Gezegen keşiflerinde yapay zeka dönemi

Güncelleme Tarihi:

Gezegen keşiflerinde yapay zeka dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 16:21

Gezen keşiflerinde alınan sinyaller ve diğer verilerin analiz edilmesinin zor ve yorucu olduğu biliniyor. NASA ise yeni gezegen keşifleri için yapay zekayı kullanarak görüntüleri daha iyi analiz ediyor.

Haberin Devamı

İnsanoğlu yıllardır gezegende neler olup bittiğini merak ediyor. Bunun için teleskop, uzay uçuşları, dijital kameralar ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerle gezegende neler olup bittiği sürekli araştırılıyor. İnsanların yaptıkları araştırmalarda uzak, soğuk veya küçük olan gezegenlerde artık makinelerde devreye giriyor. 

Gezegen keşiflerinde yapay zeka dönemi

Örneğin Kepler 4 yılda toplam 20.00 yıldız görüntüledi. Her 30 dakikada bir fotoğraf çeken Kepler, toplamda 14 milyar veri kaydı yaptı. Bu 14 milyar veri noktası ise, yaklaşık 2 katrilyon yörüngenin araştırılması demek oluyor. 2 katrilyon yörüngenin araştırılmasında ise bilgisayar dışında artık makine öğrenimi yani yapay zeka kullanılmaya hazırlanıyor. 

Haberin Devamı

Geliştirilen TensorFlow adlı sistem, 15.000'in üzerinde Kepler sinyalini analiz edebilecek bir teknolojiye sahip. Desenler, yıldız potları ve ikili yıldızlar olarak sınıflandırarak analizi tamamlayan TensorFlow'un 596 oranında doğru tespit yaptığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!