Güncelleme Tarihi:
Projenin sahibi Barış Danacıoğlu, döner kanatlı insansız hava araçlarında iniş safhasının insanlı hava araçlarına göre, oldukça riskli olduğunu söyledi.
Otonom inişin yer pilotunun iş yükünü hafiflettiğini ve hava aracının kırım geçirme riskini azalttığını belirten Danacıoğlu, proje üzerinde 5 aydır, helikopter üzerinde ise 2.5 aydır çalışma yürüttüğünü kaydetti.
"BU SİSTEM BİZE ÖZGÜ"
Geliştirdiği sistemin avantajlarının yanında dezavantajlarının da olduğunu anlatan Danacıoğlu, şöyle konuştu:
“Şu anda otonom iniş sistemi Türkiye'de ve dünyada kullanılıyor ama benim geliştirdiğim sistem sadece bana özgüdür. Tamamen hayal gücümle tasarladım. Kesinlikle kopya çekmedim. Sistem, döner kanatlı insansız hava aracının heliport üzerindeki konumunu kamerayla belirlediği için hava aracı üzerinde ekstradan bir ekipmana ihtiyaç duymuyor. Bu da helikopterin daha hafif olmasını sağlıyor. Bu faktör uçuş süresini de oldukça etkiliyor. Bu sistem savunma sanayisinde insansız hava araçlarında kullanılabilir. Çünkü insansız hava araçlarında birden fazla aracın görevini tamamladıktan sonra üste gelip otonom inişini gerçekleştirmesi oldukça sıkıntılıdır. Yer kontrol istasyonundaki pilotlara bu konuda büyük iş düşüyor. Bu sistem pilotların üzerindeki yükü atmak ve kırım riskini azaltmak için oldukça faydalı olacaktır.”
HAREKET HALİNDEKİ PLATFORMA İNİŞ SAĞLIYOR
Sistem için model helikopter üzerinde çalıştığını dile getiren Danacıoğlu, “Sistem, geliştirilmek için daha büyük bir helikopter üzerine entegre edilebilir. Gerçek zamanlı çalışan bilgisayardan yararlanıp daha yüksek çözünürlükte kameralar kullanılabilir. Hatta bu işi kameradan kurtarıp RF sinyallerle konum belirleme yapılabilir” dedi.
Danacıoğlu, projesinin AÜ Proje Pazarı Yarışması'nda 1'inci, özel bir havacılık şirketinin yarışmasında da 2'inci seçildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Tasarladığım sistem sadece belirlenen noktaya inebiliyor. Fakat üzerinde çalışılan diğer sistemler ise herhangi bir yere inebiliyor. Bu sistemin avantajı, platform hareket etse de helikopter oraya iniş gerçekleştirebiliyor. Diğer istemler herhangi bir yere inebiliyor ama hareket eden bir platform üzerine inemiyor. Projeme destek verildiği takdirde, büyük bir döner kanatlı hava aracı bulunup daha kaliteli sensörlerle etkin olarak kullanılabilir hale getirilebilir.”
Danacıoğlu, projesinin profesyonel ekipmanlarla ele alınması halinde savunma sanayisinde kullanılabileceğini sözlerine ekledi.