Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 11:31
TÜBİTAK tarafından düzenlenen orta öğretim kurumları arası Araştırma Projeleri Yarışmasına öğrenciler, birbirinden ilginç çalışmalarla katıldılar.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen orta öğretim kurumları arası Araştırma Projeleri Yarışmasına öğrenciler, birbirinden ilginç çalışmalarla katıldılar. Erzurum, Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon’dan gelen öğrenciler, bilgisayar, biyoloji, coğrafya, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, sosyoloji, tarih branşlarında 54 projeyi
Atatürk Üniversitesinde sergiledi.
Ortaöğretim seviyesindeki gençlere bilimsel araştırma yapma, sunma fırsatı verilmesinin yanısıra geleceğin bilim insanları adına bir kıvılcım oluşturmasının amaçlandığı yarışmada öğrenciler, birbirinden ilginç çalışmalara imza attılar. Genç beyinler, sosyal hayattan sağlık alanına, ekonomiden çevre sorunlarına kadar bir çok alanda proje üretti.
PALAMUT MEŞESİYLE RADYASYON ÖNLEMİTürkiye’nin kurmaya hazırlandığı nükleer santrallerden yayılacak radyasyonu önlemek için çalışma yapan Özel Aziziye Anadolu Fen Lisesi öğrencileri Ayşegül Şule Eroğlu ile Elif Kübra Geneşke, "Nükleer santral kurulmak zorunda. Ancak bunların etrafına dikeceğimiz palamut meşesi ağaçlarıyla oluşan radyasyonun yayılmasını önleyebiliriz. Çünkü, ağacın meyvesi radyasyonu içine çektiği için dağılma olasılığı daha az olur" dediler.
TÜNELLERDE AKILLI AYDINLATMATürkiye’de bulunan tünellerde enerji tasarrufu sağlanması için kontrol sistemi üzerinde çalışan Gümüşhane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Mehmet Emin Muhtaroğlu, yaptığı ’Akıllı tünel’ projesiyle tünellerdeki aydınlanma sisteminin araç giriş çıkışlarına göre yanıp söneceğini; bunun da ekonomiye 25 milyon liralık bir katkı sağlayacağını kaydetti.
Türkiye’nin önemli sosyal bir problemine parmak basan Erzurum Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimleri Lisesi öğrencileri Fatma Altınay ile Gülşen Eryılmaz, kızların maçlara gitmesinin şiddeti azalttığına dikkat çektiler. Aynı okuldan Canan Güzel ile Hatice Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi ’Facebook’un etkilerini araştırdı. Erkeklerin kızlara göre daha fazla facebookla ilgilendiğini belirleyen öğrenciler, bunun zaman kaybı ve gerçek iletişimi öldürdüğünü belirlediler.
Hayvancılık sektörünün yaygın olduğu Erzurum’da yem bitkileri üretiminin yetersiz ve pahalı olduğunu belirleyen İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencileri Nur Berne Turgut ile Sevde Nur Özdemir, selöloz parçalayarak ürettikleri mantardan samanın besın kalitesini artırdılar. Rize Özel Kopuzlar Şahika Lisesi’nden Abdussamet
Aslan ise Sağlık Bakanlığı’nın savaş açtığı ’Obezite’ konusunu araştırdı. Velilerin çocuklarının okuldaki alışverişlerini takip için bir sistem geliştiren Abdussamet Aslan, "Amacım, öğrencilerin bilinçsiz aldıkları ürünleri kontrol ve takip edebilmek. Kahvaltı alışkanlıkları olmayan ve okul kantinlerinde kahvaltı yapan öğrencilere evde kahvaltı alışkanlığını kazandırmaktır" dedi.
186 PROJE ARASINDAN SEÇİLDİLERTÜBİTAK tarafından düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası Araştırma Projeleri Yarışmasına katılan çalışmalar, 186 proje arasından seçildi. 2010 yılına göre büyük artış sağlanan yarışmada öğrencilerin ülke sorunlarının çözümüne yönelik arayışları yöneticileri de memnun etti. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, "Bugün dünyada bilim ve teknoloji artık çok hızlı bir şekilde üretilebiliyor. Bu nedenle vakit kaybına tahammülümüz yok. Potansiyeli olan gençlerin çalışmalarını bir disiplin altında sürekli bir şekilde sürdürmesi gerekiyor ki, bilim ve teknoloji üretiminde önde giden ülkelerin arasına katılabilelim" dedi.