Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu nedir ve Google'da kaldırılma hikayesi hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu nedir ve Googleda kaldırılma hikayesi hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2021 04:53

Google dünya üzerinde en fazla kullanılan internet arama motoru olarak çalışıyor. Bu başarılı ve yaygın arama motoru bir dönem kullanıcılarına Kendimi Şanslı Hissediyorum butonunu sunuyordu. Peki, Google'ın bir zamanlar kaldırıp son dönemde tekrar aktifleştirdiği popüler özelliklerinden olan Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu nedir ve Google Kendimi Şanslı Hissediyorum butonunu neden kaldırdı? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Google bir dönem ana sayfaya gelen kullanıcılara büyük harflerle yazılmış Kendimi Şanslı Hissediyorum butonunu sunuyordu. Çoğu kişinin pek kullanmadığı ama yine de Google'ın tutmaya devam ettiği bu buton farklı bir takım özelliklere sahipti.

 Kendimi Şanslı Hissediyorum Butonu Nedir?

 Google ana sayfasında belirli bir dönemden sonra Kendimi Şanslı Hissediyorum adında bir buton görünmeye başladı. Google'da Ara özelliğinin hemen yanında bulunan bu buton Google'ın yeni özelliklerinden bir dönem Google'dan kaldırıldı. Google'ın önce kaldırıp daha sonra tekrar getirdiği Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu Google üzerinde farklı türde aramalar yapılmasına izin veren bir butondur.

 Google'ın Kendimi Şanslı Hissediyorum butonunu ilk olarak ortaya koyma sebebi hızlı aramaya olanak tanımasıydı. Çeşitli sebeplerden ötürü kaldırılıp 2010 yılında geri dönen bu buton şimdilerdeyse daha farklı sebeplerden ötürü kullanılıyor.

Haberin Devamı

 Google'da yaptığınız arama sonuçları arama terimlerine bağlı olarak çeşitli reklamlar birlikte önünüze sunulur. Google'daki Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu ilk başlarda arama terimlerine bağlı olarak en ideal sonuçların kullanıcılara kolay bir şekilde ulaştırılması amacını taşıyordu. Sonraki dönemde ise bu botunun işlevi daha farklı bir hale geldi.

 Kendimi Şanslı Hissediyorum Butonunun Google'dan Kaldırılma Hikayesi Nedir?

 Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu Google üzerinden markaya zarar verdiği için kaldırılmıştı. Çünkü Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu arama terimlerini en ideal sonuca reklamsız bir şekilde götürüyordu. Birçoğunun bildiği gibi Google ve çoğu internet markası yayınladıkları reklamlardan para kazanan firmalardır.

 Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu kullanıcıların daha az reklam görüntülemesine sebep olduğu için Google şirketinin zarar etmesine ve daha az kazanmasına sebep oluyordu. İşte bu sebeple şirket bu özelliğini 2010 yılında kaldırdı.

 2011 yılında Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu Google arama motoruna tekrar eklendi. Ancak bu sefer amacı bir öncekinden daha farklıydı. Günümüzde Google arama motorunda hala var olan Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu, kullanıcıların Doodle arşivine ulaşması için kullanılıyor. Yani Google Kendimi Şanslı Hissediyorum butonunu sadece sembolik açıdan tekrar arama motoruna ekledi. Çünkü her ne kadar Kendimi Şanslı Hissediyorum özelliği sadece %1’lik bir dilim tarafından kullanılsa da şirkete toplamda 110 milyon dolar zarar ettirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!