Güncelleme Tarihi:
Güneş tutulmasının başlamasıyla birlikte kullanıcılar bu ana tanık olabilmek için Google'da yoğun bir arama yapıyor. Twitter'ın global trend listesinde de 'eclipse2015' başlığıyla bir numaraya oturan Güneş tutulmasını aşağıdaki bağlantıdan da izleyebilirsiniz.
GÜNEŞ TUTULMASININ İLK BAŞLADIĞI İL İZMİR
Güneş tutulmasının ilk başladığı il İzmir. Saat 10.48'de İzmir'de başlayan tutulma sırasıyla Bodrum, Marmaris, İstanbul, Eskişehir, Antalya, Ankara, Kayseri, Diyarbakır, Erzurum şeklinde doğuya ilerledikçe dakika dakika artacak. Tutulmanın en heyecan verici anı tutulma ortası ise İzmir'de saat 11.51'de gerçekleşecek. Tutulma ortası İstanbul'da saat 11.57, Bursa'da saat 11.56, Denizli'de saat 11.54, Eskişehir'de saat 11.59, Antalya'da saat 11.56, Ankara'da saat 12.03, Konya'da saat 11.02, Mersin'de saat 12.03, Kayseri'de saat 12.07, Samsun'da saat 12.11, Adana'da saat 12.05, Gaziantep'te saat 12.09, Malatya'da saat 12.12, Diyarbakır'da saat 12.15 ve Erzurum'da saat 12.18'de yaşanacak.
Tutulma, Türkiye saati ile (TSİ) 13:00’da Kuzey Kutup Bölgesinde tamamlanmış olacak. Tutulma maksimumu en uzun süreyle 2 dakika 47 saniye boyunca Faroe Adaları’ndan gözlenecek.
Uyarı: Güneş’i doğrudan gözlemek amacı ile:
• Mum alevinde islendirilmiş cam parçalarını (İsli cam)
• Disket veya CD’leri
• Pozlanmış ve banyo edilmiş Röntgen filmlerini
• Pozlanmış ve banyo edilmiş renkli filmlerin negatiflerini
• Aynalı güneş gözlüklerini
• Özel Güneş filtresi olmayan teleskop veya başka bir optik araçları
asla kullanmayın ve çıplak gözle hiçbir durumda bakmayın! Bu tür araçlar, gözümüzü Güneş’in zararlı ışınlarından koruyan metalik kaplamalı filtre özelliklerine sahip değil.
GÜNEŞ TUTULMASI SIRASINDA SELFİE ÇEKMEYİN
Uzmanlar ise güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan çekilen selfie'lerin körlük riski yaratabileceği konusunda uyarıyor.
İngiltere Göz Doktorları Koleji'nden yapılan açıklamada, güneş tutulması sırasında güneşe doğrudan bakılmaması gerektiği sadece fotoğraf çekme sırasında bakılmasının gözün gerisinde çok ciddi zararlara yol açabileceği belirtildi. Uzmanlar güneşe doğrudan bakmak yerine güneş gözlüğü ve isli cam ile bakılması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Klinik Danışmanı Dr. Susan Blakeney, çıplak gözle güneşe asla doğrudan bakılmaması gerektiğini belirterek güneşten gelebilecek çok güçlü radyasyon ışınlarının retinada yanıklara yol açabileceğini söyledi.
BATIL İNANÇLARA İNANMAYIN
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, yarın yaşanacak güneş tutulmasını izlemek için hava durumunu takip ettiklerini belirterek, "En azından 11.00 ile 13.00 arasında hava açar da bu güzel doğa olayını hep birlikte görürüz. Hava kapalı olduğunda bilimsel bir çalışma yapamayacağız. Bulutların çekilmesini bekleriz" dedi.
Özkan, Gözlemevi'nde her gün düzenli güneş gözlemleri yaptıklarını, güneşteki patlamaları takip ettiklerini belirterek, aldıkları görüntüler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Halkın güneş tutulmasıyla ilgili batıl inançlara da inanmaması gerektiğini ifade eden Özkan, "Deprem ve tsunaminin güneş tutulmasıyla ilgisi yok. Nasıl gece ve gündüz oluyorsa güneş batıp doğuyorsa bu da öyle bir şey. Bilim, tutulmanın zamanını hesaplayabiliyor. İnsanlarımız dedikodulara, hurafelere değil bilime inansınlar" dedi.
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşiyor.