Güncelleme Tarihi:
Ayar değişiklikleri, yardımcı araçlar, ipuçları ve ince ayarlar oyun performansınızı katlamasa da bir miktar hızlanmayla daha iyi bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlayabilir. Grafik kartınızı, RAM'inizi ve diğer donanımlarınızı yükseltmek bütçenizi fazla zorlayacaksa, şimdi sizlerle paylaşacağımız ipuçlarıyla oyun performansınızı artırabilirisiniz.
Tüm sürücülerinizi güncelleyin
Özellikle ekran kartı üreticileri, oyun performansınızı geliştirebilecek, sorunları ortandan kaldırabilecek sürücü güncellemelerini sıkça yayınlıyorlar. Grafik kartınız için AMD veya NVIDIA'nın web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Ancak anakartınız, ağ kartınız gibi diğer bileşenlerinizin de sürücülerini unutmayın. Sürücü güncellemelerinden her bileşeniniz faydalanabilir. Güncellemeler için kartınızın üreticisinin sayfasını ziyaret edin ve Support veya Drivers bölümlerinde kart modelinizi araştırın.
Arka planda çalışan işlemleri kapatın
Windows 7 ve 8, arka planda çalışan işlemleri yönetmekte çok daha yetenekli olsa da zaman zaman sorunlar yaşanmıyor değil. PC'nizde nelerin çalıştığını öğrenmek için CTRL+ALT+DEL'e basın ve ekrana gelen seçenekler arasından Görev Yöneticisi'ni tıklayın.
Görev Yöneticisi'nde İşlemler sekmesine gidin ve işlemleri kullandıkları belleğe göre sıralayın. Kaynaklarınızı en çok tüketen yazılımlar genellikle antivirüsler, yedekleme araçları bulunuyor. Bu tür yazılımları kapatmanızı önermiyoruz, ancak örneğin kısıtlı bir RAM'e sahip bir PC'de oyun oynarken 400MB bellek tüketen web tarayıcınızı kapatmak, performans kazandırabilir.
PC'nizle beraber başlayan yazılımları bulmak ve yönetmek için, Windows'un msconfig aracını kullanabilirsiniz (Windows 8'de msconfig'i kullanmak yerine Görev Yöneticisi'nin Başlangıç sekmesine tıklayın).
Oyunları en hızlı sabit diske yükleyin
Oyunlarda en çok önem verdiğimiz faktörlerden bir tanesi de FPS yani saniyedeki çerçeve sayısı. Ancak oyunun yüklenme süresi de önemli. Bunun için oyunlarınızı en hızlı sabit diskinize yükleyerek, yükleme sürelerini hızlandırabilirsiniz.
Grafik kartınızı overclock edin
Oyunların grafiklerini oluşturan grafik kartları, overclock ile bir miktar ek performans sunabilir. AMD'nin Overdrive olarak tanınan overclock aracı, AMD sürücülerinin içerisinde bulunuyor. Nvidia'nın overclock çözümü nTune'u ise ayrı olarak indirmeniz gerekiyor.
Overclock işleminin her zaman riskli olduğunu ve aşırı overclock'un sisteminizi yakabileceğini unutmayın. Bu nedenle iyi bir soğutmaya sahip olduğunuzdan emin olun. Overclock işleminden sonra sisteminizin stabil olup olmadığını FurMark gibi bir hız testi aracıyla deneyin.
Windows ayarları
Sanal bellek ayarları, kayıt defterini temizleme gibi işlemler, artık eskisi kadar etkili değiller. Ancak Windows'ta optimizasyon için yapabileceğiniz şeyler hala var.
Öncelikle Güç Seçenekleri'ni açın ve zaten seçilmemişse, güç yönetimi planını "Yüksek Performans" olarak değiştirin. Bu işlemin ardından Program Kaldır penceresini açarak kullanmadığınız ve kullanmayacağınızı düşündüğünüz tüm yazılımları kaldırın.
Son olarak Windows tuşuna basıp "sorun giderme" sözcüklerini aratarak Sorun Giderme aracını çalıştırın. Sistem ve Güvenlik bölümüne tıklayın ve Sistem Bakımı aracını çalıştırın. Daha önce yok sayılan bakım görevleri otomatik olarak çalıştırılacaktır.