Güncelleme Tarihi:
Özellikle de akıllı telefonlarda yer kaplayan parmak izi, yüz tanıma, şekil ve şifre güvenlik uygulamaları nedeni ile son zamanlarda pin koduna gerek kalmadı. Bu nedenle de pek çok akıllı telefon kullanıcısı telefondan pin kodunu kaldırma işlemini de devre dışı bırakıyor.
Pin Kodu Nasıl Değiştirilir?
Tüm telefon operatörleri sim kartları üretirken güvenlik için ile pin kodu ve puk kodu gibi şifreler veriyor. Verilen bu şifreler ise, telefon kullanıcıları tarafından ileride değiştirilebilir özellikte oluyor. Akıllı telefonlar hayatımıza girdikten sonra telefon güvenliği gittikçe daha da önem kazanmaya başladı. Her yeni model telefonda ise, güvenlik önlemleri daha da çok artırıldı ve kişiselleştirildi. Bu önlemler artırılınca da hepimiz bir zaman sonra da pin kodunu devre dışı bırakmaya başladık.
Telefon güvenliğinin ile birlikte sim kart da güvenliği en önemli konuların da başında geliyor. Sim kartınızda herhangi bir şifre bulunmuyorsa; çok yüksek güvenlik bazı önlemlerine sahip olan telefonunuzdan çıkarılması halinde de herhangi bir güvenliği kalmıyor. Aynı zamanda da başka bir telefonda da rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu nedenle de pin kodu sim kartınızın güvenliği bakımından her zaman önemini korumaya da devam ediyor.
Android ve iPhone cihazlarda PIN Kodu Değiştirme
Telefonunuzda sim kart güvenliğiniz devredeyse ya da bu özelliği daha yeni etkinleştirdiyseniz artık şifre değişikliğini rahatlıkla yapabilirsiniz. Bunun için de şu adımları izlemeniz gerekir:
iPhone telefonda sim kart ve pin kodu değiştirmek için “Ayarlar” uygulamasına giriş yapmanız gerekir.
Daha sonra da açılan menülerden “Hücresel” sekmesini seçerek “SIM PIN” bölümünü tercih etmeniz gerekir.
Bu alanda ise, “PIN’i Değiştir” seçeneğine dokunarak, sim kart pin kodunu kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
Pin kodunuzu değiştirebilmeniz için eski şifrenizi bilmeniz gerekir. Eski şifrenizi girdikten sonra da yenisini tanımlayabileceğinizi unutmamalısınız.
Android Telefonda Pin Kodunu Değiştirme
SIM PIN Kodunuzu değiştirmek için ilk önce Android akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde Ayarları açmanız gerekir. Daha sonra da, ayarlar listesini aşağı doğru kaldırmanız gerekir. Android 9’da ise Güvenlik ve gizlilik kısmına Android 8’de Güvenlik ve Konum’a, dokunmanız gerekir. Uzun bir güvenlik ayarları listesi sizi karşılar. Android 8’de ise, “SIM kart kilidi” adı verilen bir giriş bulana kadar aşağıya doğru kaydırarak ve üzerine dokunmanız gerekir. Android 9’da, “Diğer ayarlar” öğesini bulana kadar kaydırarak üzerine dokunmanız gerekir.
Android 8’de, SIM kart kilitleme ayarlarınızı açtıktan sonra Android 9’da gerçekleştirilmesi gereken iki adım daha bulunuyor. Öncelikle, ” Şifreleme ve kimlik bilgileri ”ne dokunmanız gerekiyor. Daha sonra da, “SIM kilidini ayarla” üzerine dokunmanız gerekir. Bir Dual-SIM akıllı telefonunuz bulunuyorsa, PIN’i değiştirmek ya da devre dışı bırakmak istediğiniz SIM’e bağlı olarak “SIM 1 Kilidi Ayarla “ ya da “SIM 2 Kilidi Ayarla” üzerine dokunmanız gerekir. Her iki Android versiyonunda da, PIN’i değiştirmek için bir ayar ve SIM kartı kilitlemek için bir anahtar görmeniz gerekir.
Sim kartınızın başkaları tarafından kullanılmasını önlemek için; pin kodu ile birlikte kullanmanız gerekir. Bu sayede telefonunuzu her kapatıp açtığınız zaman ya da sim kartınızı çıkardığınızda kart otomatik bir şekilde kilitlenir. Durum çubuğunda ise, “Kilitli SİM” ifadesini gördüğünüz zaman açmak için pin kodunuzu girmeniz gerektiğini gösterir.