Mucitler Bursa'daki fuarda buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Mucitler Bursadaki fuarda buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2011 10:46

TÜRKİYE’de ilk kez düzenlenecek İcatlar 2011 Fuarı, Bursa’da yapılacak. Önceliğin öğrenciler ve amatör icatçılara verileceği fuara, üniversitelerin yanı sıra firmalar da katılabilecek. Gelecek yıllarda uluslararası organizasyon haline getirilmesi amaçlanan fuar ile Türkiye adına da fikirlerin satılmasını sağlayacak bir arena oluşturulması hedefleniyor.

Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından, Metal, Makine, Elektrik, Elektronik, Hırdavat Fuarları ile eş zamanlı olarak açılacak ’İcatlar 2011 Fuarı’, 1 ile 4 Aralık tarihleri arasında Uluslararası Patent Birliği (UPB) öncülüğünde Bursa Valiliği ve Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) desteği ile organize edilecek. Konu ile ilgili bilgi veren UPB Konsey Başkanı Coşkun İrfan, bu fuarın benzerlerinin birkaç ülkede yapıldığını hatırlatarak, en kapsamlılarından birisinin Almanya’da açıldığını söyledi. Almanya’da 2008 yılındaki 70’inci Uluslararası Buluş Fuarı’nı ziyaret ettiklerini belirten İrfan, şimdi bu alana ve patente verilen önemden dolayı Avrupa ülkeleri arasında, Almanya’nın ekonomik açıdan en iyi durumdaki ülkeler arasında olduğuna vurguladı.

Bursa’da da buna benzer bir fuar düzenleyeceklerini dile getiren İrfan, "Mesela en önemli konu öğrenciler kategorisi olacak. Bursa ve çevre illerde Milli Eğitim Müdürlüğümüz, uzun yıllardır buluş ve proje yarışmaları yapıyor. Bu ürünleri burdaki sergide ücretsiz olarak sergileme imkanı olacak. Önceliği, öğrenci kategorisi ile amatör buluşçulara vereceğiz. Amatör buluşçular cüzi bedellerle standlarda yer alıp fikirlerini sergileyecekler. Projede üniversiteler de yer alacak. Buluş işlemlerinin organizasyonunu ve tescil işlemlerini yürüten patent vekillerine dönük de stantlar olacak. Öğrenci kategorisindeki buluşlar büyük firmaların da görüşlerine belki öğrencinin projesi gibi bir olay endüstriyel bir firmanın Ar-Ge grubu tarafından ziyaret edildiğinde çok farklı ışık yakabilecek. Okul da bundan faydalanacak. Aynı zamanda yepyeni bir fikrin endüstriye kazandırılması imkanı yaratılacak. Bu bir arena gibi olacak. 1 ya da 2 yılda bir tekrar eden, ileriye dönük olarak uluslarası nitelikte bir fuar organizasyonuna çevirebilirsek, o zaman Türkiye adına yurtdışından da katılanlar olacak. Türkiye adına da fikirlerinin satılmasını sağlayacak bir arena haline gelecek" diye konuştu.

’TAKLİT MÜZESİ KURACAĞIZ’

Bursa’da Taklit Müzesi açılması için çalışma yürüttüklerini de açıklayan İrfan, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu fikirlerinin desteklendiğini kaydetti. Buna benzer bir müzenin Paris’te olduğuna değinen İrfan, "Fransa’nın giyim, parfüm, otomotiv ile önemli markaları burada sergileniyor. Çeşitli okulların gruplar halinde orayı gezdiğini gördük. Öğrenciler ilkokuldan buluşun ne kadar önemli, taklitçiliğin kötü olduğunu öğreniyorlar. Bu alanda çocukluktan itibaren hazırlık yapıyorlar. Bizim taklit müzesi de bu anlamda hem Türkiye’de ilk olacak hem de bu anlamda öğrencilerimizde bilinç oluşturulacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!