Nokia'nın küllerinden doğan firmalar

Güncelleme Tarihi:

Nokianın küllerinden doğan firmalar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 09:02

Finlandiya ile Nokia, bir aralar pekçok kişi için eş anlamlıydı. Nokia'nın 2012 ve 2013'te 24 bin 500 çalışanını işten çıkarıp Nokia House'u satması ve cep telefonları departmanını Microsoft'a devretmesi, "kıyamet" olarak nitelendirilmişti. Ancak Nokia'nın bitişi, birbiri ardına start-up firmaların kuruluşuna da yol açtı. Yetenekli iş gücü, kendi iş alanlarını yaratmaya başladı.

Haberin Devamı

Nokia'nın "kıyametini" izleyen ilk iki yıl, Finlandiya için çok zor geçti. Ancak teknoloji sektörüne ilgi canlı tutuldu.

Google geçen Temmuz ayında Helsinki'den sekiz haneli bir fiyata, üç boyutlu grafikler üzerinde çalışan drawElements adlı firmayı satın aldı.

Facebook geçen yaz Finlandiyalı start-up firma Pryte'ı bünyesine kattı.

Japon SoftBank firması, cep telefonu oyunları geliştiren Supercell'in Clash of Clans ve Hay Day isimli oyunlarının günde 8,5 milyon kez oynanması ve 892 milyon dolarlık bir getiri sağlaması üzerine firmanın yüzde 51 hissesine 1,5 milyar dolar ödedi.

Sadece üç yıl zarfında, Helsinki'deki Slush start-up teknoloji konferansına katılım 300 firmadan 10 bin firmaya yükseldi.

Bu yeni kurulan firmaların çoğu -bekleneceği üzere- cep telefonu teknolojisiyle ilgileniyor.

Haberin Devamı

Jolla, Nokia Bridge programının en başarılı firmalarından biri. Program, Nokia'dan ayrılan çalışanların kendi firmalarını kurmasına yardımcı olmak için belli bir fon veriyor.

Sailfish de Jolla'nın piyasaya sürdüğü, açık kaynaklı bir işletim sistemi. Firmanın kurucularından Marc Dillon, daha önce 11 yıl Nokia'da çalışmış.

Mevcut cep telefonu işletim sistemlerinden daha verimli bir "multitasking" hizmeti sunduğunu söylüyor.

"Uygulamaları aynı anda görebiliyor, birinin içine tam olarak girmeden birkaç tanesini aynı anda kullanabiliyorsunuz." diyor.

Sistemin "binlerce" kendi uygulaması olmasına rağmen Android uygulamalarla da çalıştığını söyleyen Dillon, bundan sonraki adımlarının cep telefonu şirketlerine modüller geliştiren Asyalı tasarımcılarla çalışmak olduğunu belirtiyor.

Yapay zeka

Finlandiya'nın teknoloji sektöründeki başarısının anahtarlarından biri de araştırma ve geliştirmeye ayrılan kamu kaynağı.

Özsermayeye verilen destek açısından bakıldığında Finlandiya, Avrupa genelinde İngiltere ve Fransa'dan sonra üçüncü sırada geliyor.

Örneğin Tekes adındaki kamuya bağlı ARGE firmasının 550 milyon euro yıllık bütçesi bulunuyor.
Finlandiya'nın karanlık gecelerini aydınlatan bir diğer sektör ise robot teknolojisi.

Haberin Devamı

ZenRobotics'in geri dönüşümcü robotları örneğin, yapay zeka kullanarak taşıma kayışı üzerindeki çöpleri tasnif etmeyi öğrenebiliyor.

Firmanın yöneticisi Timo Taalas, Helsinki ve Aalto üniversitelerinde yapay zeka kullanımı alanında önemli çalışmalar yapıldığını söylüyor.

Benzersiz erişim

Finlandiya'nın ikinci büyük kenti Espoo'daki Rovio Entertainment tarafından 2009'da geliştirilen Angry Birds'den bu yana, bilgisayar ya da cep telefonu oyunu alanında faaliyet gösteren 200'den fazla start-up firma kuruldu.

Rovio'nun eski yöneticilerinin kurduğu Seriously firmasının ilk oyunu Best Fiends örneğin, Ekim'de piyasaya sürülmesinin ardından bir hafta içinde bir milyon kez yüklendi.

Haberin Devamı

Firmanın kurucularından Petri Jarvilehto, Nokia'nın 2003'ten bu yana cep telefonu oyunları sektörüne büyük yatırım yaptığını söylüyor.

"Biz 10 yıldır zaten oyunlar üzerinde çalışıyorduk" diyor ve Angry Birds'ün dokunma teknolojisine uygun olarak geliştirilen ilk oyun olduğunu ifade ediyor.

"Günümüz dünyasında her gün 100 milyon oyuncuya ulaşabilen cep telefonu oyunları var. Böylesi bir erişim daha önce hiçbir medyada, televizyon ya da sinema sektöründe mümkün değildi."

Nokia'nın zirvede olduğu günler geride kalmış olabilir.

Ama Finlandiya'da teknoloji sektörünün önü açık gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!