Güncelleme Tarihi:
Yurt dışından getirilen cihazların belli bir sürede kayıt altına alınması gerekiyor.
BTK'nın açıkladığı bilgiler doğrultusunda yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
Cihaz 120 gün içinde pasaport aracılığıyla kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır. Telefonun İMEİ numarası aracılığıyla yapılan pasaport kaydı, yurt dışı telefon kayıt ücretinin harç olarak yatırılmasının akabinde sağlanabilmektedir.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.
E-devlet üzerinden kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekmektedir. Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir.
IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
IMEI sorgulaması e Devlet ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğiyle gerçekleştirilebiliyor. E Devlet sistemine şifre ve T.C bilgileriyle giriş yaparak https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden IMEI bilgisi görüntülenebilir.
IMEI sorgulamasının diğer bir yolu da telefonun 'Ayarlar' menüsü. iOS cihazlar için IMEI numara sorgulaması için Ayarlar> Genel > Hakkında seçenekleri takip edilir.
Android telefonlarda IMEI numarası ise Ayarlar> Sistem>Telefon bilgisi kısmından görüntülenebilir.