İşte Türkiye’nin en büyük fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiye’nin en büyük fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2013 10:20

TÜRKİYE’nin en büyük dünyanın ise 10. büyük fotoğrafı İstanbul’da çekildi. Gigapanorama olarak adlandırılan teknikle üretilen fotoğraf için İstanbul yaklaşık 10 saat görüntülendi. Özel bir yazılımla birleştirilen ve 4935 kareden oluşan fotoğrafta kilometrelerce uzaklıktaki mekanlar bile net bir şekilde görülebiliyor. Fotoğrafı çeken Hasan Yazanel, gelecek yıl dünyanın en büyük fotoğrafını da yine İstanbul’da çekeceğini söyledi.

Haberin Devamı

2007 yılından bu yana Gigapanorama tekniği ile ilgili çalışmalar yaptığını belirten fotoğrafçı Hasan Yazanel, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Kayseri, Safranbolu’nun fotoğraflarını bu teknikle çektiğini, fotoğrafların her birinin kentlerin şu ana kadar çekilmiş en büyük kareleri olduğunu da açıkladı. www.ps-fa.com adresinden sergilediği fotoğraflar arasında yeralan İstanbul fotoğrafının ise dünyanın en büyük 10. karesi olduğunu açıklayan Yazanel bu özel çalışmanın detaylarını şöyle aktardı:

BİR TERABAYTLIK FOTOĞRAF

“İstanbul fotoğrafı 65 gigapixel, dosya boyutu bile bir terabaytın üzerinde. Bu büyüklüğü şöyle anlatayım, şu an iyi bir makineden elde edilen tek bir kare fotoğraf ortalama 16-20 megapixel olabilir. İstanbul fotoğrafı böyle bir makineden elde edilenin 4 bin katı büyüklüğünde. Şu an dünyanın en büyük fotoğrafı Londra’nın boyutu ise 320 gigapixel ve 7 terabayt. Ama gelecek yıl İstanbul manzarası, dünyanın en büyük fotoğrafı olacak. Bunun için çalışıyorum. Tabii bu uzun soluklu, zor ve maaliyetli bir çalışma”

YAZILIMI GELİŞTİRDİK

Ankara’da Kale Fotoğrafhanesi’ni işleten Hasan Yazanel, ortaokul yıllarında Almanya’da eğitimini sürdürüken fotoğrafla tanıştığını, uzun yıllar Avrupa’da bilgisayar yazılımları üzerine çalıştıktan sonra 2007 yılında Türkiye’ye geldiğini ve tamamen fotoğrafa yöneldiğini belirtti. Sanat fotoğrafları çekerken Gigapanorama ile ilgilenmeye başladığını da belirten Yazenel bu özel teknikle ilgili çalışmalarını, “Aslında bu teknik NASA’nın uzay çalışmaları için geliştirilen 2001 yılında başlayan arge çalışmalarının sonucu ortaya çıkan bir yazılımın gelişimi ile ortaya çıktı. İnsanlar ABD seçimlerinde Obama’nın fotoğrafının yayınlanması ile bu tekniği tanıdı. Yaklaşık 6 yıl önce bu tekniği ve yazılım Türkiye’ye taşıdım. Sonrasında mevcut yazılımı daha da geliştirerek bir çok kenti fotoğrafladım. Bu bana daha ticari bir çalışma gibi geliyor, asla sanat fotoğrafından vazgeçemiyorum” sözleriyle aktardı.

KIRMIZI KARELER İLE İŞARETLENMİŞ BÖLÜMLERİN YAKINLAŞTIRILMIŞ HALLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı

Haberin Devamı





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!