A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 14:11
İşlemci teknolojilerinde dünyanın önde gelen firmalarından İntel, ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi'nde üç ayrı projeye yatırım yapma kararı aldı.
İntel, ODTÜ'nün MikroelektroMekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne 2,5 milyon dolarlık ekipman desteği yapacak, ayrıca ODTÜ'de yürütülecek Enerji Verimliliği Projesi ile Bilkent Üniversitesi'nde yürütülecek “Kutupsal Kodlar” projelerinin hayata geçmesi için destek verecek.
İntel ile ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi arasında “Akademik Araştırmalara Yönelik İşbirliği Anlaşması” Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda imzalandı.
Toplantıya, TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, İntel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ile projeleri yürütecek bilim insanları katıldı.
Erten, toplantıda yaptığı konuşmada, İntel'in Türkiye'de ve dünyada bilim ve teknolojinin gelişmesine yaptığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.
İntel'in bilişim teknolojilerindeki rekabetini inovasyon ve Ar-Ge yatırımları ile sağladığını dile getiren Erten, “Kendimizi geleceğin mimarları olarak adlandırıyoruz. Geleceği hayal ediyoruz ve geleceğin teknolojilerini destekliyoruz” dedi.
İntel'in yıllık 6 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yaptığını, bu miktarın yüzde 25'inin de gelecekte kullanılacak teknolojiler için ayırdığını anlatan Erten, MEMS'e yapılacak ekipman yardımının da İntel'in Ortadoğu bölgesindeki en büyük yatırımı olduğunu bildirdi.
TÜBİTAK tarafından da desteklenen Enerji Verimliliği Projesi'ni de İntel'in desteklediğini kaydeden Erten, bu proje tamamlandığında bilgisayarların daha az elektrik enerjisiyle çalışmasının sağlanacağını kaydetti.
Bilkent Üniversitesi'nde yürütülecek “Kutupsal Kodlar” Projesi'nin de İntel için büyük bir öneme sahip olduğuna işaret eden Erten, proje ile kablosuz ağlarla iletişimin daha verimli hale getirilmesinin, bu konuda yeni teknolojilerin geliştirilmesinin sağlanacağını bildirdi.
Alpaslan Korkmaz da Türkiye'nin son yıllarda Ar-Ge alanında kararlı adımlar attığını, 2008'de 7 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirtti.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın Türkiye'de stratejik, katma değeri yüksek Ar-Ge yatırımlarının önünün açılması ve fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda öncelikli görevleri olduğunu anlatan Korkmaz, projenin hayata geçirilmesinde destekleri nedeniyle İntel'e teşekkür etti.
“GELECEĞİ DEĞİŞTİRMEYE ADAY TEKNOLOJİ...'
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Acar, ODTÜ'nün enerji, savunma, uzay gibi pek çok sektör temsilcisiyle işbirliği içinde olduğuna işaret etti.
ODTÜ Teknoparkı'nda 250 firmanın bulunduğunu, öğretim üyelerinin de dörtte birinin teknoloji araştırma faaliyetlerine aktif olarak katıldığını bildiren Acar, İntel'le yapılan işbirliğinin de ODTÜ için büyük önemi olduğunu dile getirdi.
ODTÜ'nün MEMS Laboratuvarları'nda üretilen mikroçiplerin geleceği değiştirmeye aday bir teknoloji olduğunu, nanoteknoloji ürünlerinin ancak bu sistemlerle hayata geçirilebileceğini anlatan Acar, İntel'in yapacağı 2,5 milyon dolarlık ekipman desteği ile merkezde yürütülecek teknolojileri ileri boyuta taşıyacak alt yapının sağlanacağını ifade etti.
Acar, “ODTÜ, MEMS alanında uluslararası rekabette büyük bir adım atacak. Buna inanıyoruz” diye konuştu.
Merkezin yürütüğü Enerji Verimliliği Projesi'nin de İntel'in desteğiyle daha hızlı gelişeceğini belirten Acar, iki projeyle başlayan işbirliğinin endüstriye dayalı yatırımlarla daha da gelişeceğini söyledi.
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atalar ise bilgi iletimini mümkün kılan frekans spektrumunun bir ülkenin en önemli hazineleri arasında yer aldığını ifade ettiği konuşmasında, bir kaç yıl önce Bilkent Üniversitesi'nde geliştirilen “kutupsal kodlama” adlı çalışmayla bu spektrumdan geçecek bilgilerin üst limite kavuşturulduğunu bildirdi.
Bu çalışmanın bilim kamuoyunda büyük bir ses getirdiğini belirten Atalar, İntel'in desteğiyle de bu projenin daha da ileriye götürülerek uygulama alanlarının araştırılacağını dile getirdi.
PROJELER NEYİ KAPSIYOR?
İntel'in dört ayrı fabrikasından sağlanacak toplam 2,5 milyon dolar değerindeki dört ayrı ekipman ile ODTÜ MEMS'in Ar-Ge kabiliyetinin ve üretim kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. Savunmadan, biyomedikale, telekomünikasyondan, beyaz eşyaya kadar farklı alanlarda hayata geçirilecek akıllı sistemlerde kullanılmak üzere prototip olarak üretilen algılayıcılar için bugüne kadar 6 inç çaplı silisyum diskler kullanan ODTÜ MEMS, İntel'in desteğiyle artık 8 inç çaplı silisyum disklerde de üretim yapabilecek.
ODTÜ'nün Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde üzerinde çalıştığı Enerji Verimliliği Araştırması ile de mikroçipler üzerinde titreşim enerji ve frekansını, güneş ya da ısı enerjisini yükselterek elektrik enerjisine dönüştürmeye yönelik araştırmalar yapılıyor. Bugüne kadar mikrosistemler üzerinde yapılan araştırmalar, İntel'in projeye desteği ile birlikte mobil sistemler gibi farklı alanlarda devam edecek.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Erdal Arıkan'ın 25 yıllık bir çabanın sonunda keşfettiği “Kutupsal Kodlar”, enformasyon teorisini geliştirmeye odaklanıyor. Proje ile kutupsal kodların gelecek nesil haberleşme sistemlerinde yüksek performans ve düşük karmaşıklıklı kullanım alanları ve pratik uygulamaları araştırılacak.