Güneş sisteminde kaç tane gezegen var? Güneş sistemindeki gezegenlerin isimleri ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Güneş sisteminde kaç tane gezegen var Güneş sistemindeki gezegenlerin isimleri ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2021 04:44

Güneş sisteminde 8 gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenlerin en büyüğü Jüpiter'dir. Çapı 139.820 km olan Jüpiter, dünyadan yaklaşık 315 kat daha büyüktür. Güneş sisteminde kaç tane gezegen var? Bu gezegenlerin isimleri ve özellikleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.

Haberin Devamı

Güneş sistemindeki en büyük cisim ise Güneş'tir. Ancak Güneş, gezegen değil bir yıldız olduğu için diğer gök cisimlerinden farklı bir yapıdadır.

 Güneş Sisteminde Kaç Tane Gezegen Var?

 Güneş sisteminde Dünya, Satürn, Merkür, Jüpiter, Uranüs, Venüs, Mars ve Neptün olmak 8 gezegen bulunmaktadır.

 Güneş Sistemindeki Gezegenlerin İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?

 1- Merkür:

 Çapı 4.879,4 km olan Merkür, güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Utarit adıyla da bilinir. Aynı zamanda güneşe en yakın gezegen olan Merkür'ün yörünge süresini yaklaşık 115 günde tamamlamaktadır. Güneşe uzaklığı 57.910.000 km olan Utarit, güneş sistemindeki en hızlı gezegendir.

 2012 yılında yapılan araştırmalar sonucunda Merkür'de su ve buz izlerine rastlandı. O yıldan bu yana araştırmalarını bu gezegende yoğunlaştıran Nasa, henüz bir yaşam izine rastlamadı.

 2- Jüpiter:

Haberin Devamı

 Sarı, kahverengi ve beyaz renkli Jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Erendiz ve Müşteri isimleriyle de bilinen Jüpiter'in bu zamana kadar tespit edilmiş 79 tane doğal uydusu vardır. Bu uydulardan bazılarının isimleri: Andrestea, Gannymede, Carme, İo ve Europa.

 3- Satürn:

Jüpiter'den sonraki en büyük ikinci gezegen olan Satürn'ün çapı 116.460 km'dir. Eski adı Zuhal olan Satürn, aynı zamanda en fazla uyduya sahip olan gezegendir. Toplam 81 uydusu vardır. En büyük uydusu Titan ve Satürn IV adıyla bilinir.

 4- Venüs:

 Atmosfer yoğunluğu ve yüzey sıcaklığı en yüksek gezegen olan Venüs'ün çapı 12.104 km'dir. Dünyaya en yakın gezegen olduğu için doğal uydularından biri Ay'dır. Diğer uyduları arasında Callisto, Io, Triton ve Deimos yer alıyor.

 5- Uranüs:

 Dünya'dan yaklaşık 15 bin kat daha büyük olan Uranüs'ün 1781 yılında keşfedilmiştir. 20. yüzyıla kadar George ismiyle bilinen gezegenin çapı 50.724 km'dir.

6- Neptün:

 Güneşe en uzak gezegen olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün değildir. En büyük uyduları Larissa ve Thalassa'dır. Atmosferinde yüksek oranda helyum ve metan gazı bulunur.

 7- Mars:

 Merkür'den sonra güneş sistemindeki en küçük ikinci gezegendir. Merih adıyla da bilinen Mars'ın çapı 6.779 km'dir.

 8- Dünya:

Haberin Devamı

 Dünyanın şekli geoittir. Güneş sisteminde canlılık olan tek gezegendir. Güneşin etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!