İzmir'e tekno park

Güncelleme Tarihi:

İzmire tekno park
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 11:37

İzmir'e EGİAD ve Fransız C.I.COM firması tarafından 4 milyar dolar harcanarak bir tekno park kurulacak.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) A.Ş.'ye ait Urla’daki 1 milyon 283 bin metrekarelik arazinin üs kullanım hakkı için düzenlenen imza törenine, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, Fransız C.I.COM firması Direktörü Alain Andre, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ve İZTEKGEB yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Törende konuşan İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 63 firmanın Ar-Ge çalışması yaptığını, 300 kişinin bu firmalarda istihdam edildiğini, İYTE Kampus sahası içinde faaliyete geçecek olan teknokent için bir yıldır Fransız C.I.COM Firması ile süren çalışmaların belli bir noktaya geldiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Bugün İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi altyapı ve ar-ge hizmet binalarının yatırımcı şirketler eliyle yaptırılması işinde proje hazırlanması, yatırım planlaması ve yatırımcıların bulunması konularında C.I.COM firmasına yetki verilmesi için protokol imzalıyoruz. Firmanın Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı bilim ve araştırma parkını İzmir’e kuracağına inanıyoruz.”

Teknoparkın katma değeri yüksek, teknolojiye dayalı ürünleri değişik sektörlere sunacak girişimcilerin bulunduğu dünyanın en ileri bölgelerinden biri olacağına inandığını ifade eden Prof. Dr. İlken, “Özellikle elektronik, yazılım, iletişim, enerji, kimya, bioteknoloji ve çevre sektörleri için araştırma yapacak ve yazılım geliştirme faaliyeti yürütecek ulusal ve uluslar arası firmaların teknokentimiz bünyesine alınması teşvik edilecektir. Bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yazılım üretme gibi faaliyetler teknokentimizin temel faaliyetleri olacaktır” diye konuştu. Prof. Dr. İlken, teknokentin iş merkezleri, spor ve eğlence merkezleri, otel ve restorantları, ticaret merkezleri ile de sosyal yaşamı geliştireceğini sözlerine ekledi.

Bölgenin 2002 yılında teknoloji bölgesi ilan edilmesine rağmen bugüne kadar pek fazla çalışma yapılmadığını belirten İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, yapılan anlaşmanın Türkiye'de üniversite, iş dünyası tarafından gerçekleştirilen çok önemli bir proje olduğunu söyleyerek, “Bu sayede burası uluslararası cazibe merkezi haline gelecektir. Uluslararası rekabet alanında ülkemizin sahip olduğu değerleri ön plana çıkartmamız gerekiyor. Bu teknoparkın rekabet edebilmesi için Ar-Ge, yenilikçilik faaliyetleri ve bilişimi ön plana çıkartması gerekmektedir” dedi.

C.I.COM Firması Direktörü Alain Andre ise Avrupa'nın en eski ve en büyük teknoparkı olarak gösterilen Sophia Antipolis'in işlettiklerini, teknoparkla ilgili çalışmanın kısa sürede imza aşamasına gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, “2003 yılından beri Türkiye’de bu konularda çalışıyoruz, ancak hiç ilerleme kaydedememiştik. Önümüzdeki ay Cape Town’da yapılacak olan Dünya Bilişim Parkları Kongresi’nde anonsunu yapacağız. Burası Avrupa’nın içinde üniversite, devlet ve sivil toplum örgütlerinin bulunacağı tek teknoparkı olacak. Bu sayede Avrupalılar Türkiye’nin, turizm ve İstanbul’dan ibaret olmadığını anlayacak. Biz 27 ülkede çalışıyoruz oradaki know how’ı buraya aktaracağız” diye konuştu.

İzmir'de çok olumlu ve avantajlı bir ortamla karşılaştıklarını anlatan Andre, “İzmir'de kurulacak teknoparkta, dünyanın diğer teknoloji bölgelerinde kullanılmayan yenilenebilir enerji teknolojilerini deneyeceğiz. Rüzgar, güneş ve jeotermal enerji konusunda kaynakların bulunduğu bu bölgede, bu konuda yatırımlar yapmak doğru olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!