Güncelleme Tarihi:
KAMUOUYUNDA 4.5G olarak bilinen ‘IMT Advanced’ ihalesini kazanan Turkcell, Vodafone ve Avea’ya yetki belgeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Yetkilendirmeye ilişkin 2 milyar Euro’luk ilk taksit ödemesi de Hazine’ye aktarıldı. Erdoğan, 4.5G ihalesindeki yerli ürün zorunluluğunun kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Tüm dünyanın son hızla ilerlediği bu yarışta bizim geri kalmamız söz konusu olamaz” dedi. Üç operatör ödeme çeklerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’e verdi, 4.5G’ye ilişkin yetki belgelerini Erdoğan’dan aldı. Böylece IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin toplam 2 milyar Euro olan ilk ödeme de dün Hazine’ye aktarıldı. Toplam frekansın asgari değeri 2 milyar 298 milyon Euro olarak belirlenen ihalede, 3 milyar 356 milyon Euro gelir elde edildi. İhale sonucunda KDV dahil toplam bedel ise 3 milyar 960 milyon Euro oldu. Turkcell 8 pakette KDV dahil toplam 1 milyar 915 milyon Euro, Avea 5 pakette toplam 1 milyar 126 milyon Euro, Vodafone da 5 paket için toplam 918 milyon Euro rakam teklif etti.
SÖYLEDİM, REVİZE EDİLDİ
Erdoğan, “Bu hizmete ilişkin ihaleyi 26 Ağustos’ta yapmış ve 3 GSM şirketimiz toplam 4 milyar Euro’luk bedelle frekansları paylaşmıştı. İhale bedelinin yarı ödemesi tamamlandı. Kalanı ise 3 eşit taksitle 18 ayda ödenecek. Yetkilendirme belgesinin imzalanmasıyla uygulama aşamasına geçilmiş bulunuyor. Nisan 2016’dan itibaren sunulmaya başlanacak hizmet ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına önemli katkı sağlayacak” dedi. Erdoğan, “Nisan ayında Türk Telekom’un 175. Yıldönümü etkinliği töreninde sadece 4G’ye yönelik yatırım yapılmasını doğru bulmadığımı, doğrudan 5G’ye hazırlık yapılması gerektiğini ifade etmiştim. Katılanlar oldu, katılmayanlar oldu. Fakat ben bu düşüncemde ısrarlıydım. Bu teklifim üzerine 4G ihalesi, 5G’nin altı yapısını da kapsayacak şekilde 4.5G olarak revize edildi” dedi.
4 milyar Euro gibi ciddi rakamın ortaya çıkmasının sektörün Türkiye’deki potansiyelini göstermesi bakımından önemli olduğunu dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: “14.7 milyon olan mobil abone sayısı geçtiğimiz ay 73 milyona ulaştı. 2003 yılında 20 bin olan genişbant internet abone sayısı 47 milyona ulaştı, bu da çok korkunç. Sadece insanların değil makinaların mobil internet üzerinden iletişimi de yaygınlaşıyor. 3 milyona yakın makine ülkemizde mobil şebekeler üzerinden birbiriyle iletişim halinde. Bu gelişmeler mobil iletişimin piyasa büyüklüğünü 70 milyar liraya çıkardı. Tüm dünyanın son hızla ilerlediği bu yarışta bizim geri kalmamız söz konusu olamaz. Bu yarışta önlerde yer almak mecburiyetindeyiz. 4.5G ve en kısa sürede geçeceğini ümit ettiğimiz 5G altyapıları bu bakımdan çok önemli. Akıllı evler, şehirler, tüm sektörlerde devrim niteliği taşıyan akıllı sistemler hepimize yeni ufuklar açacaktır.”
8 YIL İÇİNDE HERKES KAPSAMA ALANINDA
OPERATÖRLER, 1 Nisan 2016’dan itibaren yeni teknolojiyle vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. İşletmecilere yetkilendirmenin ardından 8 yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini, 8 yıl içinde de tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90’ını kapsama zorunluluğu getirildi. Yerli ürün kullanım oranları birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama, yazılım ve donanımlar belirlenen oranlarda yerli ürünlerden karşılanacak.
TURKCELL: 5G’ye öncülük edeceğiz
TURKCELL’in ihale sonucunda yalnızca 4.5G’nin en hızlısı olma hakkını değil, bununla birlikte 5G’ye öncülük etme hakkını da kazandığını belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “4.5G’de en yüksek hızları sunarak, Türkiye’ye cep telefonu ile 1000 Mbps’in üzerinde mobil internet hizmeti sağlayacağız. Kullanım hakkını elde ettiğimiz frekansların değeri, önümüzdeki dönemde çok daha iyi anlaşılacak. 4.5G’de Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi ile önce 3 spektrumu birleştirerek 375 Mbps hıza ulaşacağız ama orta vadede gerçekleşmesini beklediğimiz 4 taşıyıcı teknolojisi, elde ettiğimiz bu frekanslarla bizi 5G’nin de lideri yapacak. Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps’yi ilk kez Turkcell ile görecek. Bu, ‘kablosuz fiber’ hızı demek” diye konuştu.
