Geleceğin bilim insanları PayaSTEM'de yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin bilim insanları PayaSTEMde yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2018 14:04

Hatay'ın Payas ilçesinde iki yıl önce kurulan Payas Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Merkezi (PayaSTEM), geleceğin bilim insanları ve mühendislerinin yetişmesine katkı sunuyor.

Haberin Devamı

Payas Belediyesi tarafından geleceğin bilim insanları ve mühendislerinin yetişmesi için kurulan merkezde öğrenciler, bilim, mühendislik, yazılım, akıl oyunları, astronomi, matematik, robotik kodlama, teknoloji ve tasarım konularında uygulamalı eğitim alıyor. 

Milli Eğtim Bakanlığının müfredatıyla koordineli bir şekilde eğitim veren merkez, Karbeyaz Mahallesi'nde 700 metrekarelik alana sahip 2 katlı bir binada faaliyet gösteriyor. 

Merkezin Koordinatörü Cem Kağan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Payas Belediyesine desteklerinden dolayı teşekkür etti. 

İlk açıldıklarında 310 öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Kağar, "Bir yıl boyunca Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıyla ve STEM kazanımlarıyla birlikte hazırladığımız planlarda devamlılık ve süreklilik arz eden bir eğitim modelini uyguluyoruz." dedi.

Haberin Devamı

İki yılda ülkede ve yurt dışında birçok ödül kazandıklarını dile getiren Kağar, "ABD'de dünyanın en büyük robotik yarışması olan FRC robotike öğrencilerimizle birlikte hazırlandık. Orada öğrencilerimizin yaptığı robot ve projeleriyle 11 tane ödülün 2'sini alarak İstiklal Marşımızı okutup ve bayrağımızı dalgalandırdık. Durmadık, bir öğrencimizin projesiyle dünyanın en büyük fuarı olan Internatıonal Expocytar'a katıldık. Fuar Brezilya'da yapılmıştı. Oradan da projemizle Arjantin'e seçildik. Arjantin'de de öğrencimizin yapmış olduğu proje dünya birincisi oldu." dile konuştu. 

Yürüttükleri çalışmalar sürecinde yurt dışında büyük bir takipçi kitlesi oluşturduklarını ifade eden Kağar, 2017 yılında da Google'nin Türkiye'de desteklediği iki kuruluştan birisi olduklarını ifade etti. 

"Geleceğin Aziz Sancar'ları bizim merkezimizden çıkacak" 

İngiltere'de dünyanın en iyi eğitim fakülteleriyle proje ortağı olduklarını belirten Kağar, "Merkezimizde 21. yüzyıl becerilerine sahip, donanımlı bireyleri yetiştirmeyi hedefliyoruz. Asrımızda artık çok çalışanlar değil, zeki çalışanlar başarı hikayelerini yazacaklar. Biz de merkezimizde eğitim verdiğimiz çocukların gelecekte iyi birer bilim insanı, mühendis ve iyi işler ortaya çıkaracak kişiler olmasını istiyoruz, o şekilde yetiştiriyoruz. Belki de geleceğin Aziz Sancar'ları bizim merkezimizden çıkacak." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

"Yaptığımız çalışmalarla sadece ülkemizde değil, dünya geneli ses getiren işler yaptık. Dünyanın en iyi üniversiteleriyle ortaklıklar kurduk ve projeler yapıyoruz." diyen Kağan, şunları kaydetti:

"Çocuğa dokunmayan iş, başarı getirmeyecektir. Merkezimiz Türkiye'ye yayılırsa 10 yıl sonra ülkenin geleceği noktayı hayal edemiyorum. Buraya gelen öğrencilerin hem akademik anlamda, hem de yaşamsal anlamda hayatlarında çok ciddi değişimler gerçekleşiyor." 

Öğrencilerden Ayşenur Kaplankıran (14), "Buraya iki yıl önce geldim. ABD'de düzenlenen ve 250 bin öğrencinin katıldığı yarışmada 11 ödülün ikisini alarak, İstiklal Marşımızı okutarak Türkiye'yi temsil ettik." dedi. 

Haberin Devamı

Robotik dersini çok sevdiğini belirten Sina Rüzgar Duz (10), yaptığı robotun kungfu, ninja ve aynı zamanda eşya taşıyabildiğini ve kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi. 

Hayalinde birçok işleri yapabilecek bir robot yapmayı düşündüğünü aktaran Mehmet Can Cinkara (11), "Gelecekte istediğim yazılım mühendisliği mesleğini ve kendimi daha çok geliştireceğimi düşünerek buraya geliyorum. Görme engelliler için eldiven projesi yaptım. Görme engelli vatandaşlarımızın daha güvenli yürümeleri için böyle bir proje geliştirdim." ifadelerini kullandı. 

Arkadaşlarıyla güzel bir proje hayata geçirdiklerini kaydeden Emine Kübra Eren (11), ana okulu öğrencilerinin sevebileceği bir motor yaptığını, güzel ve eğlenceli zamanlar geçirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Talha Bozkurt (15) da "Buraya gelmeden önce doktor olmak istiyordum ama daha sonra yaptığım projeler sayesinde bilgisayar mühendisi olmaya karar verdim. Öğretmenlerimizin katkısı çok fazla. Güzel çalışmalar yaptık ve ilk yarışmaya katıldım. İnsansız hava aracı yaptık, yaptığımız projeleri geliştireceğiz." ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!