Nobelli Ebadi Nokia Siemens'e karşı

Güncelleme Tarihi:

Nobelli Ebadi Nokia Siemense karşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 09:55

Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı avukat Şirin Ebadi, Batı ülkelerinden, İran yönetiminin muhalefeti bastırmasına yarayan teknoloji sağladıkları gerekçesiyle mobil telefon üreticisi Nokia Siemens Networks (NSN) firmasına yaptırım uygulamalarını istedi.

Batılı ülkeler, nükleer teknoloji ürettikleri gerekçesiyle İran yönetimine 4. yaptırım önlemleri serisini getirmeyi tartışıyor.

İnsan hakları alanındaki çalışmaları ile tanınan Ebadi, batının İran'a ekonomik yaptırımlar uygulamasına karşı çıkıyor.

Ebadi, "Geçen ay ABD hükümeti İran'la iş yaparak yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle bir İsviçre bankasına büyük cezalar kesti. Ben Amerika'ya şunu soruyorum: İran'a halkı bastırmakta kullanılan ekipmanlar satan şirketlere neden aynı ağır yaptırımları getirmiyorsunuz? Siemens ve Nokia'dan bahsediyorum. Çünkü bu şirketler İran yönetimine, İran halkını izleyecek ekipmanlar satıyorlar" dedi.

ABD, Credit Suisse Group AG adlı İsviçre bankasına, İran ile iş yaparak yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle 536 milyon dolarlık ceza kesmişti.

İnsan hakları konusunda bir konferansa katıldığı Oslo'da Reuters'a bir demeç veren Ebadi, “NSN'ye verilecek bir ceza diğer şirketlere, İran yönetimine halkı bastırmada kullanılacak teknoloji satmaya cesaret etmemeleri için bir ders olur" görüşünü dile getirdi.

STANDART ÖZELLİK

Almanya'nın Siemens ve Finlandiya'nın Nokia firmalarının ortak girişimi olan Nokia Siemens Networks (NSN) ise uluslararası standartlara uygun olarak, İran'a güvenlik kurumlarının konuşmaları dinlemesine imkan tanıyan özellikler taşıyan cep telefonu ağları sattıklarını açıkladı.

NSN sözcüsü Ben Roome, "Bu dünyadaki bütün cep telefonu ağlarının standart bir özeliğidir. Bu ABD ve Avrupa ülkelerinin idaresine uygun olarak, endüstrinin bir standardıdır" dedi.

İran'a 2008'de bir cep telefonu trafiğini izleme merkezi sattıklarını, ancak o tarihten sonra bu alandan çekildiklerini belirten Roome, "O işi bir yıl önce sattık. İran'da bu hizmeti vermiyoruz. Olabilecek her türlü kötüye kullanımı kınıyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!