Güncelleme Tarihi:
Türksat A.Ş., yaptığı açıklamada, KabloTV dijital yayın teknolojisine geçişle ilgili test yayınlarına başlandığı bildirildi. Şimdilik uygulama İstanbul, Ankara, İzmir ve Manisa şehirleri ile kısıtlı. Açıklamada "Dijital teknoloji ile birlikte KabloTV aboneleri, çok sayıda televizyon kanalını yüksek çözünülürlük ve kalitede izleyebilecekler" denildi.
Abonelerin dijital KabloTV yayınlarını izleyebilmeleri için dijital yayın alıcısına (set-topbox / decoder) sahip olmaları gerekiyor. Bazı TV modellerinde bu alıcı dahili olarak bulunsa da, çoğu TV izleyicisi ayrı bir kutu satın almak zorunda.
KabloTV'den sunulan televizyon kanallarının sayısının, Dijital yayına geçişle birlikte artması bekleniyor. Ayrıca şu anda ksıstlı ilde verilen KabloTV yayınının da 21 ile yayılacağı tahmin ediliyor.
Dijital yayıncılık kafa karıştırıyor
Dijital yayıncılık dendiğinde akla 4 farklı format gelmeli: DVB-S, DVB-C, DVB-T ve DVB-H... DVB kısaltması "Digital Video Broadcast" yani "Dijital Video Yayını" terimini temsil ediyor. Yani bu 4 format da aslında dijital yayıncılıkla ilgili.
DVB-S: Sondaki "S" harfi Sattelite, yani uydu anlamına geliyor. DVB-S dijital yayıncılık standardı uydu yayınları için kullanılıyor. Bu tip yayınları alabilmek için ayrı bir uydu alıcısına ve bir de uydu antenine ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde uydu yayınlarını izleyenler aslında DVB-S standardından yararlanıyor.
DVB-C: Sondaki "C" harfi cable, yani kablo anlamına geliyor. Ülkemizde test yayınına başlayan dijital KabloTV yayını da bu standardın bir parçası. DVB-C yayınlarını izleyebilmek için ayrı bir antene ihtiyaç yok; yayın zaten kablo üzerinden evimize kadar geliyor. Ancak çoğu zaman DVB-C destekli bir alıcıya ihtiyaç duyulabiliyor. Yeni nesil televizyonların bazılarında DVB-C ve DVB-T alıcısı dahili olarak gelebiliyor. Eğer televizyonunuzu kısa süre önce aldıysanız ve DVB-C desteği sunup sunmadığını bilmiyorsanız, bir an önce kullanım kılavuzuna başvurmanızı öneririz.
DVB-T: Sondaki "T" harfi terrasterial, yani karasal anlamına geliyor. Basit bir TV anteniyle izlenebilen DVB-T yayınları ne yazık ki ülkemizde pek tanınmıyor. Şu anda sadece TRT, 2 TV ve 2 de radyo kanalıyla test yayınları yapıyor. DVB-T yayınlarını izlemek için de uyumlu bir alıcıya ihtiyaç var. Neyse ki DVB-C desteği sunan çoğu alıcı DVB-T desteğine de sahip.
DVB-H: Sondaki "H" harfi handheld yani taşınabilir cihaz anlamına geliyor. Cep telefonlarından dijital TV yayınlarını almak için kullanılan standart olan DVB-H, şimdilik diğer standartların biraz gerisinde.