Hangi oyun konsolu size göre

Güncelleme Tarihi:

Hangi oyun konsolu size göre
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 12:19

Bugün satın alacak olsanız; Xbox 360, PlayStation 3 ve Wii arasından hangisini seçmelisiniz?

Haberin Devamı

Xbox 360, Kasım 2005'de ortaya çıktığından beri çok şey değişti. Sayısız güncelleme, eksiklik, fiyat düşüşü ve paketlerin ardından toz bulutu kalktı ve yine fiyat olarak rekabetçi üç konsolla baş başa kaldık: Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 ve Nintendo Wii.

Birbirine bu denli yakın üç donanım, video oyunu konsolu almayı düşünenler için akla şu nihai soruyu getiriyor: hangi ev konsolunu satın almalısınız?

Bu sorunun kesin bir cevabı bulunmuyor. Hatta aslında cevap, aradığınız şeye göre üçünden herhangi bir tanesi olabilir. Yani "en iyi konsol" diye bir şey yok. Mesele, sizin için doğru olanı bulmak, ve bunda konsolda ne yapmayı planladığınız en önemli faktör. Bu makalemizde, her konsolun sunduğu tüm özellikleri detaylandırmak yerine, hangi tür kullanıcıların hangi konsoldan en çok faydalanacağını araştıracağız.

Nintendo Wii

Wii, "hard-core" oyunculara göre bir konsol olmasa da, geçtiğimiz senelerde oldukça çekici oyunları bizlere sundu. Son zamanlarda da Super Mario Galaxy 2 ve Metroid Other M gibi Wii sahiplerini sevindiren oyunlar piyasaya sürüldü. Yenilik konusunda çok şey görülmese de, Nintendo'nun sadık hayran kitlesinden memnun olduğu farkediliyor.

/images/100/0x0/55eb6944f018fbb8f8bf5e04

Her şeyi göz önüne aldığınızda Wii'nin parti oyunlarıyla, fitness oyunuyla, eğlenceli çocuk oyunlarıyla ve ışın silahını taklit eden oyunlarla öne çıktığını görüyorsunuz. Birinci parti Nintendo oyunlarının sayısı oldukça kısıtlıyken, sayısız üçüncü parti oyun bulmanız mümkün.

Wii'nin çevrimiçi oyun tecrübesi hakkında söyleyecek çok fazla şey yok, ancak Mario Kart Wii'yi çevrimiçi oynamanızı tavsiye ediyoruz. Virtual Console, eski oyun sistemlerinden birçok klasik oyunu Wii'nize getiriyor ve WiiWare sayesinde ise bağımsız geliştiricilerin uygun fiyatlı oyunlarını oynayabiliyorsunuz.

Wii'den oyun oynamak dışında çok fazla şey beklememelisiniz. Geçen sene Netflix akış desteği eklenen Wii, DVD ve CD'leri hala çalamıyor. Netflix dışında, akış medyası yürütme özelliği PlayOn'un üçüncü parti yazılımıyla sağlanıyor.

Wii'ye ekleyeceğiniz aksesuarlar ise eğlencenizi katlayabilir. Konsol, dört Wii kumandası ve Nunchuck'ı destekliyor. Wii MotionPlus, yeni denetimlerle beraber geldiğinden ek olarak satın almanıza gerek kalmıyor. Yine de satın alabileceğiniz bir çok akesuar mevcut. Tabi ki bu ek şarj aletleri ve pillerle birlikte size oldukça pahalıya malolabilir.

Wii kimler için iyi?

Çocuğu oyun dünyasına yeni adım atacak anne ve babalar, ailece oynanan oyunlar, birçok kişinin beraber oynayabileceği oyunlar, klasik Nintendo hayranları.

Wii kimler için en iyi seçenek değil?

Hepsi bir arada eğlence merkezi arayanlar, yüksek çözünürlükte grafik talep edenler, güçlü bir çevrimiçi topluluk arayanlar, yetişkinlere özel oyunları tercih ederler.

Anahtar Wii oyunları: Tüm Zelda oyunları, Metroid ve birinci parti Nintendo oyunları.

