Minik mucitlerden ilginç robotlar

Güncelleme Tarihi:

Minik mucitlerden ilginç robotlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2010 09:40

Atılım Üniversitesi, ODTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin önderliğinde ve TÜBİTAK desteğiyle yürütülen “Robot Kampı”na katılan ilköğretim öğrencileri, birbirinden ilginç robot tasarımlarını hayata geçirdiler.

Genç bilimcilerin kampta geliştirdiği “Engelli robotu”, “Çiçek sulayan robot”, “Futbol oynayan robot”, “Boya-badana yapan robot” ve “Fabrika robotu” tasarımlarıyla bilim dünyasına ilk adımlarını attılar.

İlköğretim 6., 7., ve 8. sınıf öğrencisi 24 öğrencinin katıldığı ve iki hafta süren kamp, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda ücretsiz olarak düzenlendi.

Kampın son gününde öğrenciler, geliştirdikleri 5 farklı robot tasarımını, Vakıf'ta düzenlenen törenle eğitmenlerine ve velilerine tanıttılar.

Öğrenciler tarafından geliştirilen “çiçek sulayan robot”, çiçekleri günlük olarak sulayabiliyor. Robot, farklı saksıları dolaşabiliyor ve her saksıya belli miktarda su veriyor.

Engelliler için geliştirilen robot ise, engellilerin yolda karşıdan karşıya geçmesi için trafik ışıklarını denetliyor. Robot, trafik ışıklarının renklerine göre sesli ve renkli komutlarla uyarılar veriyor.

“Fabrika robotu” ise fabrikadaki farklı renkteki malzemeleri ayırabiliyor. Robot, bir kutudaki farklı renkteki malzemeleri gruplayarak yeni kutular oluşturabiliyor.
“Boya badana yapan robot” da boyayacağı duvara kadar giderek fırça ile duvarı boyuyor. Robot, yandaki duvara geldiğinde ise doksan derecelik bir açıyla dönerek diğer duvarı boyamayı sürdürüyor.

“Futbol oynayan robot” ise futbol sahasındaki topları tek tek kaleye götürebiliyor.

“ESAS AMAÇ FEN DERSLERİNİ ÖĞRETMEK”

“Genç Mucitler Robot Geliştiriyor” projesinin araştırmacısı ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, yaptığı açıklamada, kampın esas amacının öğrencilere fen, teknoloji, matematik ve mühendislik konularını öğretmek olduğunu kaydetti.

Öğrencilerin bu dersleri genellikle soyut olarak algıladığını dile getiren Çağıltay, “Oysa bu kampta öğrenciler, bu dersleri, eğlenceli ve gerçek hayatta kullanılabilecek küçük çaplı robotlar tasarlayarak çok daha rahat kavrıyorlar ve motive oluyorlar” dedi.

Robotların tasarımını yaparken, legolar, merkezi robot üniteleri ve robot tasarım algoritmaları kullandıklarını anlatan Çağıltay, ayrıca görme, ses, ışık ve renk sensörleri aracılığıyla da onlara çeşitli yetenekler kazandırdıklarını söyledi.

Öğrencilerin iki haftalık eğitimlerinin sonunda kavramsal olarak bir robotu başından sonuna tasarlamayı öğrendiklerini ifade eden Çağıltay, TÜBİTAK destekli bir sonraki robot kampının gelecek yıl sömestr tatilinde Bingöl'deki bir yatılı ilköğretim okulunda yapılacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!