AVEA: Türkiye ekonomisine büyük katkı
ORTALAMA 2.3 milyar Euro olması beklenen ihale satış bedelinin tahminlerin üzerinde 3 milyar 359 milyon Euro olarak gerçekleştiğini hatırlatan Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, bunun Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. Aslan, “İhale sonucunda oluşan kaynak, Türkiye ekonomisinin gelişmesine yönelik yatırımlar için kullanılacak. Türkiye’yi bir iletişim üssü, inovasyon ve girişimcilik alanında önemli bir oyuncu haline getirmeyi hedefleyen her türlü inisiyatifi desteklemeye devam edeceğiz. 4.5G teknolojileri sadece ekonomik kalkınmada değil, sosyal kalkınmada da bir itici güç olacaktır” dedi.
VODAFONE: Peşin ödedik
İHALE bedelinin tamamı olan KDV dahil 918 milyon Euro bedeli peşin ödediklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi açısından dijitalleşmeye odaklanmasının öneminin altını çizerek şöyle konuştu: “Vodafone Grubu olarak, 2006 yılından bu yana Türkiye’ye satın alma bedeli, 3G lisans bedeli ve 4.5G lisans bedeli dâhil olmak üzere yaklaşık 16.5 milyar TL’lik yatırım yaptık. Frekans ihalesi, Vodafone’un Türkiye pazarına yaptığı üçüncü en büyük yatırım niteliğini taşıyor. 4.5G konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi olarak, ihale bedelini peşin ödedik. Bugün 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede 4.5G hizmeti veriyoruz. 1 Nisan 2016 itibariyle Türkiye’nin en ücra köşesine kadar, herkese, her şirkete, her haneye 4.5G hizmetini sunacağız.”
Yerli ‘baz’ heyecanı
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, kendisini heyecanlandıran bir diğer konunun ise işletmecilere 4.5G şebekesini inşa ederken yerli ürün kullanma ve Türkiye’de araştırma geliştirme yürüten şirketlerden ürün alma zorunluğu getirilmesi olduğunu vurguladı. Erdoğan “Bu kapsamda 4.5G tabanlı baz istasyonları bakanlığımız, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Aselsan arasında imzalanan ULAK’a göre tamamen ülkemizde geliştirilip, üretilecektir. Böylece ülkemiz daha sonraki süreçlere uygun ürün geliştirme, ihraç etme altyapısına kavuşmuş olacak. ULAK ülkemize 5 milyar doların üzerinde katkı sağlayacak. Bu gelişmeler bizi teknolojiyi tüketme yanında üreten ülke olma hedefine adım adım yaklaştıracağına inanıyorum” dedi.
1 Nisan’da internet hızı 10 kat artacak
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G ile mobil iletişim altyapısının otoban haline geldiğini söyleyerek, “1 Nisan’dan itibaren tüketici 10 kat hızlı internetle tanışacak” dedi. Sayan “Bu süreç sadece ihale değil vatandaşı en son iletişim teknolojisiyle buluşturmak için atılan adımdır. Turkcell, Avea ve Vodafone arasında centilmence sıkı bir yarış yapılmıştır. Hazine’ye aktarılacak rakam 4 milyar Euro’yu buldu” dedi. Bu rakamın sektörün son 10 yıl içindeki en büyük ihale olmasının yanı sıra Türk Telekom özelleştirilmesinden sonra ulaşılan en yüksek bedel olduğunu kaydeden Sayan şöyle konuştu: “Turkcell ve Avea KDV dahil ilk taksit 1.12 milyar Euro, Vodafone 918 milyon Euro ödedi. Hazine’ye aktarılan tutar 2 milyar 40 milyon Euro olacak. Adeta tek gidiş geliş olan mobil iletişim altyapısı 6 şeritli bir otoban haline geldi. Tahsis edilen frekans 549 Mhz’ye ulaştı. Tüketici daha kaliteli hizmeti daha uygun alacaktır. 1 Nisan’dan itibaren vatandaş 10 kat hızlı internetle tanışacak.”
‘Milli’ye destek gerekiyor
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G ile mobil iletişim altyapısının otoban haline geldiğini söyleyerek, “1 Nisan’dan itibaren tüketici 10 kat hızlı internetle tanışacak” dedi. Sayan “Bu süreç sadece ihale değil vatandaşı en son iletişim teknolojisiyle buluşturmak için atılan adımdır. Turkcell, Avea ve Vodafone arasında centilmence sıkı bir yarış yapılmıştır. 69 tur artırım sonucunda ihale bedeli sonunda 2.3 milyar asgari bedelle Hazine’ye aktarılacak rakam 4 milyar Euro’yu buldu” dedi. Bu rakamın sektörün son 10 yıl içindeki en büyük ihale olmasının yanı sıra Türk Telekom özelleştirilmesinden sonra ulaşılan en yüksek bedel olduğunu kaydeden Sayan şöyle konuştu: “Turkcell ve Avea KDV dahil ilk taksit 1.12 milyar Euro, Vodafone 918 milyon Euro ödedi. Hazine’ye aktarılan tutar 2 milyar 40 milyon Euro olacak. 2 milyar Euroluk ödeme taksitle ödenecek. Adeta tek gidiş geliş olan mobil iletişim altyapısı 6 şeritli bir otoban haline gelmiş durumdadır. Tahsis edilen frekans 549 Mhz’ye ulaşmıştır. Tüketici daha kaliteli hizmeti daha uygun alacaktır. 1 Nisan’dan itibaren vatandaş 10 kat hızlı internetle tanışacak.”