Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un yeni küresel finans merkezi olması için çalışmalar hızla devam ederken, altyapı açısından eksikleri ortaya çıktı. Mart ayında Washington'da yapılan toplantılarda İstanbul'un altyapı, iletişim ve yeni teknolojiler anlamında geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, "İstanbul'un internet hızı yetersiz" denildi. Bunun üzerine, İstanbul'un ilk olarak internet hızının artırılmasıyla ilgili çalışmalara hız verildi.
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında 3 Ekim 2011 tarihinde Ankara’da düzenlenen Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) toplantısının neticesinde, Türkiye ve ABD tarafından yayınlanan ortak basın açıklamasının metni şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve ABD Hükümeti Temsilcileri 3 Ekim tarihinde Ankara’da Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun (EOK) yedinci toplantısında bir araya gelmişlerdir. Toplantı, zaten mevcut olan güçlü, siyasi ve askeri ikili ilişkiler doğrultusunda, stratejik bir ekonomik ortaklığın geliştirilmesi yönündeki ortak vizyonu desteklemektedir. Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi’nde belirtilmiş olduğu üzere, EOK Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ortaklığı güçlendiren kilit bir unsurdur.
Yedinci EOK toplantısında yeniliği teşvik etmek için fırsatları araştırmaya, belirli işbirliği alanlarını geliştirmeye ve iş temsilcileri arasındaki bağları artırmaya odaklanılmıştır. İki ülkenin temsilcileri, aşağıda belirtilenler de dahil olmak üzere, ticaret, yatırım, girişimcilik, üçüncü ülkelere yönelik ve sektörel alanda işbirliği ile Türkiye’nin finans sektörüne ilişkin geniş kapsamlı konuları görüşmüşlerdir:
• İş temsilcileri arasında bağları geliştirmeye, girişimcilik ve yeniliği teşvik etmeye ve çeşitli alanlarda işbirliği alanlarını genişletmeye yönelik somut adımlar. Heyetler, fikri mülkiyet haklarının iyileştirilmesi ve tıbbi ürünlere ilişkin öne çıkan konuların çözümü de dahil olmak üzere, yenilik gündem maddesini ele almışlardır.
• Tarım ürünleri ticaretinin ve sözkonusu ürünlerde ikili ticareti teşvik eden politikalar geliştirilmesinin önemi. Heyetler, tarım ürünleri ticaretinin önündeki mevcut karşılıklı engelleri gidermenin yollarını görüşmüşlerdir. ABD’nin Türkiye’ye ihraç ettiği birçok tarım ürünü Türkiye’nin sanayi ihracatı için girdi teşkil ettiğinden, tarım ürünleri ticareti her iki taraf açısından da önem taşımaktadır.
• İstanbul’un küresel bir finans merkezi niteliği kazanması için iki tarafın birlikte nasıl çalışacağına yönelik görüşme. Heyetler, Türkiye’nin IFC (Uluslararası Finans Merkezi) eylem planında kaydettiği ilerlemeyi gözden geçirmiş, düzenleyici ve politika uzmanlarının değişimi de dahil olmak üzere, Türkiye’yi finansal sektörde yabancı yatırımlar için daha cazip hale getirmeye yönelik önlemlere ilişkin somut işbirliği alanlarını görüşmüşlerdir.
• Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve nükleer siyasa da dahil olmak üzere, enerji sektöründe işbirliğine yönelik fırsatlar. ABD özel sektörünün Türkiye’nin enerji sektörüne yatırım yapmaya özendirilmesine ve ABD Hükümetinin Türkiye’nin enerji kurumlarıyla ilişkisini genişletmeye yönelik çabalar görüşülmüştür.
• Küresel Girişimcilik Programı ile Yeni Bir Başlangıç için Ortaklık Programının girişimciliği destekleme alanındaki hayati rolleri. Heyetler, Türkiye’nin Aralık ayında evsahipliği yapacağı Girişimcilik Zirvesi çalışmaları bağlamında desteklenmesi de dahil olmak üzere, girişimcilik konusundaki işbirliğini sürdürmek hususunda mutabık kalmışlardır. Fikri mülkiyet haklarına saygının, yenilikleri ve girişimcilik ekosistemini geliştirmede önemli bir rolü olduğu konusunda geniş ölçüde mutabakat sağlanmıştır. Heyetler, yenilikleri teşvik etmek konusunda birlikte çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır.
• Başta Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika ülkeleri olmak üzere, üçüncü ülkelerde, ekonomik kalkınmanın desteklenmesi taahhüdü. İki Hükümet ve ilgili özel sektörleri arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak ve sözkonusu özel sektörlerin bu pazarlarda yeni iş fırsatları geliştirmesini sağlamak amacıyla eylem maddeleri listesi oluşturulması üzerinde durulmuştur. Ayrıca heyetler, üretim yapmak ve Türkiye ile ABD’nin üçüncü ülkelere yönelik ihracatlarını arttırmak için Türkiye’de lojistik merkezleri oluşturmaya yönelik ortak menfaatlerini görüşmüşlerdir.
• Heyetler, Türkiye ile ABD arasındaki sektörel işbirliğini güçlendirmenin yollarını arama hususunda anlaşmaya varmışlardır. Bu bağlamda, ikili ticarette makine sektörünün rolü ve ilgili Türk ve ABD kurumları arasındaki muhtemel işbirliği görüşülmüştür.
-----------------
DIŞİŞLERİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI SELİM YENEL'İN GÖRÜŞME HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ
YENEL: Türkiye ile ABD arasındaki ticaret ortalama 16 milyar dolar. Görüşmelerin amacı, ticaret hacmini yükseltmek, girişimcilerin önlerini açmak.
Toplantıda 3 konu öne çıktı;
İstanbul’un finans şehri olması,
İzmir’de enerjinin etkin kullanımı ile ilgili bir pilot proje oluşturulması
İstanbul’da 2. “girişimcilik Zirvesi”nin yapılması.
İstanbul’un finans şehri haline gelmesi çabaları çerçevesinde ,Amerikan tarafı İstanbul’daki internet bağlantısını yetersiz buldu. Bu çerçevede, görüşmelerde İstanbul’un internet altyapısının geliştirmesi konusu da ele alındı. Bu konuda ABD tarafından destek sözü alındı.