“Keşf@: Bilinçli İnternet Hareketi” başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

“Keşf@: Bilinçli İnternet Hareketi” başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 11:13

Google Türkiye ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) işbirliği ve İnternet Geliştirme Kurulu'nun desteğiyle, internetin bilinçli kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan “Keşf@: Bilinçli İnternet Hareketi” başlatıldı.

Feriye Lokantası konferans salonunda projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye'de geniş bant internet abone sayısının 20 milyona ulaştığını belirtti.

“Türkiye bilişim alanında son 10 yılda büyük mesafeler aldı. Geçmişte 'yolumuz yok' diyen vatandaş, bugün internet istiyor” diyen Özeren, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın vizyonuyla bilişimde çok önemli atılımlar yapıldığını anlattı.

Özeren, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyinin artması ve ekonominin verimliliği açısından bilişim teknolojilerinin lokomotif rolü üstlendiğini vurgulayarak, sosyal hayatın da bir parçası haline gelen internetin, bugün akıllı telefonlar sayesinde her an ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

Serhat Özeren, internet ortamında oluşan suçlardan çocukları ve gençleri korumak, bilinçli ve güvenli internet kavramını anlatabilmek ve bilinçli internet kültürünü oluşturabilmek için eğitim çalışmalarının son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Bilinçli internetin yaygınlaşması için yalnızca kamu kuruluşlarının çalışmasının yetmeyeceğini savunan Özeren, “Sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün bu konuda rol üstlenmelerini destekliyoruz ve bu çalışmanın ülkemizin her köşesine yaygınlaşması büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez de genç neslin interneti her geçen gün daha etkin kullandığını belirtti.

Dünyayı gençlerin şekillendirdiğini anlatan Hiçsönmez, şunları söyledi: “2 milyar internet kullanıcısının 2020 yılında 5 milyara ulaşması bekleniyor. Kullanıcıların bu noktada da online dünyada karşılaşabilecekleri risklerin ve fırsatların ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmaları gereklidir. Kullanıcı ne kadar bilinçli olursa kaliteli ve doğru içeriğe ulaşmak o kadar kolaylaşacak.”

“İnternet ve sosyal platformlar büyük fırsatlar sunuyor”

Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey ise internet ve sosyal platformların gençlere kendilerini ifade etme, eğitim ve sosyal gelişim anlamında büyük fırsatlar sunduğunu kaydederek, 21. yüzyılda artık internetteki bilgi ve becerilerin aslında hayat bilgisi anlamına geldiğini söyledi.

“Offline” dünyada çocukları eğitmek için yaptıklarının tümünün “online” dünya için de geçerli olduğuna işaret eden Kuzey, Google olarak tüm kullanıcılarının ve özellikle çocuklar ile gençlerin bu dünyada var olan fırsatları doğru kullanmaları konusunda gerekli bilgilere sahip olmaları gerektiğine inandıklarını bildirdi.
Kuzey, bilgi ile güçlendirme, eğitim ve koruma konularının önemine değinerek, gençlerin aktif olduğu internette bilgi ve deneyimlerini geliştirmek ve çevreleri ile paylaşmalarına imkan tanımak amacı ile “Kesf@: Bilinçli İnternet Hareketi”ni başlattıklarını aktardı.

Projenin detayları hakkında bilgi veren TOG Genel Müdürü Yörük Kurtaran da şunları belirtti: “Toplumsal barış, dayanışma ve değişimi gerçekleştirmek üzere on yıl önce çıktığımız bu yolda, çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenli, girişimci ve duyarlı gençleri destekliyoruz. TOG'un değerleriyle paralellik gösteren dinamik, sürdürülebilir, gençlere sosyal sorumluluk ve toplumsal dönüşüm platformu yaratan bu proje ile gençleri dijital okur-yazarlık konusunda güçlendirerek, 13-15 yaş aralığındaki çocukların güvenli internet konusunda farkındalık kazanmalarını sağlayacağız.”

Proje kapsamında her geçen gün önemi artan dijital dönüşümde bilinçli internet kullanımı nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanında doğru araçlarla, güvenli ve bilinçli internet kullanımının yaygınlaşması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, alanında uzman akademisyenlerden eğitim alan ve proje dahilinde “Web Gezginleri” olarak adlandırılan gönüllü gençler, ilk etapta dört ilde, 13-15 yaş grubundaki öğrencilere ulaşacak ve onlarla atölye çalışmaları yapacak. Eğitimlerin ardından “Web gezginleri”, çevrelerine internet bilincini yaymak amacıyla kampanyalar düzenleyecek.

Proje, ilk olarak pilot bölge seçilen İskenderun, Gaziantep, Bursa ve Sakarya'da uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!