Durmuş SEVİNDİK- Seçkin KIRARSLAN/ZONGULDAK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 17:56
Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü öğrencileri, okul öncesi, anaokulu ve ilköğretime yeni başlayan öğrencilere suyu daha verimli kullanma alışkanlığı kazandırmaya yönelik bir eğitim robotu üretti.
Okullarda, lavabolara monte edilebilen robot, fazla su kullanımında ses, simge ve renkler ile kullanıcıyı uyarıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Toplam Kalite Yönetimi anlayışı kapsamında Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde 2007’de kurulan Ar- Ge Robot Ekibi, başarılarına bir yenisini ekledi. Yaptıkları robotlarla, Uluslararası ODTÜ Robot Günleri’nde büyük başarılar elde eden elektronik bölümü öğrencilerinden oluşan Ar- Ge Robot Ekibi, zorunlu su tasarrufu yaptıran bir eğitim robotu üretti.
Elektronik bölümü öğretmeni ve okul müdür yardımcısı Tolunay Demirci, öğrencilerin, mikro işlemci, valf ve debi metre gibi elektronik cihazlar kullanarak 3 ayda yaptıkları robotu, basın mensuplarına tanıttı. Aynası ile birlikte 180 santim uzunluğa, 40 santim genişliğe sahip robotun okullarda lavabolara monte edilebildiğini belirten Demirci, robotun 200 liraya mal olduğunu söyledi. Tolunay Demirci, robotun, içinde barındırdığı mikro denetleyici sayesinde, debi metreden gelen bilgileri işleyerek kullanıcının ne kadar su kullandığını ölçtüğünü ve ölçüm sonucunu değerlendirerek, kullanıcıyı ses, simge ve renkler ile uyardığını kaydetti. Demirci, robotun özelliklerini şöyle anlattı: “Normal su kullanımında aynada gülen bir çizgi
film karakteri belirir. Lavabo yeşil renkte aydınlatılır. Sözlü olarak doğru yaptığı söylenerek teşvik edilir. Fazla su kullanımında aynada somurtan bir çizgi film karakteri belirir. Lavabo sarı renkte aydınlatılır. Sözlü olarak yanlış yaptığı söylenir ve musluğu kısması istenir. Aşırı su kullanımında aynada kızan bir çizgi film karakteri belirir. Lavabo kırmızı renkte aydınlatılır. Sözlü olarak çok yanlış yaptığı söylenir ve musluğu hemen kısması istenir. Musluk kısılmaz ise robot suyu azaltır. Gerekirse kapatır. Uzun süre su kullanılmasında da musluğun kapatılmasını ister, kapatılmaz ise kendi kapatır.”
Tolunay Demirci, 1 yıllık bir araştırma sürecinin ardından üretilen robotun, Türkiye’nin ilk eğitim robotu olduğunu vurguladı. Yaptıkları bu robotu alışveriş merkezlerinde tanıtacaklarını belirten Demirci, patentini aldıktan sonra da talep olduğu taktirde üretime geçeceklerini kaydetti. Şimdiden Zonguldak’ta bir anaokulunun sipariş verdiğini anlatan Tolunay Demirci, “Her küçük insanın başına bir öğretmen dikemeyiz. Ama bizim robotumuz 7 gün 24 saat bıkmadan suyun nasıl tasarruflu kullanılacağını kreşlerde, okullarda, toplu kullanım alanlarında ve evlerde öğretir. Büyüklere de teknik bilgi vererek tasarruf yapmalarını sağlayabilir. İlave sensör ve program ile değişik yaş grupları algılanarak her yaş grubuna göre ayrı hitapta bulunulabilir. Bu da etkiyi artırır” diye konuştu.