Güncelleme Tarihi:
PC'ler ile Mac'ler bir zamanlar birbirlerinden tamamen farklı işlemciler kullanıyordu. Apple, IBM işlemcileri kullanmayı bıraktığından bu yana PC'ler ile Mac'ler arasındaki farklar oldukça azaldı.
Donanım açısından bakıldığında aynı işlemcileri, aynı bellekleri ve ekran kartlarını görmek mümkün. Ancak Mac'lerin PC'lerden ayrıldığı en önemli nokta, kasalarının daha şık ve kompakt olması. Mac'ler neredeyse dizüstü bilgisayarlar kadar sıkıştırılmış yapıdalar. PC'ler ise standart kasalar içerisinde, standart boyutlarda parçalardan oluşuyorlar.
Mac'in kar marjı da bu tasarım, tarz ve kompaktlık özelliklerinin üzerinde yükseliyor. PC'ler inanılmaz bir fiyat avantajına sahip ve bu açıdan galip geliyorlar. Aynı fiyata çok daha güçlü bir PC toplamak mümkün.
Güvenilirlik ve uzun vade maliyet
Mac'lerin fiyatları yüksek olmasına karşın Apple uzun vadede maliyetin daha düşük olduğunu iddia ediyor.
Bu iddianın temelinde Mac'lerin istikrarlı ve güvenli cihazlar olması yatıyor. Bu iddialar doğru, Mac'ler yaygın olmadıkları için Mac'e özel zararlı yazılım sayısı düşük. Aynı zamanda Unix temelli Mac işletim sistemlerinde çökmeler ile daha az karşılaşılıyor. Ancak usta bir hacker'ın karşısında Mac'lerin güvenlik sistemleri hızla çöküyor.
MAc'in temel avantajı yazılım ve donanımın aynı firma tarafından hazırlanması. Yazılım sürücüleri arasındaki çakışmalar ve diğer sorunlar bu sayede aşılıyor ve ortaya daha rafine ve stabil bir sistem çıkıyor.
Öte yandan sayısız parça kombinasyonuyla Windows 7'nin nasıl başa çıktığı düşünülecek olursa, işi çok daha zor olan Microsoft'un enfes bir iş başardığı ortada. Linux söz konusu olduğunda da usta kullanıcıların halledemeyeceği bir sürücü problemi söz konusu değil.
Windows ve Mac OS X
Windows 7, Snow Leopard'dan daha çok çökmesine karşın kullanıcıları memnun eden, kullanımı son derece kolay bir işletim sistemi olarak dikkat çekiyor. Windows yıllardır olmadığı kadar stabil, güvenilir ve şık.
Mac işletim sisteminin yıllardır daha şık ve kullanımı kolay olması rekabeti arttırıyor ve Windows da artık pek geride sayılmaz. Dahası, Windows kullanmaya alışkın bir bilgisayar kullanıcısı için Mac işletim sistemine alışmaya çalışmak son derece gereksiz ve iş hayatında verimliliği düşürücü bir unsur.
Öte yandan yıllardır Mac kullanan profesyoneller için de aynı şey geçerli. Dahası eski işlemcilerin grafik işleme avantajları artık söz konusu olmamasına karşın, Mac halen istikrarlı olduğu ve optimize edildiği için grafik ve video gibi profesyonel çalışmalarda tercih ediliyor.
Masaüstünde PC ve Mac
Bir Mac ile PC arasındaki en büyük fark, donanım üzerinde kolay değişiklik yapabilmek oluyor.
PC'de iki vidayı söküp kasayı açarak kolayca bir parçayı söküp yenisini takabilirsiniz. Ancak Mac söz konusu olduğunda sadece RAM'leri rahatça değiştirebilir, sistemin kalanına kolay kolay el süremezsiniz.
Giriş seviyesi Mac'leri aldığınız gibi kullanmak zorundasınız. Oysa PC'de ucuz bir bilgisayarı geleceğe yönelik planlarsanız ilerleyen aylarda dahili ekran kartı kullanmayı bırakıp güçlü bir ekran kartı ilavesiyle en son oyunları oynayabilirsiniz. Yeni RAM'ler ekleyebilir ve soketiniz uygunsa işlemciyi daha güçlü bir model ile değiştirebilirsiniz.
Oyunlar ve taşınabilir bilgisayarlar
Oyunlar dedik, bir PC'nin en büyük avantajı elbette sunduğu inanılmaz oyun arşivi oluyor.
Kolayca değiştirilebilen parçalar ile oyun performansınızı yüksek tutabilir, SLI ya da CrossFire sayesinde yeni ekran kartları ekleyebilirsiniz. Windows ve en son DirectX sayesinde en son grafiklerin tadını, çok akıcı bir şekilde çıkartacak sistemleri Mac'in yarısından daha ucuz fiyata toplayabilirsiniz.
Mac'te oyun yok mu? Elbette var. Özellikle Steam ile canlanan Mac oyunları piyasası da hareketleniyor. Ancak son çıkan oyunların en iyilerini oynamayı unutun. Uzun süre Mac sürümleri için beklemeniz gerekebilir ya da işlerinizi hızla gören Mac'iniz o oyunda PC'nin yanında ezik kalabilir. Oyun için tercihiniz PC olmalı ya da BootCamp ile Windows kurmalısınız. Üçüncü ve son seçenek ise Mac'in yanına bir de oyun konsolu almak olabilir.
Yazılımlar ve mağazalar
Başlıca yazılımlar olan Office, Pro Tools, Lightroom, Ableton, AutoCAD, Photoshop, InDesign ve çok daha fazlası hem Windows, hem Mac için de bulunuyor.
Windows'un en önemli avantajı, bu uygulamalar kadar iyi olmasalar da son derece yakın ve bazen ekstra birkaç özellik sunabilen, ücretsiz açık kaynak kodlu uygulamaların bolluğu oluyor. Mac ise yıllardır bu sistem için cilalanan Final Cut, Logic Studio, Aperture, iLife gibi uygulamalara sahip.
Fiyatlandırmaya bakacak olursak uygulamaların aşağı yukarı her iki platformda da aynı fiyatlarla satıldığını görüyoruz. Yeni gelen Mac App Store bu dengeyi değiştirebilir ama Microsoft'un da Windows uygulama mağazası üzerinde çalıştığı konuşuluyor.