Gül'ü karşılamak için Paris'ten geldi

Güncelleme Tarihi:

Gülü karşılamak için Paristen geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2012 10:07

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Silikon Vadisi'ni kendi blogunda anlattı, ilginç ayrıntılara yer verdi. İşte Koru'nun özel notlarından satırbaşları...

Haberin Devamı

Uzun yıllardır bilişime gönül veren bir kamu görevlisi olarak Cumhurbaşkanlığının bu alandaki çalışmalarını yakından izliyorum. Köşkün, Türkiye’nin en çok tık alan adreslerinden biri olan web sitesi (cankaya.gov.tr) örnek alınacak bir uygulama. Nitekim Dışişleri Bakanlığı olarak web sayfalarımızın yeni tasarımında büyük ölçüde bu çalışmadan esinlendiğimizi söylemek isterim. Cumhurbaşkanımızın tüm faaliyetlerini neredeyse canlı yayın seyreder gibi bu siteden takip edebilirsiniz. Etkinliklere ilişkin videolar, fotoğraflar ve ayrıntılı bilgiler, Türkiye'den binlerce kilometre uzakta da olunsa, süratle sisteme ekleniyor. Böylece basının da Cumhurbaşkanılığını izlemesi kolaylaşıyor. İki yıl önce benim de katıldığım Gabon ziyaretinde Cumhurbaşkanımızı Gabonlu bir kayıkçı ile birlikte görüntüleyen fotoğrafın, bu buluşmadan bir kaç dakika sonra Türkiye'deki yayın organlarında yer aldığını sanırım sizler de hatırlıyorsunuzdur.

SİLİKON VADİSİ'NDEKİ PROGRAMIMIZ OLDUKÇA YOĞUNDU

Haberin Devamı

Merkezde görev yaptığım bu son üç yıl içerisinde Cumhurbaşkanımızın dış seyahatlerinin bir bölümüne ben de katıldım. Her seyahat benim için öğretici oldu. Bu sayede hem dünyanın ilginç bölgelerini görme imkanı, hem de dış politikamız için önem taşıyan konularda derinleşme fırsatı buldum. Chicago'da gerçekleştirilecek NATO zirvesi sonrasında Cumhurbaşkanımızın Silikon Vadisi’ni ziyaret edip bilişim dünyasının önemli liderleriyle bir araya geleceğini öğrenince de heyete katılma davetini hiç düşünmeden kabul ettim.

Silikon Vadisi’ndeki programımız oldukça yoğundu. Cumhurbaşkanımız San Fransisco'ya indiğimiz gün ilk olarak bu bölgedeki Türk sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya geldi. Yaklaşık beş yıla yakın bir süre Şikago'da görev yaptım ve bu süre içerisinde Amerika'nın bir çok bölgesini dolaştım. Ama Cumhurbaşkanımızla San Fransisco’daki toplantıda bir araya geldiğimiz vatandaşlarımızın örgütlenme düzeyi, bulundukları toplumda edindikleri konum ve Türkiye'ye ilgileri beni bir başka etkiledi. Her bir dernek yöneticisi, yapmakta oldukları çalışmaları bize anlattılar ve geleceğe yönelik düşüncelerini Cumhbaşkanımıza ilk elden iletme fırsatı buldular.

MICROSOFT WINDOWS 8'E GÜVENİYOR

Microsoft bilişim sektörünün duayenlerinden. Merkezi aslında Seattle Redmond'da. Ancak Silikon Vadisini de boş bırakmamak için olsa gerek, üç bin çalışanı için Palo Alto'da da büyük bir yerleşke kurmuşlar.

Her firmada sıcak ilgiyle karşılanmış olmakla birlikte, Cumhurbaşkanımızın ziyareti için en iyi hazılığın yapıldığı firma Microsoft'tu dersem yanlış olmaz. Başkan yardımcısı Daniel Lewin bu ziyaret için Paris'ten gelmiş. Microsoft Türkiye'den de Mustafa Kılıçaslan, Erdem Erkul, Begim Başlıgil hazır bulundu sunumda.

Bir zamanların sektör lideri Microsoft, Apple ve Google ile kıyasıya bir rekabet içerisinde. Apple OIS, Google Android işletim sistemlerinin pazar payını yükseltirken Microsoft geleneksel Windows sistemini masaüstü cihazlar yanında, mobil ve tablet cihazlarda da kullanılabilecek şekilde geliştirme amacında. Windows 8'i bugüne kadar piyasaya sürmemelerinin nedeni de bu olsa gerek; çıktığında Windows 8'in liderliği ele geçirmesini arzu ediyorlar.

Microsoft'ta heyetimize ilk sunumu başkan yardımcısı Lewin yaptı. Daha sonra Erdem Erkul geleceğe yönelik vizyonları hakkında bilgi verdi. Gördüğümüz kadarıyla Microsoft, yeni bir hamle ile pazarda eski konumuna dönmek için bir gayret içerisinde. Nitekim Windows 8 hakkında bilgi verirken, yeni sistemin bundan önce karşılanamayan isteklerimize nasıl pratik cevaplar verebileceğini de anlattılar. Bu arada, bizim de bakanlıkta yaygın bir şekilde kullandığımız Windows Live'ı uygulamalı olarak gösterdiler bize.

STANFORD ÜNİVERSİTESİ'Nİ ZİYARET

Stanford'a ilk kez, Şikago'da görevli olduğum yıllarda, oğlumuz Selim'e üniversite alternatiflerini göstermek amacıyla ailece gitmiştik. Yüksek eğitimini terörün kol gezdiği 1980 öncesi yıllarda yapan bir kişi olarak o zaman Stanford beni belki de Selim’den daha çok etkilemişti. Yıllar sonra ikinci ziyaretimde de üniversite yerleşkesini aynı derecede beğendim.

Stanford Üniversitesi Silikon Vadisi’ne eleman yetiştiren kurumların başında geliyor. Bugün dünya çapındaki Cisco Systems, Google, HP, Yahoo ve Sun Microsystems gibi teknoloji firmalarının kurucuları bu üniversitenin mezunları. 50’den fazla mezunu Nobel ödülü kazanmış bu üniversitenin yaklaşık onbeş bin civarında öğrencisi var.

GÜL, SALONDAKİ GENÇLERDEN BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Cumhurbaşkanımızı Bush’un dışişleri bakanlarından Condoleezza Rice ile rektör John Etchenmendy karşıladı. Yerleşkede kısa bir turdan sonra öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir topluluğa liderlik üzerine bir konuşma yaptı Cumhurbaşkanımız. Konuşmaya ilgi oldukça yüksekti. “Ben Kayseriliyim. Bizim oralarda gençlerden ticari hayatta başarılı olamayanları üniversiteye gönderirler. Ben de seyyar satıcılık yapardım. Bir gün amcam elime bir sepet vererek gazoz satmamı istemişti. Ama ‘buz gibi gazoz, dişlerinize keman çaldırır’ diyemediğim için benim iyi bir iş adamı olamayacağımı düşündüler ve üniversiteye gönderdiler. Ticarette başarılı olsaydım, bugün karşınızda cumhurbaşkanı olarak konuşma yapamayacaktım” diyen cumhurbaşkanı salondaki gençlerden büyük alkış aldı.

NACİ KORU'NUN SİLİKON VADİSİ'YLE İLGİLİ İZLENİMLERİNİN DEVAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!