Güncelleme Tarihi:
seozturk@hurriyet.com.tr
NetApp’ten kısaca bahsedebilir misiniz? NetAPP nerede, nasıl kuruldu?
NetApp, 1992 yılında üç girişimci tarafından ABD’de Silikon Vadisi’nde kuruldu. Şirket, o günden bugüne önce ABD, sonra Avrupa’da faaliyet göstermeye başladı. NetApp, veri depolama çözümleri üzerine odaklanmış durumda.
Kurulduğu günden bu yana şirketin dünya çapında ve Türkiye’de geldiği nokta nedir?
NetApp genç bir firma; ancak bunun ötesinde son yıllarda agresif bir büyüme içerisinde… Dünya bazında son 5-6 yıla baktığımızda NetApp, yüzde 15 ila 20 oranında büyüme kaydetti. Ayrıca önümüzdeki ay kapatacağımız mali yılımızda bir önceki seneye göre yüzde 27’lik bir büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla ekonomik kriz belki hala devam ediyor; ama NetApp bu tarafta daha da büyüyerek ciddi bir pozisyon alıyor. Türkiye’ye bakacak olursak, 2005 yılından itibaren aktif olarak NetApp varlık göstermeye başladı. Tabii ki NetApp’ın Türkiye’deki büyümesi çok hızlı ve agresif oldu. Geçtiğimiz yıla kadar Türkiye’de ortalama her yıl yüzde 54’lük bir büyüme gerçekleştirdik. Bu sene mali yılı kapatmanın ardından Türkiye’de yüzde 100 ila 110 arasında büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye’de bu pazarda ikinci konumdayız. Ancak şöyle de bir iddiamız var: 3 yıl içinde bu sektörde Türkiye pazarında bir numara olacağımıza inanıyoruz.
"DAHA İŞİN BAŞINDAYIZ"
NetApp Türkiye pazarını nasıl görüyor? Türkiye, dünyaya göre veri depolama pazarında ne durumda?
NetApp, Türkiye’yi “gelişmekte olan ülkeler” sınıfına dahil etti. Bu da elbette NetApp tarafından Türkiye’nin ne kadar ciddiye alındığının güzel bir örneği… Veri depolama segmenti Bilişim sektörü içinde en hızlı gelişen bölümdür aslında. Türkiye’de ise bu büyüme katlanarak yıldan yıla artıyor. Bunun ana sebebi ise Türkiye bilişim alanında yeni yeni bazı şeyleri gerçekleştiriyor. Daha işin başındayız.
NetApp’in Türkiye’deki hedeflerini gerçekleştirmesinin önünde engel veya zorluklar var mı?
Bu soruyu iki yıl önce sorsaydınız daha farklı bir yanıt verebilirdim. Ancak firmaların veri depolamaya olan yaklaşımları artık değişmeye başladı ve bu konuda ciddi anlamda yol alındı. Yani bu alanda ciddi bir bilinçlenme var. Firmaların en değerli varlıkları sahip oldukları bilgiler… Buradan yola çıkarak firmalar bilinçlendikçe bilgilerini doğru şekilde korumak, kullanmak ve yönetmek için adımlar atmaya başlıyor. Veri depolama alanındaki hareketlenmenin sebebi de bu aslında. Yani şu an için bu alanda Türkiye’de ciddi bir engel göremiyorum.
NetApp hangi hizmetleri müşterilerine sunuyor? Bu hizmetlerinizden kısaca bahseder misiniz?
Tek yaptığımız iş veri depolama… Ama veri depolama diyerek bunu elbette sınırlandırmamak gerekiyor. Veri depolama çözümleri olarak bu alanı adlandırdığınız vakit verinin kendisinin depolanması, saklanması, işlenmesi, arşivlenmesi, felakete karşı korunması gibi birçok kritik fonksiyonu da görebiliyoruz.
NetAPP, hangi dev şirketlere hizmet veriyor veya ortak hareket ediyor?
Çok ciddi global iş ortaklarımız var. Cisco, VMware, Microsoft, Fujitsu ve IBM gibi dev şirketlerle yakın çalışma içerisindeyiz. Güç birliğinin önemine inanıyoruz. Sadece kendi çözümlerimizle değil, diğer global iş ortaklarımızla bir araya gelerek ortak ve entegre çözümler sağlayarak, müşterilerimize daha katma değerli altyapılar kuruyoruz.
"FARKLI BAKIŞ AÇILARIYLA ORTAK ÇÖZÜM"
NetApp İnovasyon Zirvesi bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlendi. Bu forumdan kısaca bahseder misiniz?
