Güncelleme Tarihi:
Çevre örgütü Greenpeace, dünyadaki en yaygın elektronik oyun konsollarında, kullanıcılara kısa vadede zarar vermese de yüksek miktarda zehirli kimyasallar bulunduğunu açıkladı.
Greenpeace'in hazırladığı raporda, Nintendo'nun Wii, Sony'nin Playstation 3 ve Microsoft'un Xbox 360 oyun konsollarının, birbirlerinden farklı miktarlarda brom, PVC ve bazıları hormonları etkileyen zararlı kimyasallar içerdiği belirtildi.
Bu kimyasalların miktarlarının Avrupa'daki yasal düzenlemelere uygun olduğunu kaydeden örgüt, yine de maddelerin bazılarının küçük çocuklar için üretilen oyuncaklarda kullanılmasının yasaklandığını hatırlattı.
Yalanlama geldi
Greenpeace sözcüsü Zeina AlHajj, "Elbette kimse hemen yarın ölmeyecek, ancak bu ürünler çocuklar tarafından kullanılıyor. Bu maddeler dirençli ve hayatımız boyunca birikiyorlar" diye konuştu.
Raporla ilgili açıklama yapan şirketler ise ürünlerinde insan sağlığına zarar verecek maddeler kullanılmadığını ve küresel standartlara uyduklarını kaydetti.
Nintendo şirketi, çevreyle uyum konusunun dünya çapında şirket öncelikleri arasında olduğunu ve standartlarını sürekli yükselttiklerini belirtti. Microsoft'tan yapılan açıklamada ise, çevreyle ilgili konularda sürekli bir gelişme hedeflendiği ve ürünlerin dayanıklı, güvenli ve performanslarının iyi olması konusunda kararlı olunduğu belirtildi.
"Her konsol farklı kimyasallar içeriyor" iddiası
Greenpeace raporunda ise bu 3 şirketin ürünlerindeki zehirli kimyasalların oranlarının da birbirlerine göre farklılık gösterdiği, bir üründe kullanılan bir maddenin diğerinde bulunmadığı belirtildi. Örgüt, bu verilerin, şirketlerin kolaylıkla güvenli ürünler üretebileceğini gösterdiğini kaydetti.
Raporda, üç şirketin de zehirli kimyasalları ürünlerinden birkaç yıl içinde aşamalı olarak çıkaracağını açıkladığı, ancak bu sürecin hızlandırılması gerektiği belirtildi.
AlHajj, yürüttükleri kampanyanın elektronik endüstrisini yasaların gerektirdiğinden daha fazlasını yapmaya yöneltmeyi amaçladığını söyledi.
Elektronik aletlerin imha problemi
Greenpeace, elektronik aletlerin artık kullanılmadıkları ve çöpe dönüştükleri zaman doğaya en fazla zararı verdiklerini de vurguladı.
Bu atıkların, yüzbinlerce cep telefonu, ömrü dolmuş bilgisayarlar ve diğer elektronik aletlerle birlikte depolama alanlarına yığıldıklarını ya da yakıldıklarını hatırlatan kuruluş, ortaya çıkan zararlı kimyasalların doğaya karıştığının altını çiziyor.
Çok miktarda elektronik atığın da gelişmekte olan ülkelere götürüldüğünü belirten kuruluş, bu aletlerin oradaki söküm ve parçalama işlemlerinin de kontrolsüz biçimde yapıldığını kaydediyor.
Greenpeace 2006 yılından beri üç ayda bir hazırladığı raporlarla, en büyük 18 elektronik şirketini "ürünlerindeki zararlı kimyasallar, şeffaflık, geri dönüşüm ve atık konusundaki politikaları" konusunda sıralamaya sokuyor.