Güncelleme Tarihi:
İngiltere'de araba kullanırken cep telefonuyla konuşmak 2003'ten beri yasak.
Ama bugün otomobil imalatçıları, akıllı telefonlarda kullanılan teknoloji sayesinde araba kullanma alışkanlıklarımızın değişmesini öngörüyor.
Uygulama programlarının arabaların ön panosunda kullanıma girdiğini düşünün: Araba için park yeri bulan ya da ön camda gidilecek yönü gösteren programlar.
Bütün bunların olması için arabanın internete bağlanması, aramaya ya da düğmeye basmaya gerek kalmadan, sesli komuta verme yoluyla aranan şeylere ulaşılması gerekir.
Intel'e göre, internet bağlantılı arabalar, telefon ve tablet bilgisayarların ardından üçüncü en hızlı gelişen teknoloji.
Park yeri bulan araba
Arabalarda internet bağlantısı yüksek teknolojili uygulamalardan öte basit, ama pratik sorunların çözümünde kullanılabilir.
Örneğin bugün kulllanılan bazı uygulamalar petrol istasyonlarının yerini ve fiyatlarını gösteriyor. Bir başka uygulama ise büyük şehirlerde elektronik sensör ya da caddenin kuşbakışı görünümü yoluyla araç için park yeri bulmaya yarıyor.
Ama en ilginci de yapılmasının mümkün olabileceği hiç aklımıza gelmeyen konulardaki gelişmeler olacaktır. Trafik lambasında beklerken ön panodaki bir gösterge sayesinde ne kadar zaman sonra lambanın yeşile döneceğini bilmek gibi.
Elbette bu ucuz bir girişim değil. Bu hizmetlerin geliştirilmesi için bugüne kadar milyarlar harcandığını biliyoruz.
Intel, önümüzdeki beş yıl içinde, internet bağlantılı araba alanında çalışma yapan şirketlere 100 milyon dolar yatırıyor.
2014 sonunda büyük otomobil firmalarının birçoğunun internet bağlantılı araçlar piyasaya süreceğine inanılıyor.
Emniyet sorunu
Kendi kendine sürülen arabalar konusunda gelişme sağlanmadığı sürece, şoförün bütün dikkati, araba kullanma konusuna yoğunlaştığından, internet bağlantılı arabalar konusunda kaygılarını dile getirenler de var.
ABD'deki trafik kazalarının dörtte biri cep telefonu kullanımı nedeniyle oluyor.
Internet kullanımı daha da yaygınlaşırsa kaza riski de artar mı diye soruluyor?
Bu konuda uzman kişi olarak Ford'da çalışan John Ellis güvenlik sorununun tehlikeye düşebileceğini belirterek "Uygulamalara dalıp araba kullandığınızı unutabilirsiniz. Tüketici daha iyisini, daha hızlısını, daha ucuzunu istiyor, ama güvenli olarak" diyor.
Emniyet sorunu Avrupa Birliği'nin de gündeminde. Yeni bir yasal düzenleme ile 2015 sonuna kadar bütün araçlara kaza durumunda acil servisi arayacak eCall sistemi yerleştirilecek.
'Apple ya da Facebook'
Bir başka sorun ise arabadaki veri sisteminin 'hack'lanması ihtimali.
Güvenlik uzmanları, anahtara gerek olmadan, hatta arabaya bile dokunmadan kapı kilitlerini açıp motoru çalıştırmanın mümkün olduğunu biliyor.
Fakat teorik olarak mümkün olan bu ihtimal oldukça küçük ve güvenlik sistemleri bu konuda sürekli çalışıyor.
Örneğin Ford'da uygulamalar fiziksel olarak ana bağlantıdan ayrılarak hack ihtimali sıfıra indirgeniyor.
İnternet bağlantılı arabalarda hangi sistemin kullanılacağı konusunda da çalışmalar devam ediyor. BMW ile bağlantılı çalışan bir şirket Android sisteminin kullanılabileceğini gösterdi.
Apple da kendi sisteminin otomobillerde en iyi ne şekilde kullanılabileceğini geniş bir kadro ile araştırıyor.