Doğrudur; NetApp İnovasyon Zirvesi bu yıl ilk kez Türkiye’de yapıldı. Bu forum sayesinde ise buraya gelen müşteriler farklı bakış açılarıyla beraber ortak bir çözümü nasıl oluşturabileceklerini gözlemleme şansını yakaladılar.
NetApp, Fortune dergisi tarafından 2009 yılında Amerikalıların en çok çalışmak istediği şirket seçildi. NetApp, dünya devlerini hangi özellikleriyle geride bıraktı?
Bu kısa zamanda olabilecek bir şey değil elbette. 2003 yılından beri aslında NetApp, Fortune dergisinin en çok çalışılmak istenen 100 firma çalışmalarında veya raporlarında hep ilk 20’de yer aldı. 2009 yılında ise NetApp, ilk defa bu alanda birinci olmayı başardı. 2010’da 8. olurken, 2011’de ise tekrar 5. olduk. NetApp, önce kendi çalışanlarının mutlu olması gerektiğine inanan bir şirket… Kendi çalışanları mutlu olacak ki, çok daha verimli iş yapabilsin, daha kaliteli hizmet sağlayabilsin.
BULUT TEKNOLOJİSİYLE NE DEĞİŞECEK
Gelecek Bulut teknolojisinde mi? Bulut teknolojisi ile hayatımızda neler değişecek?
Bulut veya benzeri bir teknolojinin gelecekte hayatımızın bir parçası olacağı elbette kesin. Çünkü, sektörde şöyle bir tartışma var: “Bu maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor.” Yani bilgi teknolojilerine yapılan yatırımların daha efektif ve esnek kullanılması şu anda firmaların bir numaralı önceliği… Microsoft ve VMware gibi dev firmaların bu işe bu kadar yatırım yapmasının sebebi de bu aslında. Dolayısıyla adı Bulut olur veya başka bir şey olur; ama esnek altyapıları sağlayan mimariler geleceğin mimarisi olacak.
Dünya Bulut teknolojisine hazır mı?
Aslında Bulut teknolojisi, bu isim altında olmasa da, uzun zamandır kullanılan bir sistem. Yani herkes farkında olarak ya da olmayarak bu teknolojiyi kullanıyor. Bulut, tanımlanan bir ürün olmaktan ziyade bir servis… Yani bir gün biz nasıl prize fişi takıp elektrik alıyorsak, bilgi işlemi de ileride böyle düşüneceğiz. Yani elektriğin nasıl ki rüzgar, güneş veya nükleer enerjiden gelip gelmediği bizi ilgilendirmiyorsa, bilgi işlem alanında hizmetin nerede ve nasıl sağlandığının bir önemi kalmayacak ve kullanıcı sadece hizmetten faydalanacak; teferruat arka planda çalışan ekibe ait olacak.
BULUT NE KADAR GÜVENİLİR
Bulut teknolojisine güvenmeli miyiz?
Bulutun bugüne kadar tam anlamıyla istenen noktaya gelememesinin en önemli nedeni bu güvenlik kısmıydı. Bulut ile ortak bir altyapıyı paylaşacaksınız ve herkesin verisi aynı altyapı içinde çalışacak. Dolayısıyla bu veriler arasında görülmez duvar çekmeniz lazım ki, kimse kimsenin verisini göremesin. Güvenlik alanını öncelikli olarak görüyoruz. Performans veya esneklik, zaten buluttan önce bizim yaptığımız şeylerdi. Bulut ile beraber güvenlik ön plana çıktı. Çünkü ben eğer müşterinin verisini alıyorsam, bunu yüzde 100 güvenli şekilde saklayacağımı garanti etmek durumundayım.
ORACLE, NETAPP'I ALIR MI
Oracle’ın NetApp’i satın alacağına dair dedikodular haberlere konu oldu. Böyle bir alım olacak mı?
Bu konuda NetApp tarafından yapılan resmi bir açıklama veya bu konuda bir çalışma yok. Teoride elbette böyle alımlar olabilir; ama pratikte Oracle’ın NetApp’ı kendine entegre edecek zamanı ve isteği yok. Oracle’ın CEO’su Larry Ellison, bir konuşmasında “alacaksam o da NetApp” olur demişti; bu söylentiler de bu şakayla karışık açıklamanın ardından ortaya çıkmaya başladı. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki; Ellison’ın hakkımızda böyle bir şey söylemiş olması; bizim için gerçekten de iyi bir şey… Bu bizim yaptığımız işin doğru olduğunu da gösteriyor bir bakıma.
seozturk@hurriyet.com.tr
http://twitter.com/selimozturk