Güncelleme Tarihi:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Güngör, kurban keserken oluşabilecek yaralanmalar ve alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi verdi.
Özellikle büyükbaş hayvanların kesim işleminin işin ehli insanlar tarafından yapılması gerektiğine dikkati çeken Güngör, şöyle konuştu: "Hayvanların kesen kişilerin üzerine düşmesi, hayvanı tutan ipin ele dolanarak parmağın kesilmesi veya kopması, hayvanın tekme atması durumları yaşanabilir. Bunlar hayati tehlikeye varabilecek ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Küçükbaş hayvanlarda ise hayvanı bacağından asarken üzerinize düşerek ciddi sakatlıklar oluşabilir. Et parçalama sırasında el kesiklerinin yaşanması, acil servislere gelen sık vakalar arasında. Bu kesiklerde yüzeysel ciddi olmayan sıyrıklardan parmak kopmasına kadar gidebilecek yaralanmalar yaşanabiliyor."
Kesim işlemi sırasında ellerin kalın bir eldivenle korunabileceğini vurgulayan Güngör, şunları söyledi: "Kurban kesimiyle uğraşacak insanlar tetanos aşısı olmalı ve kesim sırasında kalın bir eldivenle ellerini korumaya çalışmalı. Bıçağı tutan el olmasa da diğer eli inşaat işçilerinin kullandığı türden kalın bir eldivenle koruyabiliriz. Bir şey olmadan önlem almak çok daha kolay. Yaşanabilecek küçük sıyrıklar için de tetanos aşısı yapılmasında yarar var. Son 5 yıl içinde tetanos aşısı yapılmamışsa kurban kesimiyle uğraşacak insanların bu aşıyı olması çok yarar sağlar."
Yaralanma olursa baskılı pansuman yapılmalı
Doç. Dr. Güngör, yaralanma olduğunda yaranın üzerine baskılı pansuman yapılması gerektiğine değinerek, şunları kaydetti: "İlk hedefimiz kanamayı durdurmak olmalı. El kesiklerinde durdurma işlemi kolay olabilir ancak bileğimize doğru bir kesi oluşmuşsa, atar damarların kesileri çok daha ciddi ve hayati tehdit oluşturabilir. Bu kesiklerde bulduğunuz temiz herhangi bir şeyle baskı yapıp sıkıca sararak en yakın sağlık merkezinin acil servisine hastayı göndermelisiniz. Çok keskin bıçaklarla yapılan işlemlerde bıçağı kaçırdığınızda parmağınızı koparabilir. Parmak kopması kalıcı sakatlığa neden olabilir. Eğer parmak kopmuşsa mutlaka içi buz dolu kapalı bir kaba koyup en kısa zamanda hastaneye getirilmeli."