Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl 27 Nisan tarihinde meydana gelen ve Türkiye'nin pek çok bölgesinde hissedilen internet kesintisi yaklaşık 2 saat sürmüş ve kullanıcılar tepkilerini telefonlarıyla yine internete bağlanarak sosyal medya sitelerinde göstermişti. Türk Telekom'dan yapılan açıklamada fiber altyapının yayılımı ve her noktaya ulaştırılmasına aracılık eden MPLS (Multi Protocol Label Switching) sisteminin kurulumu sırasında sorun çıktığına dikkat çekilmişti.
Aradan geçen bir yılın ardından ise BTK hükmünü verdi. BTK'nın internet sitesinden yayınlanan karar metninde 27 Nisan'da meydana gelen kesinti olayıyla ilgili "şebekede tek bir kişi tarafından yapılan önceden planlanmamış lokal bir çalışmanın geniş kapsamlı internet kesintisine neden olduğu görülmektedir" denildi.
Metinde ayrıca Türk Telekom'un altyapı çalışması nedeniyle meydana gelen kesintide Türk Telekom'un planlama yapmadan bu çalışmalara girdiği ve sistemin test edilmeden devreye alındığı belirtildi.
Sonuç olarak bu noktaları dikkate alan BTK, Türk Telekom'un 2011 yılı net satış tutarının yüzbinde 8'i oranında idari para cezasına hükmederek şirkete 590 bin TL para cezası kesti.
KESİNTİDEN ZARARA UĞRAYAN TÜKETİCİ MAHKEMEYE BAŞVURABİLİR
Kararın ardından hurriyet.com.tr'ye konuşan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, internet kesintisinin kısa süreli de olsa meydana gelmesinin ayıplı hizmet olarak nitelendirilebileceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "BTK'nın bu kararı internet kesintisini bir nevi tescil etmiş oldu. Tüketiciler bu kararı ispat gösterek Tüketici Mahkemeleri'ne başvurabilir ve kesinti kapsamında hizmet alamadığı süreyi faturasından düşürülmesini talep edebilir."
"BTK TÜRK TELEKOM'U KAYIRMIŞTIR"
İşleri aksayan veya maddi zarara uğrayanların da aynı karara dayanarak mahkemeye başvurabileceğine dikkat çeken Kaya, zararın karşılığı olarak tazminat talebinde bulunabileceğini belirtti ve ekledi: "Yine de BTK'nın bu kararıyla Türk Telekom'u kayırdığını düşünüyorum. Eğer BTK, kesinti süresinin tüketicilerin faturalarından indirilmesi yönünde karar verseydi daha doğru olurdu; zira 7 milyon internet kullanıcısının tek başına mahkemeye gidip hakkını araması mümkün değil."