Burcu TANER/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2012 15:49
Intel, tablet ve notebook’un tüm avantajlarını tek cihazda birleştirdiği Ultrabook’u İzmir’de tanıttı. Şirketin gençler arasında yaptırdığı araştırma sonuçlarında ise erkeklerin çok daha fazla telefonla konuştuğu, gençlerin yüzde 8’inin tuvalete bile gitmeden internete gittiği, dar gelirli hanelerin yüzde 16’sında akıllı telefon bulunduğu gibi sonuçlar çıktı.
Intel’in Türkiye’deki iş ortaklarını bir araya getirmek ve onlarla teknolojideki en son yenilikleri paylaşmak amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlediği Intel Teknoloji Konferansları bu yıl da İzmir’de başladı. ’Yeni Dünyaya Hazır mısın?’ sloganıyla Swissotel Büyük Efes’te başlayan etkinlikte Intel tabanlı akıllı telefon, tablet ve dönüştürülebilir Ultrabook gibi yeni cihazlar tanıtıldı.
Konferansın açılışında konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, günümüzde dünyada 2 milyar internet kullanıcısı bulunduğuna dikkat çekerek kullanıcıların her yerden her zaman bağlı olma isteklerinin ve yeni cihazlara ilgilerinin hızla arttığını vurguladı. 2020 yılında dünya üzerinde internete bağlı en az 20 milyar cihaz olacağına işaret eden Aydın, sürekli inovasyon ile mevcut cihazları yeniden şekillendirdiklerini, yeni cihazlar ve teknolojiler ürettiklerini söyledi. Aydın, "Geçen yıl duyurduğumuz tablet ve notebook’un avantajlarını tek cihazda birleştiren Ultrabook kategorisi, farklı modellerin çıkmasıyla pazarda giderek yaygınlaşıyor. Intel olarak bunların dışında Hepsi Bir Arada bilgisayarlar, gömülü sistemler ve araç içi eğlence sistemleri gibi bir çok alana da güç katıyoruz" dedi.
GENÇLER BİLGİSAYARLA SOSYALLEŞİYOR
Konferansta bugüne kadar gerçekleştirilmiş en geniş katılımlı gençlik araştırması Intel’in Genç Türkiye Araştırması’nın sonuçları da açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık her 2 gençten birinin masaüstü bilgisayarı, her 3 gençten birinin dizüstü bilgisayarı bulunuyor. Araştırma sonucuna göre gençlerin 3’te 2’si bilgisayarın sosyalleştirdiğini belirtiyor. Gençler araştırma yapmak ve oyun oynamak için masaüstü bilgisayarları, yakın çevre ile iletişime geçebilmek ve sosyal ağlara bağlanmak için ise dizüstü bilgisayarı tercih ediyor. Masaüstü bilgisayarın en yaygın olduğu bölge yüzde 56.6 ile Orta Anadolu iken, dizüstünde ise yüzde 51’lik sahiplik oranı ile Doğu Karadeniz görünüyor.
DAR GELİRLİ EVLERDE YÜZDE 16 AKILLI TELEFON
Yine araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin yüzde 98’inde standart ya da akıllı telefon bulunuyor. Gençler en fazla yüzde 96’lık oranla Doğu Karadeniz’de cep telefonu sahibi. Akıllı telefonlar ise yüzde 47 ile en fazla İstanbul’da bulunuyor. Dar gelirli hanelerin yüzde 16’sında akıllı telefon bulunması dikkat çekiyor. Yine araştırmaya göre her 5 gençten 2’si düzenli olarak internete erişebiliyor. Gençlerin yüzde 8.3’ü sabah kalktıklarında tuvalete bile gitmeden internete giriyor. Gençler günde 53.5 dakikalarını sosyal ağlarda geçiriyor. Yaş arttıkça internet kullanımı azalıyor.
"ERKEKLER DAHA ÇOK KONUŞUYOR"
Araştırmaya göre kadınlar cep teleonlarını günde ortalama 104 dakika aktif kullanırken, erkeklerde bu süre 110 dakikaya çıkıyor. Akıllı telefon kullananların 3’te biri her gün 3 saatten fazla bir zamanı aktif olarak cihazlarıyla harcıyorlar.
HANGİ ŞEHİR İNTERNETTE NE YAPIYOR?
Düzenli internet erişiminin en yüksek olduğu il yüzde 79.6 oranla İzmir, en düşük olduğu il ise yüzde 15.5 ile Van. Hatay’daki gençlerin yüzde 7’si, Tekirdağ’daki gençlerin yüzde 4’ü daha önce interneti hiç duymamış. En çok Manisalı gençler internette
haber okuyor ve görüntülü konuşuyor. İnternette en çok Ağrılı gençler oyun ve şans oyunları oynuyor. Bankacılık ve online rezervasyon işlemlerini en çok kullanan, yüzde 60 oranla Zonguldaklı gençler. Müzik,
film izlemek, indirmek en çok Gaziantepli gençlerde yaygın. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların en büyük müdavimleri yüzde 100 kullanımla Kastamonulu gençler.