Google'a arama motoru uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Googlea arama motoru uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 10:45

Almanya'da bir mahkeme, Google şirketi aleyhine açılan davada, yaygın şekilde kullanılan arama motorunun işleyişinin yeniden gözden geçirmesi gerektiğine karar verdi.

Haberin Devamı

Googlea arama motoru uyarısı


Google'ın arama kutucuğuna herhangi bir kelime yazıldığında sistem otomatik olarak ilgili olabilecek diğer kelimeler öneriyor. Almanya’da bir işadamı tarafından açılan davanın merkezinde de sistemin bu 'otomatik kelime önerme' özelliği var.

Davayı açan işadamı, Google'ın arama kutucuğuna adını yazdığında, sistemin otomatik olarak adının yanında 'sahtekâr' kelimesini önerdiğini söylüyor. Alman işadamı, Federal Mahkeme'ye yaptığı şikayette, Google arama motorunun işleyiş şekli nedeniyle, adının tamamen asılsız şekilde suç ve sahtekârlıkla ilişkilendirildiğini savunuyor.

Bir de 'fahişe' davası

Bir başka benzer davada, önde gelen bir siyasetçinin karısı da benzer bir şikayette bulunuyor ve yine Google'ın arama kutucuğuna adını yazdığında yanında 'fahişe' kelimesinin belirdiğini söylüyor.

Mahkeme, 'eğer bu ve benzer konularda bir şikayette bulunulursa', Google'ın bunu önlemek için harekete geçmesi gerektiğine hükmetti. Karara göre, Google'ın, bu tür yanlış sorunları tamamen engellemek gibi bir sorumluluğu bulunmamakla birlikte, kendisine ulaşan şikayetlerin bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alması gerekiyor.

Mahkeme kararının Google için ne kadar bağlayıcı olduğu açık değil. Ancak şirket, mahkeme kararını incelemekte olduklarını açıkladı.

Söz konusu kararla ilgili Google'dan yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi:

“Alman Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karar bizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Autocomplete olarak adlandırdığımız “otomatik tamamlama” özelliğinin görüntülediği sözcükler Google tarafından değil, daha önceki kullanıcılar tarafından yapılan aramaları temel alan bir bilgisayar algoritması tarafından tahmini olarak öngörüldüğünden, bunlardan Google’ın sorumlu tutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Alınan kararı kapsamlı olarak incelemek için yazılı dokümanların tarafımıza ulaşmasını bekliyoruz.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!