istenilen belgeler ile birlikte başvuruda bulunmanız gerekir. Burada ikametinizin bulunduğu ildeki tescil birimine başvuru yapılmanız gerekir. Noterden aldığınız plaka değişikliği belgesinin içinde aynı zamanda başvuru yapacağız tescil birimi yer alır.

Trafik Tescil Şube Müdürlüğü ise, gerekli işlemleri tamamladıktan sonra size yeni plaka almak için gerekli olan evrakları iletir. Bu evraklarla birlikte Şoförler Odası’na ya da Şoförler Odası tarafından yetki verilmiş olan plaka değiştirme bölgelerine başvuruda bulunarak plaka değişim işlemlerinizi de kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

İkamet Değişikliği Nedeni ile Plaka Değiştirme

Farklı bir ile taşındığınız zaman plaka değiştirme hakkınız vardır. Fakat ortada herhangi bir neden yokken plakanızı istediğiniz zaman değiştiremezsiniz. Bunun için de ikamet değişikliği, araç devri gibi çeşitli ve geçerli nedenlerin meydana gelmesi gerekir.

Öncelikle ikamet değiştirdiğiniz zaman yeni ikamet belgenizin çıktısını almanız gerekir.

Daha sonra da Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV borcunuzun olmadığına dair Vergi Dairesi’ne müracaat ederek borcu yoktur belgesi almanız gerekir.

Üçüncü durağınız ise Şoförler Odası olmalıdır. Şoförler Odası’na plaka değişikliği isteği ile müracaat etmeniz gerekir. Burada plaka değiştirmek için tarafınıza bir dosya düzenlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Şoförler Odası’ndan aldığınız dosya ve sizden istenilen diğer evraklar ile birlikte EGM Trafik Tescil Şube’ye müracaat etmeniz gerekir. Burası yoğun çalışan bir kamu kurumu olduğu için randevu oluşturmanızı önerilir.

Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde de ruhsat değişimi ve yeni plaka seçimi işlemleri gerçekleştirilir.

Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden aldığınız plaka değişikliği belgesi ile Şoförler Odası bünyesinde hizmet veren yetkili plaka basım bölgelerinden 10 dakika içinde yeni plakanızı kolaylıkla bastırabilir ve aracınıza da taktırabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirerek yeni bir plakaya sahip olabilir ya da plakanızı yenileyebilirsiniz. Plaka değişim işlemleri şehirdeki yoğunluğa göre farklı sürelerde sonuçlandırılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!