Güncelleme Tarihi:
Sürücülerinizde doğru dosya sistemini kullanmanız oldukça önemlidir. Dosya sistemleri temel olarak aynı fikre sahip olsalar da, her birinin önemli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Sürüclerde kullanılabilen çok sayıda dosya sistemi mevcut, ancak bu yazımızda en popüler iki dosya sistemi olan FAT32 ve NTFS'yi ele alacağız.
Dosya sistemleri hakkında bilgiler
FAT32: Windows'un eski, NT olmayan sürümlerinde (Windows 95, 98, ME) varsayılan olarak kullanılan dosya sistemidir. FAT32 spesifikasyonu 1996'da tanıtılmıştır. Daha yeni olan exFAT'ın ise, eski FAT'ın yerine geçmesi planlanmaktadır.
NTFS: "New Technology File System"in kısaltılmış hali olan NTFS, 1993'de tanıtıldı ancak yeni işletim sistemleriyle beraber üzerinde birçok yenilik yapıldı. Taşınabilir disklerde kullanılmasa da, sunduğu özellikler sayesinde sabit diskler için en uygun işletim sistemidir.
NTFS'nin taşınabilir disklerde kullanılmamasının nedeni, izlenmesi gereken birçok yazma işleminde bulunmasıdır. Taşınabilir diski bu işlemlerden önce çıkarmak ise diskteki dosyaları bozabilir.
NTFS'nin FAT32'ye göre avantajları
NTFS, FAT32'nin tersine, günlük tutan bir dosya sistemidir. Bu "günlük", değişiklikler gerçekleşmeden önce onların izini tutar. Bu sayede bir disk işlemi sırasında sistem kilitlenirse, diski kurtarmak daha kolay olur.
NTFS, daha iyi metadata desteğine, performansı geliştiren gelişmiş bir veri yapısına, güvenilirliğe, boş alan kullanımına ve güvenli erişim denetimi listelerine sahiptir. NTFS, 4GB'dan büyük dosyaları da depolayabilir.
FAT32 diski NTFS olarak biçimlendirme
Öncelikle tüm verilerinizin farklı bir yerde yedeğini aldığınızdan emin olun. Bilgisayar/Bilgisayarım'a gidin ve biçimlendirmek istediğiniz sürücüye sağ tıklayın, "Biçimlendir"i seçin. Dosya sistemi olarak "NTFS"yi seçin ve "Başlat"a tıklayın.
Bilgisayarımda bir diske sağ tıklayıp "Yönet"e tıklayarak ve oradan Depolama altındaki Disk Yönetimi'ne tıklayarak disk bölümlerini küçültebilir, büyütebilir, silebilir ve biçimlendirebilirsiniz.