Güncelleme Tarihi:
Kasperksy Lab, istenmeyen maillerin %3'nü oluşturan sahte online piyango e-posta bildirilerine karşı kullanıcıları uyararak, dikkat etmeleri gereken noktaları açıkladı
Kaspersky Lab Spam Analisti Maria Rubinstein securelist.com sitesinde yayınlanan makalesinde kullanıcıları online piyango dolandırıcılarına karşı uyardı ve almaları gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
'Tebrikler, kazandınız! Online Piyango Gerçeği' adlı makalesinde Kaspersky Lab Spam Analisti Maria Rubinstein, dolandırıcılar tarafından gönderilen tipik spam e-postaların ardındaki gerçeğe ışık tutarak, gerçek bir bildiri ile dolandırma amacı taşıyan e-posta arasındaki farkın nasıl saptanabileceğine dair pek çok yararlı ipuçu veriyor.
Herkes kolay para kazanma fikrini sever ve e-posta kutuları piyango kazandığınıza dair bildirilerle dolup taşar. Bu istenmeyen e-posta çeşitleri nadiren değişiklik gösterir. Kullanıcılar, piyangodan yüksek miktarda para kazandıkları ile ilgili bilgilendirilir ancak kazandıklarını almaları için bazı küçük masrafları karşılamaları gerekir. Çekici görünebilir, ancak maalesef bu dolandırıcılıktan başka bir şey değildir.
DOLANDIRICILIK İŞTE BÖYLE YAPILIYOR
Tipik bir online piyango dolandırıcılığında, e-posta gönderilen kişiden kazandıklarının daha hızlı gönderilebilmesi için birkaç yüz dolardan birkaç bin dolara kadar değişen miktarlarda para göndermesi talep edilir. İstenilen bu para görünüşte transfer komisyonu, vergiler ve banka hesabı açmak için gereken masraflar vs. için. "Talihli" kazandığı büyük miktar paranın yanında göndereceği birkaç yüz doları küçük bir masraf olarak görür. Ancak "para" ödendikten sonra, dolandırıcılar ortadan kaybolur ve gafil avlanan kullanıcının dolandırıcıları bulma ihtimali ortadan yok olur.
Dolandırma amaçlı online piyango e-posta bildirimlerini nasıl anlarsınız;
- Bilet almazsınız, ödül kazanamazsınız. Eğer mesaj, katılmadığınız bir çekilişten geliyorsa, sahtedir.
- Bildirinin isme özel gönderilmemesi. Eğer bir ödül kazanıldı ve kişi gerçekten çekilişe katıldıysa, ödüller kişinin adına özel gönderilecektir (ya da piyangonun numarasına).
- Bildiri gmail.com, hotmail.com ya da yahoo.com gibi kamusal mail sunuculardan gönderildiğinde
- Bildiri mektubunda yazım ve gramer hataları varsa (Böyle mesajlar genelde otomatik çeviri ile oluşturulur)
- E-postayı alan kişinin, gönderilen e-postaya cevabını kullanıcının adresinden başka bir adrese göndermesi istenir; örneğin "ajans" ya da "müdür"ün adresine
Bildirinin gerçek olup olmadığından tamamen emin olmak için, arama motorları kullanılarak alınan e-postadaki piyangoda göndericinin adı veya telefon numaraları kontrol edilebilir. Detaylı bilgiye arama sonuçları içinde ulaşılabilir.