Güncelleme Tarihi:
MasterCard tarafından gerçekleştirilen MasterIndex Gençlik Araştırmasına göre, 15-24 yaş arasındaki gençlerin çoğunluğu okuyor, ailelerinin yanında yaşıyor ve ailelerinden harçlık alıyor. Hediye tercihleri yeni teknolojik ürünlerden yana olan gençler, hergün 2 saate yakın televizyon izliyor, 1 saatten fazla internette ve 1 saat Facebook’da vakit geçiriyor. Cep telefonlarını ortalama iki yılda bir yenileyen gençler, temassız ödeme ve cep telefonu ile ödeme konusunda da bilgi sahibi. Araştırmaya katılan gençlerin yarıya yakını ise 2023 yılında nakitsiz toplum olabileceğine inanıyor.
MasterCard tarafından, 15-24 yaş arasındaki gençlerin yaşam tarzlarını, boş zamanlarını değerlendirme biçimlerini, internet kullanım alışkanlıklarını belirlemek ve temassız ve mobil ödeme hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak üzere Yöntem Araştırma Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen MasterIndex Gençlik Araştırmasının Mayıs 2012 sonuçları açıklandı.
Aile Her Zaman Destek
MasterIndex Gençlik Araştırmasına katılan gençlerin yüzde 64’ü okuyor, yüzde 24’ü çalışıyor, yüzde 7’si hem okuyor, hem çalışıyor, yüzde 5’i ise okumuyor ve çalışmıyor. Yüzde 76’sı aileleriyle birlikte yaşayan gençlerin yüzde 75’i ailelerinden harçlık alıyor.
Gençlerin Hediye Seçimi Teknolojiden Yana, Bunu Yurtdışı Gezi Takip Ediyor
Araştırmaya katılan gençlere “Hepsi aynı değerde hediyelerden hangisini tercih edersiniz?” diye sorulduğunda, tablet bilgisayar seçeneği yüzde 32’lik tercih oranıyla ilk sıraya yerleşiyor. Bu seçeneği yüzde 22 ile yurtdışı turistik gezi, yüzde 14’le eğitim bursu, yüzde 11’le tuttuğu takımın maçına kombine bilet, yüzde 8’le istediği bir giysi / aksesuar, yüzde 7 ile yurtiçi turistik gezi ve yüzde 6 ile son sırada cep telefonu takip ediyor.
MasterIndex Gençlik Araştırmasına katılan gençlerin boş zamanlarını değerlendirme biçimleri sorulduğunda ilk üç sırayı “arkadaşlarımla gezmek (yüzde 93)”, “internette gezinmek (yüzde 92) ve “televizyon izlemek (yüzde 89)” yanıtı alıyor. Arkadaşlarımla vakit geçiririm diyen gençler arasında, haftada 1-2 kez arkadaşlarıyla buluştuğunu söyleyenler ağırlıkta. Konu internete girmek, bilgisayar oyunu oynamak ve televizyon seyretmeye gelince gençlerin yüzde 67’si her gün internete girdiğini, yüzde 73’ü de her gün televizyon izlediğini söylüyor.
Gençler Günde Ortama 2 Saate Yakın Televizyon İzliyor, 1 Saatten Fazla İnternette Geziyor ve 1 Saat Facebook’da Vakit Geçiriyor
Ağırlıklı ortalamalara göre gençler günde 2 saate yakın televizyon izliyorlar (109 dakika), bunu 76 dakika ile internette gezmek ve 65 dakika ile Facebook’da vakit geçirmek izliyor.
Gençlerin arasında hiç Facebook’a girmeyenler yüzde 16, hiç Twitter’a girmeyenler yüzde 75, hiç televizyon seyretmeyenler yüzde 7, hiç bilgisayar oyunu oynamayanlar ise yüzde 13.
Gençlerin tercih ettikleri diğer aktiviteler ise tiyatro / sinemaya gitmek, kitap okumak, gazete / dergi okumak, pastaneye / kahveye gitmek, spor yapmak. Hiç spor yapmadığını söyleyenler yüzde 3, hiç tiyatro / sinemaya gitmediğini söyleyenler yüzde 1, hiç bilgisayar oyunu oynamadığını söyleyenler ise yüzde 9. Gençler ortalamada ayın 26 günü televizyon seyrediyorlar, 25 günü internete giriyorlar, 12 günü arkadaşlarıyla dolaşıyorlar, 13 günü kitap okuyorlar, 7 günü spor yapıyorlar.
