Mobil hayat oh ne rahat

Güncelleme Tarihi:

Mobil hayat oh ne rahat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 11:23

Cep telefonunu ALO demenin dışında da kullananların için güzel tavsiyelerim var bu hafta.

Haberin Devamı

Çoğu zaman yüzlerce YTL vererek satın aldığımız cep telefonlarımızı verimli kullanamadığınızı mı düşünüyorsunuz. Bu haftaki köşe yazımda cep telefonunuzu nasıl verimli kullanabilme yöntemlerini anlatmaya karar verdim. Çünkü ne yazık ki halen cep telefonu satın alırken özelliklerine değil de dış görünüşü, toplumda nasıl bir etki uyandırdığı gibi ikincil önemli etkenlere bakarak satın alma tercihlerimizi belirliyoruz. Birçoğumuzun cebindeki telefonlar en az 20-30 farklı işlevi yerine getirebilecek özelliklere sahipken bizim kullandığımız özelliklerin sayısı 3-5'i bile geçmiyor.

INTERNET
Aynen bilgisayarlarda olduğu gibi cep telefonu için günümüzde vazgeçilmez özelliklerden biri de internet. Elbette internet derken kastettiğim GPRS ya da WAP özelikleri. GPRS yardımı ile cep telefonunun dış dünya ile bağlantısını açmış oluyoruz. Operatörlere göre değişmekle birlikte ayda 8-10 YTL'ye 100-150 MB kotalı GPRS hizmeti alabilirsiniz. Bu da e-posta alıp gönderme, günde 3-5 internet sayfasına girmek için fazlasıyla yeterli.

Haberin Devamı

Cepte internet olunca yapılabilecek ilk şey elbette e-posta kontrolü oluyor. İster POP3 isterseniz web destekli bütün e-postalarınıza uygun özelliği olan (ki artık en ucuz telefonlarda bile var) bir cep telefonu ile göz atmanız mümkün. Ayrıca artık orta/ileri seviye telefonların çoğunda HTML desteği de mevcut. Uygun bir mobil tarayıcı yüklediğinizde bilgisayar kadar konforlu olmasa da (malum ekran küçük) internette sörf yapabilirsiniz.

Ayrıca internet ya da özel aplikasyonlar yardımı ile Facebook, MSN gibi site ve uygulamalara da girebilirseniz. Bu da size ekstra bir hareket kabiliyeti sağlar. Hatta olayı abartıp uzak masaüstü bağlantısı ile yapmanız mümkün. Bu tip yazılımlar mevcut.

Ancak şunu unutmamak lazım: Bazı yazılımların çalışabilmesi için cep telefonunuz uygun bir işletim sistemine sahip olması gerekiyor. Günümüzde Symbian, Mac OS, Windows Mobile en çok kullanılan işletim sistemleri arasında bulunuyor. Bu işletim sistemlerinin herbiri için ucretli ya da ücretsiz uygun yazılımlar bulmak mümkün. Sadece nerede arayacağınızı bilmek gerekiyor.

Haberin Devamı

NAVİGASYON
Son yıllarda cep telefonlarına yüklenen önemli görevlerden biri de navigasyon. Yani bir noktadan diğerine gitmek. Bunu yaparken etrafta neler var (hastane, postane, pastane ya da benzeri) görebiliyorsunuz. Birçok üst seviye modelde standart olarak sunulan bir özellik. Özellikle bilmediğiniz yerlerde çok işe yarıyor (bizzat deniyorum ve çok memnunum).

JAVA TABANLI YAZILIMLAR
İşletim sisteminden bağımsız çalışan bir yazılım dili olan Java, telefonların büyük bir çoğunluğunda (çok ucuz olanlar ve iPhone hariç) bulunan bir özellik. Java kullanılarak hazırlanmış bir yazılım uyumlu cep telefonlarında çalışabiliyor. Bunların bazıları oyun olurken bazıları da internet yardımı ile bilgi toplayan yazılımlar olabiliyor.

Haberin Devamı

EK YAZILIMLAR
Cep telefonunuz işletim sistemine bağlı olarak hazırlanmış ek yazılımlarla normalde sahip olmadığınız özellikleri cihazınıza kazandırabiliyorsunuz. Elbette bu özelliklerin donanım tabanlı olmaması gerekiyor. Yani 3 Megapiksel kameraya sahip olan bir telefonu yazılımla 5 Megapiksel çözünürlüklü hale getiremezsiniz. Örneğin kullandığım telefonda normalda bulunmayan adım sayma özelliğini ek bir yazılımla ücretsiz olarak yükledim. Gayet başarılı çalışan uygulama yardımı ile ek adım sayacı satın alma ve taşıma derdinden de kurtulmuş oldum. Öte yandan telesekreter, MSN gibi yazılımlarla farklı özellikler kazandırmak da mümkün.

Uzun lafın kısası cep telefonları ile yapabileceğiniz şeyler tamamen sizin bilgi, beceri ve tecrübenize bağlı. Yani 'at sahibine göre kişniyor'. Bir telefonu iletişim, ses kayıt cihazı, anında mesajlaşma, fotoğraf/video çekme, navigasyon, telesekreter, hesap makinesi, sözlük, trafik durumunu görme, hava durumunu görme, haber okuma, mesaj gönderme ve daha onlarca farklı iş ve uygulama için kullanmanız mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!