Güncelleme Tarihi:
BTK’nın AKN ile kararları neler? Bundan sonra ne olacak?
BTK, 1 Mayıs 2017’den itibaren gece saat 02.00 – 08.00 arasındaki kullanımın AKN’den sayılmaması karar verdi. Ayrıca, AKN sonrası en düşük hız ise ADSL’de 5 Mbps’e çıkacak. VDSL ve fiber gibi daha yüksek hızlara olanak veren teknolojilerde ise AKN sonrası hız AKN öncesi hıza göre belirlenecek. Örneğin sözleşme hızı 50 – 100 Mbps arasındaysa AKN sonrası hız 24 Mbps’ye inecek. Eskiden 3 Mbps’ye iniyordu.
Biz TurkNet olarak BTK’nın almış olduğu kararları destekliyoruz, kotaların kalkması gerektiğini düşünüyor ve yüksek hızda internet kullanımının en temel iletişim hakkı olduğunu savunuyoruz. Bu doğrultuda 2019’u beklemeden aktif altyapımızda olan kullanıcılarımız AKN’lerini tamamen kaldırdık.
AKN’siz interneti müşterilerinize nasıl sağlıyorsunuz?
Alternatif operatörlerin Türk Telekom’a ait santrallerde kendi cihazları ile hizmet vermesine olanak sağlayan Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) uygulaması ile Türkiye’de rekabetin önü açılmış oldu. YAPA yönteminde alternatif operatörler, santrallere kendi cihazlarını kurduklarından ve santral sonrasında veriyi kendi altyapıları üzerine aldıklarından dolayı maliyetlerde önemli ölçüde tasarruf sağlıyor. Biz TurkNet olarak YAPA’yı ilk gündeme getiren ve mümkün olduğu andan itibaren en çok yatırım yapan operatörüz. YAPA sayesinde maliyetlerimizde önemli ölçüde tasarruf ettiğimiz için 2019 yılını beklemeden AKN’siz interneti aktif altyapımız içindeki müşterilerimize kullandırmaya başladık.
Yeni müşteriler de AKN’siz internetten yararlanabiliyor mu?
AKN’siz interneti önce aktif altyapımız içinde yer alan mevcut müşterilerimiz için kaldırdık. Şimdi de yeni gelecek müşterilere de eğer aktif altyapımız içindeyse hemen AKN’siz internet hizmeti sunmaya başladık. Bunun için web sitemize yeni bir servis ekledik. Bu servis ile kullanıcılar bize abone olmadan AKN’siz internet kullanıp kullanamayacaklarını ve ne kadar hız alabileceklerini görebiliyor. Altyapımız bu müşterilerimizi de kapsadığında, hızları ne olursa olsun ekstra bir ücret ödemeden AKN’siz pakete geçebilecek.
Kaç santralde kendi cihazınız var? Müşterilerinizin ne kadarı AKN’siz internetten yararlanabiliyor?
Şu an Türkiye’de 200 kadar santralde varız. Müşterilerimizin en az yüzde 20’sine şu an AKN’siz internet verebiliyoruz. Aktif altyapımızı hızla geliştiriyoruz. 2017 içinde AKN’siz hizmet verdiğimiz müşteri sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.
Türkiye’deki internet altyapısını nasıl görüyorsunuz, sizce yeterli mi?
Türkiye’nin internet omurgası gerçekten son yıllarda büyük gelişim gösterdi. Ancak nüfusu 80 milyon olan bir ülke için altyapımızın halen yetersiz olduğunu söyleyebilirim. BTK’nın 2019 yılında herkes için AKN’nin kaldırılacağını açıklaması tüm internet kullanıcılarının aklına “Acaba Türkiye’nin altyapısı bunu kaldırır mı?” sorusunu getirdi.
Sektörün önünü açmak ve daha hızlı internet için neler yapılmalı?
Öncelikle rekabetin daha eşit şartlarda yapılması sağlanmalı. BTK’nın AKN ile almış olduğu kararlar güzel ve heyecan verici ancak artacak veri trafiği alternatif operatörlerin üzerine ekstra yük getirecek. Burada Türk Telekom’un bazı adımlar atması, toptan veri fiyatlarında indirime gitmesi gerekiyor. Bu konuya sıcak baktıklarını düşünüyorum. Ayrıca, Türkiye’de her operatörün kendi fiber altyapısını her sokağa kurma şansı yok. Bunun bir mantığı da yok. Güç birliği yapılmalı ve operatörler birlikte altyapı yatırımları gerçekleştirmeli. Bu sebeple alternatif operatörlerin bir araya gelerek altyapı şirketi kuracak olmasını sektörümüz için oldukça değerli görüyorum.