Gençlerin Kart Kullanımına Bakışı
15-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 26’sının bir adet, yüzde 4’ünün iki adet, yüzde 1’inin ise üç adet ve üzerinde kredi kartı, yüzde 4’ünün bir adet ön ödemeli kartı, yüzde 34’ünün bir adet, yüzde 13’ünün iki adet, yüzde 6’sının ise 3 adet ve üzerinde banka kartı bulunuyor. 15-24 yaş arası gençlerin % 53’ünün banka kartı var.
Gençler Internetten Giysi ve Bilet Alıyor
Gençlerin özellikle internetten yaptıkları alışverişlerini kredi kartları ile ödeme alışkanlıkları olduğu gözleniyor. Gençler internetten en çok giyim, sosyal aktivite bileti, uçak bileti / tur / seyahat bileti satın alıyor. Her 5 gençten biri giyim, her 4 gençten biri ise elektronik eşya alışverişlerini kredi kartları ile yapıyor. Gençler bakkal alışverişlerinin yüzde 91’ini nakit ile gerçekleştiriyor.
Gençler Temassız Ödemeye Sıcak Bakıyor
MasterCard’ın Gençlik Araştırmasına katılan gençlere temassız ödeme teknolojilerini duyup duymadıkları sorulduğunda, gençlerin yarıya yakını bu teknoloji ile ilgili bilgilerinin olduğunu, özellikle toplu ulaşımda (yüzde 49), okulda kimlik yerine kullanmak ve her türlü harcama için (yüzde 44) ve kafe / fast food restoranlarında (yüzde 42) temassız ödeme teknolojilerini tercih edeceklerini söylüyorlar.
Internete En Çok Ev Bilgisayarından Bağlanılıyor
Internete nereden bağlandıkları sorulan gençlerin yüzde 78’i ev bilgisayarı diye cevap veriyor. Gençlerin yüzde 40’ı cep telefonundan da internete girdiğini söylerken, internete en çok cep telefonundan bağlananların oranı yüzde 12’de kalıyor. Gençlerin yüzde 30’u internetten kafelerden de internete girdiğini söylüyor. Çoğunlukla internet kafeden internete girenlerin oranı ise yüzde 11.
Gençlerin Çoğunun Bir Adet Temel İşlevli Cep Telefonu Var
MasterCard araştırmasında cep telefonu kullanım alışkanlıkları da araştırılan gençlerin yüzde 94’ü bir adet, yüzde 4’ü iki adet cep telefonu bulunduğunu söylüyor. Yüzde 2’lik kesim ise cep telefonu kullanmadığını ifade ediyor. Kullanılan cep telefonlarının yüzde 58’i basit / temel işlemleri yapan cep telefonları. Gençlerin yüzde 5’i iPhone, yüzde 5’i Blackberry kullanırken, yüzde 27’si diğer akıllı telefonları tercih ediyor.
Gençler Cep Telefonlarını Ortalama İki Yılda Bir Yeniliyor
MasterCard araştırmasına katılan gençler, cep telefonlarını ortalama iki yılda bir yenilediklerini söylüyor. Gençlerin çoğunluğu (yüzde 42) 3-5 yılda bir, yüzde 27’si iki yılda bir, yüzde 9’u her yıl cep telefonlarını değiştirdiklerini söylüyor. Gençlerin yüzde 14’ü ise cep telefonlarını hiç değiştirmiyor. Gençlerin yarıya yakını ise cep telefonu üzerinden ödeme yapılabileceğini biliyor. Gençlere cep telefonları üzerinden ödeme yapmayı tercih edip etmeyecekleri sorulduğunda her dört gençten biri bunu isteyeceğini söylüyor.
Gençler Nakitsiz Topluma İnanıyor
MasterIndex Gençlik Araştırmasına katılan gençlerin yarıya yakını (yüzde 47) 2023 yılında nakitsiz bir toplum olabileceğine ve tüm ödemelerin elektronik olarak yapmanın mümkün olacağına inanıyor.