HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkan Vekili Hüseyin
Aslan, Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş ve HP Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Ertuğ Ayık'ın katılımıyla yatırıma ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, HP'nin tedarik zinciri içerisinde üs olarak seçtiği ülkeler bulunduğunu ve HP'nin küresel tedarik zincirini Türkiye'ye getirdiğini belirterek, Çorlu'daki fabrikanın, Türkiye'nin Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya masa üstü bilgisayar ihraç eden bir merkez üssü olacağını söyledi.
Fabrikanın, Türkiye'yi bölgede stratejik bir ihracat üssü haline getireceğini dile getiren Urçar, HP açısından bakıldığında Türkiye'nin bölge ülkelerine ileri teknoloji ihraç edebilecek önemli bir konumda bulunduğunu kaydetti.
Urçar, yatırımda zaman planına uygun hareket edildiğinin altını çizerek, fabrikanın, ekonomik şartlar uygun olması halinde, ileride bilgisayar yedek parçaları sağlayan bir ulusal tedarik zincirinin oluşturulması bağlamında stratejik önem taşıyacağına inandıklarını ifade etti.
“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLAYACAĞIMIZ BİR YATIRIM VAR”
TYDTA Başkan Vekili Hüseyin Aslan da, yatırım konusunda ilk temasın Haziran 2008'de olduğunu, Türkiye'nin ülke seçiminde ilk 2'ye kalmasının ardından, “ellerindeki tüm kurşunları seferber ettiklerini” söyledi.
HP'nin Türkiye'ye geleceğini duyduktan sonra kendileriyle temasa geçenler olduğunu açıklayan Aslan, 30 civarında firmanın, “HP geldikten sonra biz de geleceğiz” dediğini dile getirerek, bu firmaların içerisinde yatırıma başlayanlar bulunduğunu belirtti.
Aslan, bugüne kadar 80 bin firma ile bağlantı kurduklarını, 2 bin firmaya yardımcı olduklarını kaydederek, “Önümüzdeki hafta açıklayacağımız bir yatırım var” dedi.
“FOXCONN BİR LOKOMOTİF OLACAK, ARDINDAN VAGONLAR GELECEK”Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş ise yatırım için Türkiye'nin seçilmesindeki asıl nedeni “Türkiye'deki yetişmiş, tecrübeli insan gücü” şeklinde açıklayarak, “Foxconn bir lokomotif olacak, ardından vagonlar gelecek” dedi.
26 Ağustos'ta fabrika binasını teslim aldıklarını, binanın modifiye edildiğini, 1 hafta, 10 gün içinde tamamlanacağını anlatan Kardeş, şu anda fabrikada 6 adet üretim hattı öngörüldüğünü, bunun 60 milyon dolarlık yatırımı içerdiğini, şu anda kurulu olan 1 hattın üretime hazır olduğunu söyledi.
Kardeş, şu bilgileri verdi: “Hedefimiz 2011'in son çeyreğinde 6 hattın da faaliyetin geçmesi. Ocak ayının ikinci yarısından itibaren seri olarak üretime geçmeyi planlıyoruz. Hacimler artıkça, üretim hatları devreye girecek. 2011'in son çeyreğinde HP için aylık 250-300 bin masa üstü bilgisayar üretimini yakalamayı öngörüyoruz. Yüzde 100 kapasitemiz 400 bin adet/ay. Şu an bizim üretmeyi öngördüğümüz adet aylık 250 bin ortalamasında olacak.”
Toplamda Foxconn'da 110 beyaz yakalı, 1.300-1.400 mavi yakalı personel istihdamını öngördüklerini belirten Kardeş, soruları yanıtlarken, şu anda 60 beyaz yakalı, 100 mavi yakalının istihdam edildiğini, Ocak başı itibarıyla mavi yakalı sayısının 200'e ulaşacağını bildirerek, öngörülen çalışan sayısına 2011'in son çeyreğinde ulaşacaklarını söyledi.
Kardeş, Foxconn'un Türkiye'ye yatırım yapmasındaki tek nedenin HP olduğuna işaret ederek, HP ile işbirliğinin geliştirilebileceğini, ancak ilk aşamada sadece masaüstü bilgisayar üretileceğini dile getirdi.
2012 yılında 1 milyar-1,5 milyar dolar arasında ciro öngördüklerini kaydeden Kardeş, 60 milyon dolarlık yatırımın 1.500 kişilik istihdam kapasitesi için yapılacak yatırım olduğuna değindi.
Kardeş, ilk aşamada toplam satış fiyatının yüzde 60-70'inin ithalat olacağını, ihracatın Avrupa, Afrika, Ortadoğu ağırlıklı olacağını belirtti.
“1 PROJE DİREKTÖRÜ DIŞINDA ÇALIŞANLARIN TAMAMI TÜRKLER'DEN OLUŞUYOR”HP Türkiye Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Ertuğ Ayık da, 2009 yılında Türkiye'de bilgisayar satışlarının yüzde 18,5 oranında artarken, bu yıl bu oranın yüzde 6-7 oranında olmasını beklediklerini belirterek, HP'nin 2002 yılından bu yana Türkiye'de en fazla satılan bilgisayar markası olduğunu bildirdi.
HP'nin Türkiye'ye pazar ve katma değer merkezi olduğu için yaklaşarak, bu yatırıma imza attığına işaret eden Ayık, yatırıma ve Türkiye'nin seçilme hikayesine ilişkin olarak şunları anlattı: “Bizim içinde bulunduğumuz bölge, hızlı büyüyen bir bölge. Birçok parametre değerlendirildi ve bir noktaya gelindi. Avrupa'nın her noktasına ulaşım kolaylığı, eğitimli işgücü önemli unsurlardı. Hedef, Türkiye'yi bir HP üretim üssü haline getirmekti. Yatırım, 50 tedarikçinin ülkeye ilk kez gelmesini sağlayacak. Yılda 2,4 milyon adet bilgisayar üretilmesi bekleniyor. Bu, neredeyse Türkiye'de satılan bilgisayar adedine yakın. Ocak ayı içinde sevkıyatlarımız başlayacak. İki hafta önce Türkiye fabrikası siparişlerini girmeye başladık.”
Ayık, istihdam konusuna değinirken, kadroda 1 proje direktörü dışında çalışanların tamamının Türkler'den oluştuğunu kaydederek, üretimin yüzde 90'ının ihraç edilmesinin beklendiğini dile getirdi.