Google'dan matematikçi Leonhard Euler'a özel doodle

Güncelleme Tarihi:

Googledan matematikçi Leonhard Eulera özel doodle
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2013 09:41

İnternet devi Google, İsviçreli matematikçi ve fizikçi Leonhard Euler'a özel doodle hazırladı.

Haberin Devamı

18. yüzyılın en büyük matematikçi ve fizikçilerinden Leonhard Euler, doğum günü olan 15 Nisan'da Google tarafından unutulmadı. Google, Euler için bir doodle hazırladı.

/images/100/0x0/55ea0f51f018fbb8f86891d7
Leonhard Euler kimdir

Matematikçi ve fizikçi Leonhard Euler (1707 - 1783), İsviçre'nin Basel kentinde doğdu. Gelmiş geçmiş en büyük matematik dehalarından kabul edilen Euler, basit aritmetik, sayılar teorisi ve topolojiye gibi farklı alanlarda uzun süre kabul gören birçok teorem ispatladı.

Fonksiyonların babası

Bugün de kullanılan en bilinen çalışması ise fonksiyon kavramı ve onun yazımıdır. Euler, fonksiyonlar için sin, cos ve tan tanımlamalarını yapmıştır.

Matemeatik ile aile dostu tanıştırdı

Euler
'in papaz olan babası Paul Euler, oğlunun da kendisinin izinden gitmesini istiyordu. Ancak çocuk yaşta aile dostları Johann Bernoulli'den matematik dersleri almayı başlamış ve oldukça ilgisini çekmişti.

Buna rağmen babasının isteğiyle Basel Üniversitesi'nde ilahiyat, İbranice ve Yunanca eğitimi aldı. Bu eğitim sonunda Euler de babası gibi papaz olacaktı. Ancak aile dostları Bernoulli, duruma müdahele ederek Euler'in çok büyük bir matematikçi olacağına dair babasını ikna etti.

5 Nisan 1727 tarihinde Basel'i terkederek St. Petersburg'a yerleşen Euler, 1730 yılında fizik profesörü oldu. 1733' te Basel'e döndüğünde Euler matematik kürsüsünde kıdemli akademisyenliğe terfi ettirildi.

Özel yaşamı

Euler
, bir ressamın kızı olan Katharina Gsell ile 1734'de evlendi. Çiftin 13 çocuğu oldu. Ancak sekiz tanesi henüz çocuk yaşta hayatını kaybetti. Katharina Gsell, 40 yıl süren evliliklerinin ardından 1773'de hayatını kaybetti.

Euler, ikinci evlilğini Katharina Gsell'in üvey kızkardeşi Salome Abigail Gsell ile 1776'da yaptı. Bu evlilik Euler'in ömrünün sonuna kadar devam etti.

Euler, 18 Eylül'de 1783'de akademisyen Anders Johan Lexell ile o zamanlar yeni keşfedilmiş olan Uranüs gezegeni ve yörüngesi hakkında konuşurken beyin kanaması geçirdi. Euler bir kaç saat içinde yaşamını yitirdi.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!