Microsoft Xbox 360

Xbox 360, bulunduğumuz jenerasyonun hala en çok satan güçlü konsolu. Bunun nedenlerinden ikisi, konsolun PlayStation 3'den bir sene önce çıkması ve konsolun hayat çizgisi içerisinde daha sağlam oyunlar sunmuş olması. Bunun yanında Xbox 360, fiyat olarak da PS3'den uygundu. Ancak şu an, çok şey değişmiş bulunuyor.

20 milyondan fazla dünya çapında üyesiyle Xbox Live, bugün mevcut en iyi çevrimiçi konsol deneyimini sunuyor. Ancak çevrimiçi oyunları oynayabilmek ve birtakım özelliklere ulaşabilmek için yılda 50 dolara malolan Gold üyeliği satın almanız gerekiyor. Sony ve Nintendo ile karşılaştırdığımızda, iki şirketin çevrimiçi ağlarına üyeliğin bedava olduğunu görüyoruz. Anack Sony de PlayStation Plus adında ücretli bir üyelik sunuyor.

PlayStation Network'de olduğu gibi, Xbox Live da oyun indirmeye ("Arcade" ve tam oyunlar), oyun eklentileri indirmeye ve çoğunluğu HD çözünürlüğünde TV programları ve filmleri satın almaya izin veriyor.
/images/100/0x0/55eb6944f018fbb8f8bf5e06


Microsoft, E3 2010'da baştan aşağı yeniden tasarlanmış bir Xbox 360 ile karşımıza çıkmıştı. "Slim" veya "S" olarak adlandırılan konsol, 17 inç daha ince, dahili Wi-Fi'a sahip ve çok daha sessiz çalışıyordu. Microsoft Kinect için de özel bir port sunuluyordu.

Ek işlevlere geldiğimizde Xbox 360'ın Netflix, Facebook ve Twitter uygulamalarını sunduğunu, Last.fm ve ESPN içeriğini TV'nize taşıdığını görüyoruz. Ağınıza bağlı Windows PC'lerinden dijital medyalarınızı çalmanıza da izin veriliyor. Windows Media Center yüklü PC'ler için Windows Media Extender olarak çalışabilen cihazın akış yapma becerileri, PlayOn ve TwonkyVision gibi üçüncü parti ürünlerin yardımıyla geliştirilebiliyor.

Xbox 360 birçok müzik çalıcıyı ve sabit diski de tanıyor. Dolayısıyla USB portundan bağladığınız bir cihazdan müzik çalabiliyor, fotoğrafları gösterebiliyor ve video oynatabiliyor. Ancak PlayStation 3'ün tersine, Blu-Ray diskler yerine sadece DVD filmlerini oynatabiliyor.

Bu etkileyici özelliklerinin yanında Xbox 360 mükemmel bir oyun makinesi. Birçok büyük yapım Xbox 360'da mevcut ve oyunlar genellikle PS3 sürümlerine göre aynı veya biraz daha iyi görünüyor. Gears of War, Halo, Forza ve Fable gibi konsola özel önemli oyunlar da mevcut.

Xbox 360'ı geliştirebilecek birçok ek donanım mevcut. Ek denetimler ve şarjlı piller gibi çekirdek eklentiler yanında, kablosuz kulaklıklar, şarj aletleri ve mesajlaşma klavyeleri gibi aksesuarlar satın almanız mümkün.

Eşsiz bir denetim olan Kinect ise Wii'nin tersine, kandırması oldukça güç bir denetim sunuyor. Kinect'i kullanabileceğiniz çok sayıda yayım olsa da, oynamaya değer sadece birkaç oyun bulunuyor. Bunun yanında Kinect, diğer hareket denetimlerine göre çok daha büyük bir boş alana ihtiyaç duyuyor.

Xbox 360 kimlere göre?

Kullanımı kolay bir arayüze sahip omak isteyenler, çevrimiçi oyunları ciddiye alanlar, Xbox Live'da arkadaşları olanlar, tecrübeli ve sıradan oyuncular, iyi bir hepsi-bir-arada oyun ve eğlence sistemi isteyen herkes, tam vücut denetimini sevenler, egzersiz yapmak isteyenler.

