Güncelleme Tarihi:
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.
BTK'nin internet sitesindeki 2016 İş Planı'nda, kullanım miktarı sınırlı hizmetler ile fatura üst sınırı uygulamasına ilişkin usul ve esasların hazırlanması başlıkları yer aldı. Söz konusu düzenlemelerle abonelerin yüksek faturalarla karşılaşmalarının önlenmesi, fatura tutarlarının kontrol edilebilmesi imkanının sağlanması ve abone bilgilendirmelerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
ABONELİK FESHİNE KOLAYLIK
2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 52. maddesi ile abonelik tesisi ve feshi işlemlerinin yazılı ortamın yanı sıra mesafeli olarak da yapılabilmesine imkan sağlandı. Ancak Elektronik Haberleşme Kanunu (EHK)'nun 50. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca abonelik feshi yazılı olarak yapılıyor. Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile uyumun sağlanması için ayrıca elektronik haberleşme sektörünün dinamik yapısı nedeniyle abonelik sözleşmelerinin feshinin elektronik ortamda yapılmasının tüketiciler açısından kolaylık sağlayacağı dikkate alınarak, EHK'nın 50. maddesinin 4'üncü fıkrasında değişiklik yapılmasına yönelik BTK teklif hazırlayacak.
Adil Kullanım Kotası
Yaşanan teknolojik gelişme ve artan tüketici talepleri nedeniyle sabit ve mobil internet erişiminde uygulanan Adil Kullanım Kotası (AKN) ile ilgili çalışma yapılması suretiyle, özellikle AKN sonrası veri indirme hızlarının iyileştirilmesi, tüketiciler açısından belirliliğin ve şeffaflığın artırılması amaçlanıyor.
ÖLÇÜM KURSU AÇILACAK
BTK tarafından güvenlik sertifikası verilen elektronik haberleşme cihazlarının (GSM baz istasyonları, 3G mobil haberleşme şebekeleri ve radyo / TV vericileri de dahil) ölçümleri, Ölçüm Yetki Belgesine sahip kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülüyor. İlgili mevzuata göre, ölçüm yapacak personel, bu konuda yapılacak bir kurs programına katılım sağlamak ve kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmak zorunda.
VERİ MERKEZİ
Her yıl katlanarak artan veri trafiğinin veri merkezlerine olan talebi artıracağı öngörülüyor. Öte yandan, Türkiye'den erişilen verilerin büyük bir kısmının yurt dışındaki veri merkezlerinde tutuluyor olması nedeniyle yurt dışından gelen trafiğin ve dolayısıyla maliyetlerin fazla olması ülkemiz açısından ekonomik bir kayba neden oluyor. Ayrıca veri merkezlerinde tutulan verilerin güvenliğinin sağlanması Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, veri merkezlerine yönelik olarak ekonomik açıdan teşvik edici ve siber güvenlik açısından da önleyici tedbirleri içeren bir ortamın tesis edilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi amaçlanıyor.
ORTAK BAZ İSTASYONU
Hücresel sistem anten tesislerinin tasarımı, kurulumu ve paylaşımına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmeliğinin IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin olarak sayısı sınırlandırılmış kullanım hakkı yetki belgesinde getirilen yükümlülükler ve sektör talepleri kapsamında güncellenmesi hedefleniyor.
Yapılacak yönetmelik güncellemesiyle IMT-Advanced ve IMT-2000/UMTS yetkilendirmeleri kapsamında işletmecilerin yeni kuracakları anten tesislerine ilişkin yükümlülükler tanımlanacak. Özellikle nüfusu 10 binin altında olan tüm yerleşim yerleri ve otoyollar, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları, bölünmüş kara yolları, tüneller ile konvansiyonel tren hatlarında yeni kurulacak anten tesislerinin telsiz erişim şebekesi paylaşımına imkan verecek şekilde kurulması sağlanmış olacak.