Güncelleme Tarihi:
Geçen haftalarda İnternet sayfalarında yapılmaya başlanan ‘Google için sertifikalı BT mühendisi yetiştirilir’ ilanı oldukça yankı uyandırdı. İlana göre Google oluşturduğu siber akademi ile önce bilişimci yetiştirecek artından da sertifika alanlara istihdam sağlayacaktı. Sabah Gazetesi'nden İpek Olgunsoy'un haberine göre "Googlle Institute of Software Studies" adı altında oluşturulan bu okul, sunduğu sertifika seçenekleriyle tabiri yerindeyse pek çok BT uzmanın ağzını sulandırdı. Ancak ilana biraz daha dikkatli bakan şanslı azınlık bunun bir dolandırıcılık operasyonu olduğunu kısa sürede anladı.
Google ÅŸimdi de Hintli oldu
Çift ‘L’ ile yazılan şirket ismi, site içine eklenen sahte uzantılar ve logo taklidiyle BT uzmanı avlamaya çalışan C.B.Online Pvt. Ltd, iş çözümleri sunan Hindistanlı bir firma.
Siteye yüklediği imaj dosyalarıyla da adeta bir kampus havası yaratan bu Hintli girişimci adaylara iki farklı sertifika seçeneği sunuyor. Genç BT uzmanı adaylarını Windows, Linux ve photoshop ‘dahisi’ yapacak "GCPA - İleri Bilgisayar Teknikleri " ve "GCPE - E-Ticaret" Googlle sertifikası kazandıracağını iddia eden firma 60 ila 90 gün arasında değişen sahte kurslar düzenliyor.
Şirket, isteğe göre hızlandırılmış seçenekler eklemekten de geri kalmıyor. Ancak Hindistan’ı arayıp bilgi almak istediğinizde karşınızda muhatap alacağınız hiçbir yetkilinin çıkmadığını söylemekte de fayda var.
Bu dolandırıcılık konusunda henüz sessiz kalmayı tercih eden Google yönetiminin nasıl bir yol izleyeceÄŸi kesinlik kazanmasa da, ÅŸu sıralar Çinli sahte arama motoru Goojje ile uÄŸraÅŸan ÅŸirketin marka deÄŸeri artıkça bu tarz olaylarla daha sık karşılaÅŸacağı ÅŸu sıralar teknoloji kulislerinde sıkça konuÅŸulan konuların başında geliyor.Â
Çinli ‘Goojje’ de dert olmuştu
Çin’le Google arasındaki gerginlik, ABD’nin Çin’i İnternet özgürlüğüyle ilgili eleştirmesiyle başlamıştı. Çin Hükümeti ile yaşadığı sansür ve siber saldırı krizinin ardından şirkete bir atak da geçen hafta içinde Çin’den gelmiş ve Çincede kız kardeş anlamına gelen 'ciecie'yi anımsatan Goojje adlı bir arama motoru kurulmuştu. Çin yasalarına uygun şekilde filtrelenerek hizmet veren Goojje.com’un logosunun Google’ın neredeyse bire bir kopyası büyük yankı uyandırmıştı.
Reuters haber ajansı Goojje’nin Çin’de ‘kız kardeş’ şeklinde anılmasını, Google’ın Çince telaffuzda ‘Gıgı’ (ağabey) sesini vermesinden kaynaklandığı şeklinde değerlendirirken, Google, ‘Goojje’ arama motoru hakkında da bir açıklama yapmamıştı…
Nokia'nın adı Nokla olursa...
Nokia marka telefonların Nokla adıyla satışa sunulduğu Çin'de, Nokia'nın geliştirdiği telefonların birebir modellerinin kendi markaları altında kullanıcılara sunulduğu biliniyor. Aynı şekilde Sony Ericsson'un Sory Ericssoo, Samsung'un da Sumsang ismiyle uzun zamandır Çin'de satışı yapılıyor.