A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2012 11:20
İnteraktif banka dolandırıcılığı olaylarında, SMS mesajı ile onay uygulamasının başlatılması sayesinde azalma oldu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının 2011 raporuna göre, 2007 yılında ülkemizde yaklaşık 2 milyon kullanıcı sayısıyla nüfusun yüzde 3'ü internet kullanırken, 2011 yılında bu oran yüzde 45'e çıkarak yaklaşık 35 milyona ulaştı.
Önceki yıl 2 bin 357 olan bilişim suçları sayısı, 2011'de 3 bin 901'e yükseldi. Geçen yıl bin 819 banka ve kredi kartı dolandırıcılığı, 148 interatkif banka dolandırıcılığı, bin 791 bilişim sistemlerine karşı ve 112 internet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık suçu olmak üzere toplam 3 bin 901 olay meydana geldi. Bu olaylarla ilgili 4 bin 157 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.
2011 yılında bilişim suçlarıyla mücadele kapsamında 16 ilde toplam 43 planlı operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda, 577 şahıs yakalandı, 308 kişi tutuklandı.
En fazla bilişim suçu 2 bin 1 olayla İstanbul'da gerçekleşirken, bu ili 299 olayla Bursa, 246 olayla İzmir, 175 olayla Ankara izledi.
SMS uygulamasıyla suç oranı yüzde 77 düştü
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla e-ticaret işlemleri ve interaktif bankacılık hizmetlerinde yaşanan dolandırıcılık suçlarına karşı geliştirilen güvenlik önlemleri etkili olmaya başladı.
Bu kapsamda kullanıcılara yönelik geliştirilen güvenlik tedbirleri, geçmiş yıllarda bu alanda işlenen suçları azalttı.
İnterataktif bankacılık hizmeti veren kuruluşların, cep ve SMS şifre gibi uygulamaları ve bilinçlendirme faaliyetleri sayesinde, 2007 yılında 642 olan suç sayısı, 2011 yılında yüzde 77 oranında azalarak 148'e düştü.
Bilişim suçluları, SMS engelini aşmaya çalışıyor
İnteraktif bankacılık hizmeti veren kuruluşların geliştirdiği yeni güvenlik tedbirlerini uygulamasının ardından bilişim suçluları da yeni yöntemler geliştirmeye başladı.
Bilişim suçluları, SMS mesajlarının yönlendirilmesini sağlayan ve bilgisayarlara yönelik hazırlanmış olan truva atı türevi zararlı yazılımlarını geliştirerek akıllı telefonların etkilenmesini sağlayacak hale getirdi.
Bu zararlı yazılımın suçlular tarafından kullanım süreci, bilgisayar kullanıcılarına bankadan gelen izlenimi verilmiş e-postalar gönderilmesiyle başlıyor. Cep telefonu numarası ve modellerinin belirtilmesi istenen e-posta arcılığıyla, kullanıcı tarafından bu bilgilerin verilmesi durumunda, telefona bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bir dijital sertifikanın yüklenmesi gerektiğini belirten ve yazılımın yükleneceği linki içeren SMS mesajı gönderiliyor.
Kullanıcı tarafından bu yazılımın yüklenmesi sonucunda da kullanıcıya ulaşan SMS mesajları, daha önceden belirlenen başka bir cihaza yönlendirilmiş oluyor.
Banka ve kredi kartı dolandırıcılığında yüzde 266 oranında artış
Banka ve kredi kartı kullanımının artmasıyla birlikte bu alanda işlenen suçlarda ise büyük artış yaşandı. 2007 yılında 594 olan olan suç sayısı, 2011 yılında yüzde 226 oranında artarak bin 819'a yükseldi.
Bilişim suçluları, kredi kartı bilgilerini elde etmek için iş yerleri ve ATM cihazları gibi kart sahibinin kartını kullandığı yerlerde çeşitli düzenekler kurarak kart bilgilerini elde edebiliyor.
Facebook'ta dikkatsizlik bilişim suçlarını tetikliyor
Sosyal paylaşım sitelerinin, bilişim suçlarının artmasındaki etkisine de dikkat çekilen raporda, Türkiye'de sosyal paylaşım sitelerine üye olan kullanıcı sayısında yüksek artış yaşandığı belirtiliyor.
2009'da, 16 milyon olan facebook kullanıcı sayısının, 2011'de 30 milyonu aştığına işaret edilen raporda, bu tür siteleri kullananların güvenlik tedbirleri konusunda dikkatli hareket etmemesi sonucu kişisel bilgileri ve hesaplarının çalınabildiği ve bu durumun bilişim suçlarının artmasında önemli bir faktör olduğunun altı çiziliyor.