Güncelleme Tarihi:
Milliyet Gazetesi'nden Şükrü Andaç'ın haberine göre ünlü biyografi yazarı Walter Isaacson’un kaleme aldığı Steve Jobs’un biyografisindeki kişisel notlar bölümünde Apple’ın geliştirdiği ürünlerde İstanbul’dan ve Türk gençlerinden de ilham alındığı ortaya çıktı. Bundan 5 yıl önce ailesiyle birlikte çıktığı Avrupa turu sırasında İtalya ve Yunanistan’ın ardından son durak olarak Türkiye’de yaklaşık 10 gün geçiren Steve Jobs, tatille ilgili olarak Isaacson’a şunları anlattı: “Hayatımın en iyi tatilinde İtalya kıyısı boyunca ilerleyip Atina’ya (Berbat bir yer ama Parthenon nefes kesici) oradan da Türkiye’deki Efes’e gittik. Efes’teki mermerden yapılma antik umumi tuvaletlerin ortasında müzisyenlerin serenat yapmaları için bir yer var.”
Türk kahvesi ve GAP
Seyahat sırasında İstanbul’a gittiklerinde Jobs’un bir tarih profesörünü ailesine rehberlik yapması için tuttuğu sonunda bir Türk hamamına gittikleri ve profesörün anlattıklarının Steve Jobs’u gençliğin küreselleşmesi üstüne düşündürdüğü notu yer alıyor.
“Gerçek bir ilham geldi” diyen Steve Jobs, o anları şöyle aktarıyor: “Hepimiz bornozluyduk ve bize Türk kahvesi yaptılar. Profesör bu kahvenin başka yerlerin kahvelerinden çok farklı hazırlandığını açıklayınca, “Ne olmuş yani?” diye düşündüm. Türk kahvesi, Türkiye’deki gençlerin umrunda mıydı? Hepsi de dünyadaki diğer bütün gençlerin içtiği şeyleri içiyor, GAP’ten satın alınmış gibi görünen giysiler giyiyor ve hepsi de cep telefonu kullanıyorlardı. Diğer her yerdeki gençler gibiydiler. Artık bu dünyanın tamamının gençler için aynı olduğunu anladım birden. Ürünler yaparken aklımızda özellikle Türkiye’deki gençlerin isteyeceği bir cep telefonu ya da müzikçalar yaratmak diye bir şey yok. Artık tek bir dünyayız sadece.”
‘O fotokopiciler bir bilgisayarın neler yapacağından habersizdi’
Steve Jobs’la Bill Gates arasında ‘hırsızlık’ atışmalarına yol açan Mac ile Windows platformlarının geliştirilmesi konusundaki ilk fikir fotokopi makineleriyle ünlü Xerox’a ait. Apple’ın Xerox PARC’a yaptığı akının, o endüstrinin tarihindeki en büyük hırsızlıklardan biri olduğu söyleniyor. Jobs’ın bu bakış açısını gururla onayladığı zamanlar oldu. “Mesele kendini insanların yaptığı en iyi şeylere açmak ve sonra bunları yaptığın işe yedirmeye çalışmaktır” dedi bir keresinde. Jobs, “Yani, Picasso’nun bir sözü vardır: ‘İyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar.’ Biz de parlak fikirleri çalmaktan utanmadık hiç” dedi.
Jobs’ın yine bazen onayladığı bir başka kanıysa, ortada Apple’ın yaptığı bir hırsızlıktan çok Xerox’un beceriksizliği olduğu fikri. Jobs, kitapta bu konuyla ilgili olarak, “O fotokopiciler bir bilgisayarın neler yapabileceğinden habersizdiler” dedi.