Xbox 360 kimlere göre değil?

Blu-Ray çalmak isteyenler, daha çok medya görüntüleme seçeneği isteyenler.

Xbox 360'a özel önemli yapımlar: Halo, Fable, Forza, ve Gears of War serileri; Bastion and Insanely Twisted Shadow Planet gibi bazı Xbox Live Arcade oyunları.

Sony PlayStation 3

PlayStation 3, Kasım 2006'da ilk çıktığında iyi bir açılış yapamamıştı. Aradan geçen 5 yılın ardından ise işler yola girmiş görünüyor. PlayStation 3 bugün Uncharted, Killzone, inFamous, LittleBigPlanet, ve Resistance serileri gibi sağlam bir oyun kitaplığı sunuyor. PS3 aynı zamanda piyasadaki en iyi Blu-ray çalıcılarından bir tanesi (ve tabi ki DVD ve CD'leri de çalıyor).

PlayStation Network'de temel plan ücretsiz olsa da, size en üstün oyun deneyimini sunmuyor. Ancak çevrimiçi oyun sizin için çok önemli değilse, fazlasıyla yetecektir.

Xbox Live'da olduğu gibi PlayStation Store da bol miktarda film, TV programı, demo ve indirilebilir oyun sunuyor.

Xbox 360'da olduğu gibi dijital medyanızı ev ağınız veya PlayOn gibi üçüncü parti bir ürün üzerinden akış yapmanız mümkün. USB cihazlardan da medya çalabiliyorsunuz. PS3, Netflix, Hulu Plus, Vudu, NHL, MLB, ve HBO içeriğini destekliyor.
/images/100/0x0/55eb6944f018fbb8f8bf5e08


Diğer konsolların tersine, PS3 için almak isteyeceğiniz sadece birkaç aksesuar bulunuyor. Ek denetimler dışında çok fazla şeye ihtiyacınız yok. Konsol, Bluetooth kullandığından herhangi bir kulaklığı sohbet için kullanabiliyorsunuz.

Blu-ray, oyun yapımcılarına standart DVD'ye göre çok daha geniş bir alan sağlasa da bu, grafiklerde büyük bir gelişme olarak ortaya çıkmıyor. Zira PS3'ün grafikleri, Xbox 360 ile aynı seviyelerde. Bunun yanında Blu-ray sürücüsünün sabit hızı sorun oluşturabiliyor: Birçok PS3 oyununu ilk kez oynamadan önce sabit diske yüklemeniz gerekebiliyor. Gran Turismo 5 gibi bazı oyunların yüklenmesi çok uzun sürebiliyor.

Sony'nin Kinect'e cevabı 19 Eylül 2010'da piyasaya sürdüğü PlayStation Move ile oldu. Move, Nintendo Wii'yi oldukça anımsatsa da daha doğru bir denetim ve HD grafikler sunuyor. Kinect'te olduğu gibi Move'un da ilk başta desteklediği oyunlar kıt. Ancak hareketli denetim meraklıları, Sports Champions ve The Shoot gibi önemli birinci parti yapımlarla tatmin olacaklardır. Piyasaya çıkışının yaklaşık 1 yıl ardından Move, bugün mevut birçok PS3 oyununda desteklenmeye başladı. Move desteği yeni oyunlara eklense de, çok az oyun sadece Move ile çalışıyor.

Bu arada, PS3 3D filmleri ve giderek çoğalan 3D oyunları da destekliyor. Ancak bunun için 3D bir HDTV'ye ihtiyacınız var.

PlayStation 3 kimler için iyi?

Tam bir çevrimiçi oyun deneyimi aramayan tecrübeli ve sıradan oyuncular, 3D hayranları, Blu-Ray içeriği sevenler.

PlayStation 3 kimlere göre en iyisi değil?

HD grafikleri ve HD videoyu umursamayanlar.

PlayStation 3'e özel en önemli yapımlar: The Uncharted, InFamous, Killzone, LittleBigPlanet, Gran Turismo ve Resistance serileri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!