Masaüstü bilgisayarı cebe sığdırdı

Güncelleme Tarihi:

Masaüstü bilgisayarı cebe sığdırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 09:39

İzmirli genç bilim insanı Onur Keskin, dünyada yeni yeni gelişen "tek kartta bilgisayar" sistemiyle örneğine çok az rastlanan bir ürün geliştirdi. Masa üstü bilgisayarların kasasını cebe girecek boyutta küçülten Keskin'in geliştirdiği ilk ürünler enerji sektöründe kullanılmaya başlandı. Ev ve ofis kullanımının yanında akıllı trafik sistemleri gibi hayatın bir çok alanında da kullanılabilecek bilgisayar, yerli işletim sistemi ile ülke güvenliğine de katkı sağlayabilecek.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Mekatronik Mühendisliği bölümünde doktorasını yapan 29 yaşındaki Onur Keskin'in akademik bir çalışma sırasında incelediği ve "daha iyisini yaparım" diyerek başladığı proje, başarı hikayesine dönüştü.

Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurmak için gereken hava ölçüm ve kayıt sistemlerini geliştirmek üzere çalışmaya başlayan Keskin'in geliştirdiği bilgisayar, ABD'de düzenlenen konferansta başarılı bulununca ilk yerli "tek kartta bilgisayarın" üretim macerası da başladı.

Eşi Fulya Keskin ile birlikte Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki kuluçka ofisinde çalışmaya başlayan Keskin'in tasarladığı ilk bilgisayarlar, mevcut ürünlere göre çok daha üstün özelliklere sahip olması nedeniyle enerji şirketlerinin dikkatini çekti. Yılbaşından itibaren satışına başlanacak sistemin tüm dünyada yenilenebilir enerji yatırımlarında tercih nedeni olacağı belirtiliyor.

Genç bilim insanı Keskin'in ürettiği yeni bilgisayar, sadece enerji ölçümünde değil hayatın her alanını etkileyecek yenilikçi bilgisayarın doğmasına neden oldu. Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada enerji ölçümü için ürettiği bilgisayarın aynı zamanda ilk yerli "tek kartta bilgisayar" olduğuna dikkati çekti.

"Tek kartta bilgisayar" kavramının dünyada yeni yeni geliştiğini, bir masa üstü bilgisayarın kasasında bulunan tüm bileşenlerin tek bir kart üzerinde sabit olarak tasarlanması sayesinde cihaz boyutlarının küçülebildiğini ifade eden Keskin, enerji tasarrufu ve güvenlik açısından diğer sistemlere göre daha avantajlı olan bu bilgisayarların hayatın her alanına kolaylıkla girebildiğini söyledi.

İnsanlığın gelecekte sık kullanacağı akıllı ev ve şoförsüz otomobil gibi teknolojilerin de tek kartta bilgisayar teknolojisi üzerine kurulu olarak geliştiğine dikkati çeken Keskin, geliştirdikleri bilgisayarın klasik masa üstü bilgisayarla aynı işlevi gördüğünü ancak cebe girebilecek boyutta ve taşınabilir olduğunu söyledi.

Cepte taşınabilen bilgisayarın televizyon gibi herhangi bir ekrana bağlanarak çalışabildiğini, bir masa üstü bilgisayarla aynı işlevi görebildiğini anlatan Keskin, Linux işletim sistemiyle kurgulanan bilgisayarın yerli işletim sistemi Pardus ile çalışması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Geliştirdikleri bilgisayarların diz üstü bilgisayarlara rakip olmayacağını, daha geniş bir kullanım amacına hizmet edeceğini ifade eden Keskin, "Örneğin otomobillere yerleştirilecek bilgisayarlar sayesinde araçların birbiriyle haberleşmesi sağlanabilir. Bu hem kazaların önlenmesi hem de trafik sıkışıklığının giderilmesinde yardımcı olabilir. Benzer bilgisayarlarla akıllı trafik sistemlerinin kurulması için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda biz de çalışma yapıyoruz" dedi.

Ülke güvenliği için


Keskin, ülkelerin gizli belgelerinin internette yayınlanması skandallarının ardından bilgisayar güvenliğine ayrı bir önem verildiğini, tek kartta bilgisayarların daha güvenli olmasıyla artık daha fazla tercih nedeni olduğunu ifade etti.

Daha önce bilgi güvenliğinin sadece güvenlik yazılımlarıyla sağlanabileceğinin düşünüldüğünü ancak donanımdaki güvenliğinin de öneminin anlaşıldığına dikkati çeken Keskin, şöyle konuştu: "Artık tüm ülkeler kendi bilgisayarlarını geliştirmek üzere çalışma yürütüyor. Yaşanan güvenlik skandalları bilinçsizce yurt dışına bağlı olmanın ne kadar zararlı olduğunu gösterdi. Türkiye olarak biz de özel güvenlikleri içinde barındıracak sistemler geliştirmek zorundayız. Geliştirdiğimiz bilgisayar bu ihtiyaca yanıt verebilecek durumda. Ulusal işletim sistemimiz Pardus'u kullanma hedefimiz var. TÜBİTAK ve Pardus ekibiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Onlar da bize destek oluyor. Yerli donanım ve yerli işletim sistemi barındıran cihazlar yapmayı planlıyoruz. Mevcut tasarımımız Linux işletim sistemiyle bir kaç içinde piyasaya çıkmış olacak. Ancak özellikle kamu sektöründe kullanımı için Türkiye'ye özel bir bilgisayar geliştirmek üzere çalışmaya devam edeceğiz."

Türkiye'nin uzay araştırmaları yapma hedefinin bulunduğuna da işaret eden Keskin, bu araştırmalar için yerli donanım ve yazılımların geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!