Hatalı yazılım can yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Hatalı yazılım can yakıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 11:49

Ar-Ge mühendisleri en fazla mesaiyi müşterilerinin karşılaştığı hataları gidermeye harcıyor.

Haberin Devamı

Kalite sorunları nedeniyle dünyanın en büyük firmalarının özellikle teknoloji yoğun ürünlerini geri çağırdığı bugünlerde, Ar-Ge mühendisleri en fazla mesaiyi müşterilerinin karşılaştığı hataları gidermeye, pazarlama uzmanları ise müşterilerinden özür dilemeye harcıyorlar.

Aslında en teknoloji yoÄŸun sektör olan yazılım sektörü, bu geliÅŸmelere hiç yabancı deÄŸil. Hemen hemen tüm sektörlerde kullanılmaya baÅŸlanan yazılımlarda ortaya çıkan hataların yıllardır paranın yanında can kayıplarına da neden olması, durumun ciddiyetini daha da artırıyor. Yanlış kesilen telefon faturaları, hatalı kredi kartı ekstreleri ve sigorta poliçeleri gibi, günlük hayatta karşılaÅŸtığımız yazılım kaynaklı birçok sorun, ÅŸirketlerin ciddi itibar kayıpları yaÅŸamasına sebep oluyor.Â

Haberin Devamı

Yazılım sektöründe son yıllarda hızla büyüyen yepyeni bir alan, bu yaşananların proaktif bir şekilde önlenmesini amaçlıyor. Yazılım testi olarak adlandırılan bu yeni profesyonel iş alanı, tüm dünyada en hızlı büyüyen işkollarından biri haline geldi.

Yurtdışında hemen hemen tüm sektörlerde, ÅŸirketler, bilgi teknolojileri departmanlarında yazılımcılar kadar o yazılımları test eden mühendisleri de istihdam etmeye baÅŸladı. Görevleri yazılım hatalarını müşterilerden önce bulmak olan test ekipleri, bu alana yatırım yapan ÅŸirketlerin teknoloji yoÄŸun ürün ve hizmetlerinde önemli kalite artışı saÄŸlıyorlar. Birçok ülkede savunma, telekom, bankacılık, sigortacılık gibi risk yoÄŸun sektörlerde uluslararası yazılım test standartlarının uygulanması zorunluluk haline geliyor.Â

Son yıllarda dünyadaki teknolojik geliÅŸmeleri hızlı bir ÅŸekilde takip eden ülkemiz biliÅŸim sektöründe de son 3 senede benzer bir yapılanma gözlemleniyor. Birçok ÅŸirkette yazılım test departmanı kuruluyor, bu alanda binlerce teknik personel istihdam ediliyor.Â

Şu an şirketlerin bu alanda yaşadığı en büyük sorun, tecrübeli test mühendislerinin bulunamaması. Diğer bir sorun ise henüz üniversitelerimizde bu alanda özel bir eğitimin verilmemesi.

2006 yılında bu ihtiyacı karşılamak üzere kurulmuş olan Yazılım Test ve Kalite Derneği (www.turkishtestingboard.org), dünyada yazılım test ve kalitesi alanında kâr amacı gütmeyen en önemli organizasyon olan ISTQB (International Software Testing Qualifications Board - www.istqb.org) ile entegre çalışarak, sektörün uluslararası standartlarda gelişmesini sağlamaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Dernek, 6-7 Mayıs tarihlerinde TestIstanbul 2010 Uluslararası Yazılım Test ve Kalite Konferansı’nı düzenlemeye hazırlanıyor. Uluslararası yazılım dünyasının seçkin isimlerini konuk edecek ve 10’dan fazla ülkeden katılımcının olacağı bu organizasyon sayesinde, Türk bilişim sektörünün kalite odaklı büyümesinin önemine vurgu yapılması hedefleniyor. HP, IBM, Halkbank, Keytorc, Turkcell Teknoloji, BThaber ve Hürriyet sponsorluğunda gerçekleştirilecek TestIstanbul 2010 Konferansı hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için www.testistanbul.org adresi ziyaret edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!